Újmise Szent Kvirin napján Szombathelyen

Megszentelt élet – 2019. június 4., kedd | 12:43

Június 2-án Szent Kvirin püspökre emlékeztek Szombathelyen. Az ünnep újmisés búcsúi szentmisével kezdődött a szalézi templomban, majd a Savariában vértanúságot szenvedett püspök halálának feltételezett helyén tartottak megemlékezést.

Kvirin emléknapja idén különleges ünnep volt a szentről elnevezett templomot fenntartó szalézi közösség számára: a vasárnap délelőtti szentmisén Horváth B. János premontrei szerzetest, újmisés atyát köszönthették, aki korábban e szombathelyi közösséghez s templomhoz tartozott. Pappá szentelése után a Szent Kvirin-templom búcsúnapján, június 2-án mutatta be újmiséjét a helyi közösségnek. A szertartás elején Csány Péter szalézi szerzetes, plébános köszöntötte az újmisést.

Matusz Hugó bencés szerzetes homíliájában kiemelte: Jézus mennybemenetelekor a tanítványok igyekeztek a Mester arcvonásait magukban megőrizni. Tanítványokból tanúkká váltak, akik elmondták mindazt, amit hallottak Jézustól. Így vált az Egyház az emlékezők gyülekezetévé, és ennek tagjai vagyunk ma is mindannyian, akik nem engedik, hogy ez a régi tudás elhalványodjon.

A keresztény hit középpontjában a feltámadt Krisztussal való találkozás áll. Nem új történeteket mesélünk el, hanem a tapasztalatokat mondjuk el újra és újra. Szent Kvirin vértanúsága megalapozza a keresztény közösségek küldetését: tanúságot tenni a feltámadt Krisztusról – hangsúlyozta a szónok.

A szentmise végén az egyházközség nevében Ágh Ernő, a Szent Kvirin-plébánia tanácsadó testületének elnöke köszöntötte Horváth B. János premontrei szerzetest, aki újmisés áldásban részesítette a megjelent papokat, szerzeteseket, rokonait és a híveket.

Június 2-án délután Szent Kvirin vértanúságának feltételezett helyén, az Óperint utcai hídnál gyűltek össze az emlékezők. Az eseményen Pem László kanonok mondott ünnepi beszédet.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria