Új általános elöljárót választottak a Don Bosco nővérek

Megszentelt élet – 2021. október 8., péntek | 13:50

A Segítő Szűz Mária Leányai Intézménye (Don Bosco nővérek) kongregáció Rómában tartja XXIV. egyetemes káptalanját, melynek keretében október 5-én általános elöljárónak választották Chiara Cazzuola nővért.

Chiara Cazzuola anya Yvonne Reungoat anyát követi e tisztségben, aki 2008 óta vezette a rendet.

Chiara Cazzuola 1955-ben született Campiglia Marittimában, az olaszországi Livorno tartományban. A rendbe az akkor még különálló toszkán rendtartományban kérte felvételét. Szerzetesi képzése első éveit Castelgandolfóban töltötte, nem messze Rómától, és itt tette le első fogadalmát 1975. augusztus 5-én.

Irodalomból szerzett diplomát, évekig tanár, majd középiskolai igazgató volt. Több évig a szalézi ifjúsági sportklubok helyi és tartományi delegáltja volt, és az ifjúságpasztorációs szolgálat tartományi koordinátorként szerzett lelkipásztori tapasztalatot. A közösség animátora, majd tartományi tanácsos volt.

Az emiliai, a liguriai és a toszkán tartományok egyesülésével belépett a Tartományi Tanácsba, ahol a formációért (szerzetesi képzésért) felelős tanácsosi tisztséget töltötte be; hatékonyan segítve a közösség spiritualitásának elmélyülését.

2007-ben kinevezték a La Spezia székhelyű emiliai-liguriai-toszkán rendtartomány tartományfőnöknőjévé. A nővérek XXII. egyetemes káptalanján (2008) megválasztották vizitációs tanácsosnak.

A következő hatéves időszakban ellátogatott Amerika és Európa különböző tartományaiba; tapasztalatokat szerzett a szalézi lelkiség és a kultúrák közötti kapcsolatok terén.

Yvonne Reungoat anya őt választotta a XXIII. egyetemes káptalan (2014) regulátorának. Ugyanezen alkalommal megválasztották egyetemes vikáriának, ily módon szorosan megosztotta a felelősséget és az animálást az általános elöljáróval. A jelenlegi, XXIV. egyetemes káptalanon is moderátorként szolgált.

Minden nővérnek figyelmet és odaadást szentel, optimizmusával képes megragadni az élet és a remény magjait minden személyben és hétköznapi eseményben. Szerzetesi hivatásában világos és lelkes, szívében nagy odaadással a fiatalok iránt. Ismert arról, hogy mindig képes őszinte, derűs, együttműködő kapcsolatokat építeni. Örömteli taps fogadta, amikor hivatalosan megnevezték, mint Mazzarello Szent Mária Dominika tizedik utódját.

Forrás: Szaléziak.hu

Fotó: Infoans.org; Szaléziak.hu; Cgfmanet.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria