Pannonhalmától Dallasig – Gyémántmiséjét ünnepelte Lelóczky Gyula Donát OCist

Megszentelt élet – 2021. július 16., péntek | 18:40

Július 11-én ünnepelte gyémántmiséjét a dallasi Miasszonyunk Apátság templomában Lelóczky Gyula Donát ciszterci szerzetes, aki papi hivatásának gyökereit a pannonhalmi bencéseknél eltöltött diákéveire vezeti vissza.

A gyémántmisén Peter Verhalen apát volt a „manuductor”, a „kézvezető”, Lelóczky Gyula Donát atya pedig, az apátság szerzeteseivel körülvéve, a főcelebráns. A közel négyszáz barát mellett jelen volt Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete; Széles Tamás Los Angeles-i főkonzul; valamint Markocsány Gábor houstoni konzul.

A szentmise végén a nagykövet átadta Donát atyának a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét az Áder János köztársasági elnök által aláírt dokumentummal együtt.

A szentmise a jubiláns gyémántmisés papi áldásával zárult.

*

A Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségéből megkeresték a hatvan évvel ezelőtt pappá szentelt Lelóczky Donátot, aki a kérdésekre válaszolva felidézte a magyar ciszterci atyák dallasi jelenlétének történetét, valamint szerzetesi hivatásának főbb állomásait, magyarországi, római és dallasi éveit.

A magyar ciszterci atyák az 1950-es évek elején menekültek Amerikába. Wisconsin államban sikertelenül próbáltak iskolát alapítani, Texas államban Dallas város püspöke azonban épp ekkor szervezett egyetemet, és tanárokat keresett az új intézménybe. 1956 szeptemberében kilenc magyar ciszterci atya kezdte meg az oktatói munkát a dallasi egyetem (University of Dallas) tanári karában. 1962 őszén a ciszterci nyolcosztályos gimnázium, az előkészítő iskola (Cistercian Preparatory School) is megnyitotta kapuit. A hatvanas évek második felében már harmincnégy magyar ciszterci atya élt a dallasi egyetem szomszédságában felépült apátságban.

A győri születésű Lelóczky Donát 1964-ben érkezett Amerikába. Magyarországon 1953-ban nyert felvételt az akkor már feloszlatott ciszterci rendbe, attól kezdve kettős egzisztenciát élt: hivatalosan, a „felszínen” népkönyvtárosként, titokban „zug-ciszterci” szerzetesként. Az 1956-os forradalom leverése után elöljárói több szerzetestársával együtt nyugatra küldték. Ekkor került Rómába, ahol tíz évet töltött. Texas államba érkezve, a dallasi ciszterciek gimnáziumában kezdett dolgozni könyvtárosként, osztályfőnökként, tanárként.

Mind a dallasi apátság, mind az iskola fejlődött a 20. század második felének évtizedeiben. 1992-ben szentelték fel a ciszterci szerzetesközösség új és végleges templomát, és az iskola is folyamatosan új épületekkel gyarapodott.

Donát atya 2011-ben, aranymiséje évében vonult nyugdíjba a tanításból, azonban pasztorális szolgálatát továbbra is folytatta.

Három helyet nevezhet otthonának: Magyarország volt otthona élete első huszonnégy évében, az Örök Város nyolcévi tanulmányi, majd két évi irodai és elöljárói munka során jelentett számára otthont, harmadik otthona pedig Dallas immár évtizedek óta.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: YouTube

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria