Szaléziak a gyermekmunka elleni küzdelemben

Megszentelt élet – 2022. június 14., kedd | 16:41

Június 12-én van a gyermekmunka elleni világnap, amelyet 2002-ben tartottak meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet kezdeményezésére azért, hogy ráirányítsa a figyelmet a jelenségre, amely kiskorúak millióinak jogait sérti mélyen szerte világon. A szalézi rend világszerte kiveszi a részét a gyermekmunka elleni küzdelemből, ebbe a munkába adunk bepillantást a világnap apropóján.

Az International Labour Organization (ILO),  vagyis a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet az ENSZ 1919-ben alapított szakosodott szervezete, melynek legfőbb célkitűzése a munkavállalók alapvető munkaügyi és szociális jogainak védelme. A szervezet minden, a munkaerőpiacon megjelenő, 12 évnél fiatalabb munkavállalót gyerekmunkásként tart számon. Az ILO a 18 éves kor alattiak heti 14 óra feletti munkavégzését gyermekmunkának minősíti, amelyet a fiatal jövőbeli munkaerőpiaci és életesélyei szempontjából károsként határoz meg. A munkát vállaló kiskorúak 70 százaléka a mezőgazdaságban dolgozik.

Az ILO célja idén fokozottan is felhívni a figyelmet arra, hogy a kormányzati szociális védelmi rendszerek kiépítése és működtetése nélkülözhetetlen a szegénység és a kiszolgáltatottság elleni küzdelemben, s nélkülük a gyermekmunka felszámolása és megelőzése sem lehetséges. A szociális védelem egyszerre emberi jog és hatékony politikai eszköz annak megakadályozására, hogy a családok gyermekmunkához folyamodjanak válság idején.

Az ILO 2020 eleji adatai szerint körülbelül 160 millió gyermek – 63 millió lány és 97 millió fiú – érintett a gyermekmunkában, ami azt jelenti, hogy világszerte tíz gyermekből csaknem egy biztosan kiskorú munkavállaló. Tehát gyermekek és fiatalok millióiról van szó, akiket még akkor is megfosztanak az oktatáshoz, a pihenéshez, a szabadidőhöz való joguk gyakorlásához szükséges idejüktől, ha csak a nap töredékét kénytelenek munkavégzéssel eltölteni, aminek következtében életkilátásaik fokozatosan szűkülnek.

Az idei világnap mottója „Univerzális szociális védelem a gyermekmunka felszámolásáért” volt, a szalézi rend pedig rendkívül sokat tesz azért, hogy maga is felvegye a küzdelmet a gyermekmunka ellen: misszionáriusai (Salesian Missions) több mint 130 országban vannak jelen, hogy vállalt küldetésük szerint piacképes szakmát adjanak a fiatalok kezébe, ami segítheti őket abban, hogy tisztességes munkát találjanak, és hazájukban a társadalom önellátó, hasznos tagjaivá váljanak.

A szaléziak szerte a világon számos olyan programot és projektet kezdeményeztek és működtetnek, amelyek célja, hogy a gyermekeket legalább lokális szinten kivonják a munka világából, helyette oktatásban részesítsék őket és gondoskodjanak alapvető szükségleteik kielégítéséről.

A rend a nyugat-afrikai Beninben például négy Foyer Don Bosco-központot működtet: kettőt Porto-Novóban, egyet Cotonouban, egyet pedig Kandiban. Ezekben a központokban a szaléziak olyan gyerekeket fogadnak be, akik szegénység vagy más súlyos problémák miatt elhagyták családjukat, és alkalmi munkával próbálnak túlélni; főként olyan kiskorúak ők, akiket a szüleik kézművesekre bíztak, hogy szakmát tanulhassanak, de akiket valójában rabszolgákként kezelnek; vagy olyan gyermekek, akik csak „egyszerűen” rászoruló családjuk megsegítésén dolgoznak.

Ezeken a helyeken a rend elsősorban pszichológiai segítségnyújtásra és menedék biztosítására törekszik, miközben az egészségügyi ellátást, vendéglátást, lakhatást, ruháztatást, iskolai reintegrációt és szakképzést is igyekszik biztosítani a rászoruló gyermekek számára. A támogatott fiatalok egy része a diploma megszerzéséig tanul, míg mások szakképzésben vesznek részt, így mindannyian lehetőséget kaphatnak a továbblépésre.

A ruandai Rangóban a szaléziak az Ejo Heza elnevezésű program révén igyekeznek segítő kezet nyújtani, ami helyi nyelven azt jelenti, hogy „holnap jobb lesz”. Ez a program 2020 óta működik a város utcáin magára hagyott, így a gyermekmunka által is érintett gyermekek megsegítésére. A projekt magában foglalja a kezdeti kapcsolatfelvételt a fiatalokkal, valamint meghívást a pszichológiai, oktatási és szociális rehabilitációra; majd progresszív utakon folytatódik a bizalom, az önbecsülés és az erő növelése érdekében; és ahol lehetséges, a családegyesítésben csúcsosodik ki.

Kamerun közel 24 millió lakosának csaknem 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, ami azt jelenti, hogy sok szülő a gyermekeire támaszkodik a megélhetésben. A gyerekek keresete ugyanakkor alig fedezi a napi étkezés költségeit, oktatás nélkül pedig lehetetlen megtörni a szegénység végtelen körforgását. Yaoundéban szalézi misszionáriusok 1992 óta nyújtanak hagyományos és technikai oktatást a társadalom peremére szorult fiatalok számára.

A Don Bosco College informatikai kurzusaira beiratkozott tanulók a különféle nemzetközi támogatásokból vásárolt korszerű számítógépeken tanulhatnak.

A dél-szudáni Kwajokban például a gyerekek több mint 70 százaléka nem jár iskolába, az éhínség, az otthoni erőszak vagy családjuk támogatásának szükségessége miatt pedig gyermekek ezrei kerülnek az utcára.

A térségben kilenc elhivatott szalézi tanár dolgozik egy mezőgazdasági program keretében háromszáz elszegényedett gyerek oktatásán és rehabilitációján, részben átvállalva a helyi általános iskola feladatait. Így 2019 óta több mint 150 egykori utcagyerek kezdhette meg reménytelennek tűnő helyzete ellenére az iskolát, küzdhette le traumáit és térhetett vissza családjához.

Indiában egy nagyon aktív Gyermekbiztonsági Háló nevű program működik a rend révén, amelyet a Bengaluru Tartományi Tervezési és Fejlesztési Hivatal vezetett be, 2021 júliusa és 2022 januárja között 127 kiskorút szabadítva fel a gyermekmunka alól. Ők 11 és 18 év közötti fiúk és lányok, akik táskák és sapkák varrásával, szárifestéssel, üvegvágással, nyomtatással, papírkészítéssel, acélszékek készítésével, élelmiszergyártással és építőmunkával foglalkoztak gyakorlatilag reggeltől késő estig, egészségtelen, lehangoló és fullasztó körülmények között minimális vagy semmilyen orvosi ellátás mellett. Minden mentési műveletet a helyi rendőrséggel és a munkaügyi osztályokkal együttműködve hajtottak végre.

Forrás és fotó: Salesian Missions; ANS; Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria