Új kápolna épül a domonkos nővérek budakeszi rendházánál

Megszentelt élet – 2020. november 4., szerda | 15:15

Az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Nővérek Apostoli Kongregációja budakeszi rendházánál épülő kápolna alapkövét november 4-én áldotta meg Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. Az ünnepi eseményen jelen volt és beszédet mondott Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

A domonkos nővérek budakeszi rendházában jelenleg 22 nővér él. Az utóbbi években egyre növekvő létszám miatt szükségessé vált a rendház bővítése egy új épülettel, s ehhez kapcsolódva új kápolnával – mondta az alapkőletételi rendezvényen Deák Viktória Hedvig, az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának főnöknője

A Szent Kereszt tiszteletére épülő kápolna kivitelezését az egyházi építkezések terén ismert, harminc évvel ezelőtt alapított Merkbau Zrt. végzi.

Az ünnepségen Spányi Antal székesfehérvári püspök hangsúlyozta, nagy öröm, hogy a hivatások növekvő száma miatt vált szükségessé az építkezés, ez erősíti a bizalmat azokban, akik imádkoznak a papi és szerzetesi hivatásokért, miként a Székesfehérvári Egyházmegye 2008-ban alapított Prohászka Imaszövetsége is teszi.

Az ünnepségen Máté evangéliumából, Jézus hegyi beszédéből a nyolc boldogságra vonatkozó részt olvasták fel, majd Spányi Antal püspök mondott áldást, hozzátéve, Jézus Krisztus nem azt mondta, hogy alakítsuk magunkat a világhoz, hanem azt, hogy mi alakítsuk a világot, legyünk a kovásza, a világossága.

Mint mondta, a templom az Istennel való találkozás helye, azzal az Istennel, aki akkor is közel van hozzánk, amikor életünk útján keresztet hordozunk.

Az alapkőletételi rendezvényt a domonkos nővérek közössége énekkel, zenei kísérettel tette ünnepélyessé.

Az új kápolna alapkövének elhelyezése után Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott beszédet. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy a hét évtizeddel ezelőtt kezdődő, szervezett egyházüldözés a domonkos nővéreket is sújtotta, és ezt a szétszóratást több mint kétszáz rendtag szenvedte el.

Isten áldja azokat, akik titokban vagy külföldön tovább éltették a domonkos szellemiséget, s akik 1990 után újraindították a rendet Magyarországon – mondta az államtitkár, s hozzátette: olyan korban élünk, amikor világszerte számos helyen üldözik, meggyilkolják a keresztényeket, és „a világ nem térdel le”.

Az alapkőletétel most üzenet: a kereszténység él, s ez erősíti a hívőket, ugyanakkor segíti, bátorítja az istenkeresőket, akik iránt felelősséget kell éreznie püspöknek, papnak, szerzetesnek, világi hívőnek is – zárta beszédét Soltész Miklós.

Az alapkőletételi ünnepséget agapé zárta a domonkos nővérek budakeszi rendházában.

Fotó: Lambert Attila

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria