Örök nyugalomra helyezték Fehér Anna nővért

Megszentelt élet – 2021. február 5., péntek | 16:46

A koronavírus-járvány miatt szigorú előírások mellett tartották meg február 4-én Fehér Anna nővér temetését. A rokonokon kívül jelen voltak Anna nővér munkatársai, tisztelői és többen a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona egykori és mostani lakói közül. A gyászszertartást az óbudai temetőben Erdő Péter bíboros, prímás, érsek végezte.

A ravatalozóban Kocsis István, az budapest-istenhegyi Szent László-templom plébánosa, az Anna nővér által vezetett gyermekotthon lelki igazgatója felolvasta Orbán Viktor miniszterelnöknek a szertartásra küldött üzenetét. „Anna nővér hivatása kettős elköteleződésen alapult: egész életét Istennek ajánlotta, hogy minden figyelmét a látássérültek gondozásának és tanításának szentelhesse. Szelíd határozottsággal és nagy szeretettel fordult a rábízottak felé, gyógypedagógiai tudásával számos sérült gyermek számára teremtette meg az elfogadó, biztonságos környezet mellett a fejlődés lehetőségét is” – fogalmazott a miniszterelnök.

Kiemelte: „Hálásak vagyunk, hogy

az ő előkészítői munkájának köszönhetően jelenhetett meg Magyarországon az első Braille-írásos Biblia, és hogy több mint harminc éven át irányította a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonát, ahol ő jelentette az állandóságot, és pótolta a gyakran hiányzó szülői szeretetet.”

Végül így fogalmazott: „Engedjék meg, hogy ezúton fejezzem ki együttérzésemet, és a következő, nehéz időszakhoz sok erőt kívánjak önöknek.”

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester búcsúzó szavait szintén a lelki igazgató tolmácsolta. „Búcsúzni jöttünk Fehér Anna nővérünktől, egyben fejet hajtani élete példája előtt. Egy gyakorló szent élete nehezen keretezhető” – fogalmazott, majd egy korábbi újságcikk címéből vett idézettel méltatta Anna nővért: „Fényt hozott a világba!”

A Bonum TV által közvetített temetésen az iskola énektanára, Csont Tamásné Judit a munkatársak nevében szólt a gyászolókhoz. Az evangéliumot követően Erdő Péter bíboros, prímás mondott méltató és búcsúztató szavakat.

Nemcsak egy pillanat alatt adhatja valaki az életét a barátaiért, embertársaiért, hanem adhatja hosszú évtizedek áldozatával is; és ezt tiszteljük Anna nővér helytállásában és életművében – fogalmazott a bíboros. Felidézte: 1982-ben alakult meg a látássérült gyermekek Szent Anna Otthona a Batthyány téren, 1989-ben költözött el és alakult át a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonává, amely a mai napig él és működik. „De ehhez kellett Anna nővér hite és szeretete.

Nem egyszerűen szakértelem és minden szempontból magas szintű hozzáértés jellemezte a munkáját, hanem igazi, szívbéli szeretet, ami egyúttal a keresztény hit tanúságtétele volt.

Kérjük Anna nővér számára az örök boldogság jutalmát, és kérjük az erőt is, hogy tovább tudjuk folytatni a művet, amit ő elkezdett a körünkben.”

A sírbatételt követően elhelyezett sok koszorú és virág jelezte az Anna nővér iránt érzett tiszteletet és szeretetet. Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége személyes részvételével is kifejezte Anna nővér iránti megbecsülését.

Fehér M. Anna gyógypedagógus, a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Nővérek egyházmegyei jogú szerzetesközösség tagja 1947-ben született Vértesacsán, ahonnan 1959-ben családjával együtt Budapestre költözött. Tanulmányait – látássérültként – a Virányosi úti iskolában, majd a Táncsics Mihály Gimnáziumban végezte. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán tanult tovább, de egyházi kapcsolatai miatt kizárták, így diplomáját csak később, 1979-ben szerezhette meg.

Pedagógusként hét évet dolgozott a Vakok Iskolájában, időközben titokban szerzetesi fogadalmat tett. 1977-ben indult el a felsővízivárosi Szent Anna-templomban a látássérültek lelkigondozása, melynek munkájába bekapcsolódott Fehér Anna is. Vezetésével 1982-ben alakult meg a látássérült gyermekek Szent Anna Otthona a Batthyány téren, azonban az alig száz négyzetméteres lakás hamarosan szűknek bizonyult. Az otthon 1989-ben költözött át a XII. kerületbe, a Mátyás király útja 29. szám alá. Itt alakult meg a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, amelyhez ma már óvoda és iskola is tartozik. Itt az országban egyedülálló módon mozgásszervi fogyatékossággal élő látássérült gyermekeket is befogadnak.

A budapest-felsővizivárosi Szent Anna-templomban délután hálaadó és engesztelő szentmisét tartottak Anna nővér lelki üdvéért, amelyet Kocsis István celebrált. A hívek sokaságának részvételével tartott szertartást a Duna World közszolgálati csatorna élőben közvetítette.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Kiemelt fotó: Thaler Tamás; további képek képernyőfotók a Bonum TV élő adásából

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria