Vándorkiállítás nyílt a 900 éves premontrei rendről Zsámbékon

Megszentelt élet – 2020. július 21., kedd | 17:30

A Keresztelő Szent János-napi búcsúhoz kapcsolódó, hagyományos Múzeumok Éjszakája program helyett idén június 27-én Zsámbékon esti szabadtéri rendezvényre került sor a premontrei Öregtemplomnál.

A program ünnepi szentmisével kezdődött, Balogh Péter Piusz gödöllői premontrei apát és Holnapy Dénes Márton zsámbéki plébános koncelebrálásával, premontrei szerzetestársaik és a zsámbéki hívők részvételével. A szentmise helyszíne a templom megtisztított déli tornyának feljáratánál volt, amelyet évtizedeken át deszkafal választott el a hajótól. A szentmisét követően az összegyűltek közösen énekelték az ünnepi vesperást Keresztelő Szent János tiszteletére.

A premontreiek 2021-ben ünneplik a rendalapítás 900. évfordulóját. Ebből az alkalomból készíttettek szabadtéri vándorkiállítást, amelyben mai premontrei atyák és nővérek az alapító, Szent Norbert karizmáit mutatják be, összekötve ezzel a kilenc évszázad lelki örökségét. A tárlatot Holnapy Dénes Márton nyitotta meg, útnak indítva azzal, hogy a következő két évben bejárja országszerte az egykor vagy ma premontreiekhez kötődő településeket.

A jubileumra készülve Premontrei örökség címmel készült egy dokumentumfilm is, amely megrendítő valóságban ábrázolja a premontrei közösségek csendes és alázatos szolgálatát a mai magyar társadalomban. A film közös megtekintésére is lehetőség nyílt az egykori kolostori ebédlő boltozatos termében.

A filmvetítés után a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár szervezésében koncertet tartottak. A Sopronban élő Kónya Tibor zeneszerző, jazz-zongorista szerzői estjét hallgathatták meg az érdeklődők, melyen Jacsó Erika fuvolaművész volt a partnere.

A vándorkiállítás augusztus végéig megtekinthető a zsámbéki templom és kolostor egykori kerengőjének területén.

Forrás: Magyar Premontrei Cirkária

Fotó: Fejér Gábor Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria