Otthon Kárpátalján – Rövidfilm készült a kárpátaljai ferences misszióról

Megszentelt élet – 2019. október 24., csütörtök | 17:00

A Ferences Alapítvány és a Ferences Sajtóközpont együttműködésével elkészült a kárpátaljai ferences missziót bemutató rövidfilm.

Nagyszőlősön vagyunk, Kárpátalján, az egykori Ugocsa vármegye központjában. Harminc évvel ezelőtt, a Szovjetunió végnapjaiban érkeztek ide a magyar ferencesek, hogy segítsék újjáéleszteni az üldözött katolikus közösséget Nagyszőlősön és környékén, a későbbi Munkácsi Egyházmegyében.

„Azt hiszem, hogy a ferencesek mindig és mindenütt, ahol voltak, zsigerből együttéreztek. Ez benne van a ferences mentalitásban. Nem tudunk úgy lelkipásztorkodni egy helyen, hogy az adott nép életének szociális vagy bármilyen gondját-baját egy kicsit ne próbálnánk orvosolni” – nyilatkozta korábban Magyar Gergely OFM, a misszió vezetője.

A nagyszőlősi lelkiélet mellett a ferencesek más környékbeli magyarok lakta települések plébániáit is vezetik, illetve közvetlenül vagy közvetetten működtetnek rehabilitációs központot, lelkigyakorlatos házat és szociális karitatív központot is. Ez utóbbi keretében üzemel egy napi 170 adag étel kiosztását végző szegénykonyha is.  

Az intézmények működése támogatók nélkül elképzelhetetlen. A hitéleti feladatok: liturgikus szolgálat, templomok, plébániák visszaszerzése az államtól, ezek felújítása stb., valamint a súlyos szociális problémák enyhítése – többek között karitászcsoportok, ingyenkonyhák, árvaházak, óvodák létrehozása révén – nem valósulhattak volna meg, illetve fenntartásuk nem lenne lehetséges a magyarországi hívek nagylelkű adományai nélkül.

A kárpátaljai ferences missziót ITT lehet támogatni.

Forrás, fotó és videó: Ferences Sajtóközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria