Ünnepel a ferences rend – Diakónusszentelés Esztergomban

Megszentelt élet – 2018. december 15., szombat | 19:15

Az egyházi rend szentségének első fokozatában részesül Bucskó Nándor december 16-án, vasárnap Esztergomban. Nándor testvér 2018 nyarán került első szolgálati helyére, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumba, ahol prefektusi feladatokat lát el.

Befejezve teológiai tanulmányait, Bucskó Nándor OFM advent harmadik vasárnapján megteszi első lépését a papság felé vezető úton. Az eseményről – amelyet az esztergomi ferences templomban tartanak – Dobszay Benedek, a ferences rend provinciálisa beszélt a Katolikus Rádióban.

„Nagy ünnep ez számunkra, amelyet – annak ellenére, hogy a hasonló szertartásokra általában a pasaréti templomunkban jövünk össze – több okból tartunk most Esztergomban. Először is, úgy láttuk, hogy jó, ha a nagyobb rendi eseményeink által együtt körbejárunk a provinciában, másik oldalról pedig tudjuk azt is, hogy az adott városban jelen lévő közösségek tagjai is szívesen eljönnek egy ilyen ünnepre, nem utolsósorban pedig: hivatásgondozó jellege is van rendünk hasonló eseményeinek.” 

A tartományfőnök elmondta, a szentelések napja hagyományosan a szombat, a szertartás most mégis vasárnapra került, mivel így lehetőség van arra, hogy az esztergomi ferences iskola diákmiséjének keretein belül kerüljön rá sor. A rend esztergomi iskolája bentlakásos és nem koedukált intézmény, ahol havonta csak egy hétvégén utaznak haza a diákok, ennek következtében Nándor testvér szentelésén – mivel nem a hazautazás hétvégéjére esik – az iskola összes diákja ott lesz.

„Esztergomi iskolánk fontos adottsága a vasárnapi közös mise, a diákmise: a fiúk ünneplőbe öltöznek, az iskolai kórus énekel és az oltár körül is a gimnazisták szolgálnak. Ezt követi a közös ünnepi ebéd. A kollégiumi élet szerves része tehát a vasárnap megünneplése, amely most egy még nagyobb ünneppel társul majd” – fogalmazott a tartományfőnök.

A szertartás főcelebránsa a december 8-án püspökké szentelt Mohos Gábor lesz, aki vélhetően ezen a diakónusszentelésen látja el egyik első nagyobb püspöki feladatát. 

A ferences rend ünnepe nyilvános esemény, 11 órakor kezdődik az esztergomi Szent Anna-templomban. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit.

Szöveg: Varga Mónika – Ferences Sajtóközpont

Forrás: Katolikus Rádió

Fotó: Ferencesekzeg.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria