Szerzetesnővérek felajánlották római épületüket a menekülteknek

Megszentelt élet – 2020. október 13., kedd | 20:09

A cataniai Isteni Gondviselés Szolgálói rend felajánlotta az Apostoli Alamizsnahivatalnak egy római épületét az országba érkező menekültek elszállásolására – tájékoztatott Konrad Krajewski bíboros, pápai alamizsnás október 12-én, hétfőn. Az egykori rendházban a Sant’Egidio közösség közreműködésével fognak menekültközpontot kialakítani.

A Pápai Alamizsnahivatalnak tették a nagylelkű felajánlást a nővérek, amiről Konrad Krajewski bíboros, pápai alamizsnás október 12-én, hétfőn kiadott közleményében tájékoztatott: a rend a Szentatya rendelkezésére bocsátotta a római Via della Pisanán álló ingatlanját, korábbi rendházát.

A cataniai (Szicília) Isteni Gondviselés Szolgálói kongregáció nővérei Ferenc pápa nemrég megjelent, Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű enciklikájára válaszul cselekedtek, amelyben az egyházfő többször is hangsúlyozza, szükség van vendégszeretetre, hogy befogadjuk a háborúk, üldöztetés és természeti katasztrófák elől menekülőket.

Krajewski bíboros elmondta, a nővérek Villa Serena nevű épületében menekülteknek fognak otthont nyújtani, főleg egyedülálló nőknek, kisgyerekes asszonyoknak és sérülékeny családoknak tagjainak, akik a humanitárius folyosókon keresztül érkeznek Olaszországba.

A kialakítandó központ mintegy hatvan ember befogadására alkalmas, akik az országba érkezésük utáni néhány hónapban ezáltal otthonra találnak, egyben segítséget is kapnak az állás- és lakhatáskeresés nehéz időszakában.

A nővérektől használatba kapott Villa Serenát és a majdani központot a Sant’Egidio közösség gondjaira bízták, amely 2015-ben kezdeményezte humanitárius folyosók nyitását annak érdekében, hogy a Szíriából, az afrikai országokból, illetve a közelmúltban a görögországi Leszbosz szigetéről is érkező menekültek és elvándorlók biztonságos úton juthassanak Európába.

A humanitárius folyosók programja révén eddig több mint 2600 menekült, köztük rengeteg kiskorú került biztonságba, és támogatták őket az integráció folyamatában.

A menekültek és elvándorlók ügye mindig is közel állt Ferenc pápa szívéhez; 2016 áprilisában személyesen is ellátogatott Leszboszra, ahonnan visszatérőben magával vitt Rómába tizenkát szíriai menekültet a pápai repülőgépen.

Forrás: Vatican News

Fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria