Szalézi szerzetesnővér az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának új altitkára

Megszentelt élet – 2021. március 26., péntek | 13:07

Ferenc pápa fontos tisztségre nevezte ki Alessandra Smerilli közgazdászt, szalézi szerzetest, aki a Vatikáni Rádiónak adott interjújában az evangélium és a gazdaság összekapcsolásának fontosságáról beszélt. Kiemelte a Szentszék elkötelezettségét annak biztosítása érdekében, hogy jobbá válva kerüljünk ki a Covid–19-járvány okozta válságból.

A 47 éves olasz Alessandra Smerilli közgazdász, a Segítő Szűz Mária Don Bosco Nővérek rend tagja március 24-től új megbízatást tölt be a Vatikánban. Ferenc pápa az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának altitkárává nevezte ki, a Hit és Fejlődés szekcióba.

Smerilli nővér a római La Sapienza Egyetemen politikai gazdaságtudományi doktorátust, a norwichi East Anglia Egyetemen pedig közgazdasági doktorátust szerzett. A római Auxilium Pápai Neveléstudományi Karának politikaigazdaságtan-professzora. A katolikus szociális hét szervezője és e kezdeményezés tudományos bizottságának tagja.

2019 óta Vatikán Állam tanácsadója és 2020 márciusa óta a vatikáni Covid-19-bizottság gazdasági munkacsoportjának koordinátora. A testületet Ferenc pápa alapította.

A Vatikáni Rádiónak adott interjújában Alessandra Smerilli a pápai kinevezés kapcsán kifejtette: „Az eddig vállalt akadémiai elkötelezettségeim segítséget jelentenek a gazdaság világában és a világ különböző területein tevékenykedő közgazdászok ismeretében. Úgy gondolom, a dikasztérium küldetése – különösképpen a Hit és Fejlődés szekcióban –, hogy kísérje a helyi egyházakat és a gazdasági ismereteket és a feladatokat »lefordítsa« a pasztorális szintre. Remélem, hogy hozzá tudok járulni ehhez a munkához, és hogy mindenkivel együtt tudok működni az evangélium és a gazdaság összekapcsolásában.”

Az olasz szalézi szerzetesnővér a vatikáni Covid-19-bizottság második munkacsoportjában dolgozik, ahol elemzéseket és javaslatokat készítenek arra vonatkozóan, hogyan kerüljünk ki jobbá válva a jelenlegi válságból. Eddigi tapasztalatait összegezve Smerilli nővér hangsúlyozta: fontos odafigyelni a válság okozta helyi problémákra; elő kell segíteni a felek közötti párbeszédet; együttműködést kell kialakítani az oltás, a munka, az élelmezés terén.

A jövőképet és az elképzeléseket erősítve egyéni szinten kell megvalósítani azt a változást, amit a világban szeretnénk látni

– emeli ki Alessandra Smerilli szalézi szerzetesnővér, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának új altitkára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Alessandra Smerilli/Facebook; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria