Véget ért a Ferences Világi Rend országos káptalanja Esztergomban

Megszentelt élet – 2022. július 25., hétfő | 19:06

Július 21-től 23-ig tartott a magyarországi Ferences Világi Rend országos káptalanja Esztergomban, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban, amelyen megválasztották az új vezetőket.

Július 21-én többek között Kocsis Fülöp érsek-metropolita tartott előadást, majd Berhidai Piusz OFM provinciális mutatott be szentmisét a Rómából érkezett Pedro Zitha OFM generális asszisztens koncelebrálásával. A káptalanon részt vett Urbán Erik OFM, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa.

Július 22-én bemutatták a Memoriale Propositi (1221–2021), a világi rendi testvérek első regulájának jubileuma alkalmából kiadott A Ferences Világi Rend a Kárpát-medencében című kötetet, melyet Fülöp Éva Mária szerkesztett (a vele készült, a Katolikus Rádióban elhangzott beszélgetést ITT hallgathatják meg).

Ugyanazon a napon választották meg a magyarországi Ferences Világi Rend Országos Tanácsának új tagjait Dina Shabalina OFS, a Ferences Világi Rend nemzetközi tanácsának elnökségi tagja vezetésével; a generális asszisztensek konferenciáját Pedro Zitha OFM képviselte.

Az országos tanács új tagjai:

Dániel Imre országos miniszter,
Kenyeres Zsolt országos miniszterhelyettes,
Bódy István képzési felelős,
Droppán Béláné Éva titkár,
Kerekes Lászlóné vagyonkezelő,
Bognár Adrienn nemzetközi tanácstag,
Bobay Orsolya nemzetközi tanácstaghelyettes.

Szombaton, július 23-án az ukrán Dina Shabalina és Pedro Zitha a nemzetközi tapasztalatokat mutatták be, majd Lukovits Milán OFM tartott előadást és celebrált hálaadó szentmisét, aki mostantól a Ferences Világi Rend országos asszisztensi feladatkörét is ellátja.

A Ferences Család Királynőjének ikonja – amelyet 2021. november végén adtak át a holland testvérek Rómában a magyar Ferences Világi Rend képviselőinek – befejezte év eleje óta tartó zarándokútját, melynek során számos magyarországi plébániára és közösséghez eljutott. Az ikont végül július 23-án adták át a horvát testvéreknek.

Forrás és fotó: Ferencesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria