Századik születésnapját ünnepli Brantmüller Erzsébet CJ nővér

Megszentelt élet – 2021. november 11., csütörtök | 16:26

1921. november 11-én a Somogy megyei Kaszó-Darvaspusztán született Brantmüller Erzsébet egy tízgyermekes szerető család kilencedik gyermekeként. Hűség és szerető szolgálat jellemezte egész életét.

Az angolkisasszonyok rendjébe, a későbbi Congregatio Jesuba 81 évvel ezelőtt, 1940. április 1-jén lépett be. Noviciátusát Zugligetben végezte, majd szakácsnak tanult, és a zugligeti rendház konyhájában szolgált egészen a szerzetesrendek feloszlatásáig.

Az illegalitásban 1950–1955 között Budapesten szolgált egy családnál: háztartást vezetett és gyermekeket nevelt. 1955-ben hazaköltözött Kaszó-Darvaspusztára a szüleihez, ahol kezdetben a családi gazdaságban segített, majd egészen a nyugdíjazásáig a helyi erdészet konyhafőnökeként szolgált. Nagyra becsülték a szakácstudományát és igen szerették a főztjét. Az erdészetben számos híres ember, pilóták, politikai szereplők, miniszterek is megfordultak. Előfordult, hogy Erzsébet nővért az éjszaka közepén keresték meg és kérték, hogy főzzön a vendégeknek. Úgy ismerték, mint aki fegyelmet tartó, szigorú, tiszta, rendes, szolgálatában és hivatásában magából a legjobbat kihozó személyiség, akinek nagyon jó a humora is.

Mint szerzetesnővérnek szívügye volt a templomi és sekrestyési szolgálat is, amit Kaszó-Darvason végzett, egészen addig, amíg erővel bírta. Jelenleg unokaöccsével és családjával él Kaposmérőn.

Erzsébet nővér a fizikai távolság ellenére a Congregatio Jesu tagjaival élő kapcsolatban van. Mindenre kíváncsi, ami nővértársaival történik, együtt lélegzik a közösséggel, és mindig nagyon örül a látogatásnak és a beszélgetésnek. Szívesen osztja meg az életét, élményeit másokkal.

A Jóisten áldása és kegyelme kísérje Erzsébet nővér életének minden napját!

Forrás és fotó: Congregatio Jesu rend

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria