Tanulni annyi, mint élni – Bemutatták a Lehetőségek Iskolája programot a németországi támogatóknak

Megszentelt élet – 2019. május 28., kedd | 11:27

A Lehetőségek Iskolája program a társadalom peremére szorult felnőtteknek biztosít tanulási lehetőséget, hogy befejezzék általános iskolai tanulmányaikat, és esélyük legyen munkához jutni vagy szakmát tanulni.

A jezsuita kezdeményezést a német katolikus püspöki konferencia közép- és kelet-európai szolidaritási segélyszervezete, a Renovabis Alapítvány évek óta támogatja. Május 15. és 19. között a Lehetőségek Iskolája program koordinátora, Csapó Barbara Németországba utazott; Paderbornban személyesen mutatta be tevékenységüket az adakozóknak. Az alábbiakban az ő beszámolóját közöljük szerkesztve.

* * *

A Renovabis Alapítvány meghívására május 15. és 19. között Németországban töltöttem öt napot. Két alkalomból: egyrészt huszonöt éves a német püspöki konferencia közép- és kelet-európai szolidaritási segélyszervezete, másrészt minden évben kéthetes adománygyűjtő kampányt szerveznek több egyházmegyében, ami most kezdődött, és pünkösdkor ér véget.

Az Észak-Rajna–Vesztfália tartománybeli Paderbornban a polgármester is fogadta a meghívottakat, bemutatta a várost, és köszönetet mondott a Renovabisnak. Amikor mondtam, hogy Magyarországról jöttem, megemlítette, hogy Debrecen Paderborn testvérvárosa.

Az eseménysorozat és a kampány mottója: „Lernen ist Leben”, vagyis tanulni annyi, mint élni, ami akár a Lehetőségek Iskolájának is a mottója lehetne. Nyolc program vezetőjét hívták meg, hogy bemutassák munkájukat, hogy az adományozók is láthassák, milyen programokat támogat a Renovabis.

Több alkalommal is beszéltem a tevékenységünkről. Első nap sajtótájékoztatón mutatták be az adománygyűjtő kampányt, a kiadványokat és – a nyolc programból kettőt kiemelve – a támogatott projekteket. Az ukrajnai Harkov püspöke mellett én voltam a másik projektvezető, aki szót kapott. Az előre elkészített összefoglaló felolvasása helyett egy személyes történetet meséltem el arról, hogyan változtatja meg az emberek életét, ha lehetőséget kapnak a tanulásra, különösen egy olyan környezetben, ami egyben támogató, befogadó közösség is.

A második nap két német jótékonysági szervezetet látogathattam meg, illetve kértek, hogy beszéljek a felnőtt cigányok oktatásában szerzett tapasztalataimról. A harmadik és negyedik nap pedig az adományozókkal találkozhattam személyesen.

Az egyik találkozó hivatalos részében nagy plakátokon mutatták be a nyolc projektet. Mivel sok lelkipásztor is jelen volt, beszélhettem az oktatói munkánk és a Szent Ignáci-i lelkigyakorlat összefüggéseiről is. A másik találkozó során azokkal az adományozókkal beszélhettem, akik rendszeresen és évek óta támogatják a Renovabist. Ők többnyire idősebb emberek, akik nagyon kíváncsiak voltak mindenre. Meghívást kaptam egy esti szentmisére is, és megkértek, mondjak személyes tanúságtételt a szentbeszéd keretében.

Az eseménysorozat vasárnap délelőtt szentmisével ért véget a paderborni székesegyházban. Hans-Josef Becker paderborni érsek homíliájában az oktatás és a teológia kapcsolatát hangsúlyozta. Figyelmes gesztus volt, hogy az olvasmányt magyarul olvashattam fel, és az egyetemes könyörgésekben is megemlékeztek a Lehetőségek Iskolája programról.

Forrás: Jezsuita.hu

Fotó: Renovabis.de; Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria