Petőfiszállás-Pálosszentkúton lelkigyakorlatoztak a kecskeméti piarista iskola pedagógusai

Megszentelt élet – 2019. augusztus 28., szerda | 13:43

Közös lelkigyakorlattal kezdte el az új tanévet a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda nevelőtestülete augusztus 21-én Petőfiszállás-Pálosszentkúton, Pákozdi István budapesti egyetemi lelkész, a Sapientia Hittudományi Főiskola tanszékvezető tanára vezetésével.

A petőfiszállás-pálosszentkúti zarándokhely kedvelt célpontja sok egyházi közösségnek, így a piaristáknak is: a kecskeméti piarista gimnázium diákjai minden szeptember elején – idén szeptember 7-én – elzarándokolnak ide, húsz vagy akár ötven kilométert gyalogolva, illetve kerékpáron érkezve.

Az augusztus 21-i nevelőtestületi lelkigyakorlaton a piarista iskola közel száz pedagógusa vett részt. A lelkinapon, melynek központi témája a nevelés volt, kiemelték: Jézus nevel, Pál nevel, az Egyház liturgiája nevel, az élet nevel. Az előadások témáit a tanárok kiscsoportos megbeszéléseken mélyítették el, majd szentségimádáson vettek részt.

*

A piarista iskola 1714 óta van jelen Kecskemét életében; öt éve ünnepelte 300. évfordulóját. A kecskeméti piarista szerzetesi közösségből négy szerzetes tanít az iskolában; a pasztorációban azonban a közösség nagy része részt vesz.

A kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda aktív szerepet vállal a városi közoktatási együttműködésben, részt vesz számos fejlesztési projektben és együttműködésben – például a digitális pedagógia, a diáklaborok, nemzetközi együttműködések területén. Idén közös programot indítanak egy lengyel és egy katalán piarista iskolával az interdiszciplináris és projektoktatás terén, különös tekintettel a természettudományokra és a diáklaborra.

A Petőfiszállás-Pálosszentkúton tartott nevelőtestületi lelkigyakorlat szerves része a tanévre való felkészülésnek, amely tanévnyitó szentmisével kezdődik szeptember 1-jén.

A veni sanctét Bábel Balázs érsek mutatja be a kecskeméti Nagytemplomban; az ünnepi liturgiát a Kossuth és a Katolikus Rádió is közvetíti.

Szöveg: Mikulás Domonkos, a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója

Fotó: Nagy Attila piarista házfőnök

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria