Régi hagyományt élesztettek fel a premontreiek: szentmise a Rábaközi Szerecsen Mária kegyoltáránál

Megszentelt élet – 2021. január 6., szerda | 14:21

Január 2-án, az új esztendő első szombatján egy régi hagyományt felelevenítendő a Rábaközi Boldogasszony kegyoltáránál mutatta be Fazakas Z. Márton apát a vasárnap előesti szentmisét.

A szentmise főcelebránsa szentbeszédében kimondott szavaink és igenjeink fontosságáról és méltóságáról elmélkedett.

„Az oltárnál elhelyezett szív alakú hálatáblák pedig talán mindannyiunk szívét jelképezték, akik Szűzanyánk csornai kegyképe elé hoztuk szívünk örömét és bánatát” – fogalmaznak a csornai premontreiek a Facebook-oldalukon.

A kegyoltárnál bemutatott szentmise után a szerzetesek gyertyafénynél elénekelték a Salve Regina Mária-antifónát, azon a premontrei dallamon, amelyen csaknem 900 éven keresztül mindennap köszöntötték a Szűzanyát rendi elődeik.

Szép számmal gyűltek össze imádkozni január első szombatján; a szerzetesek bíznak benne, hogy következő alkalommal, február első szombatján még többen tudják majd kérni Boldogasszonyunk közbenjárását.

A február 6-i esti szentmise különlegessége lesz, hogy ennek keretében fogja Márton apát megáldani a Rábaközi Szerecsen Mária-kegyképnek azt a másolatát, amelyet majd a kegyoltártól küldenek el amerikai premontrei rendtársaiknak.

Az amerikai Orange premontrei apátságát ugyanis csornai premontrei szerzetesek alapítottak még az ’50-es években. Isten kegyelméből szerzetesi közösségük az elmúlt években olyan sok új hivatással gyarapodott, hogy egy új apátsági épületet építenek, amelynek egyik kápolnájában helyezik majd el a csornai kegykép másolatát.

Forrás: Csornai Premontrei Apátság

Fotó: Erdős Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria