Véget ért a magyarországi Magis Europe 2021, a jezsuita lelkiségű fiatalok találkozója

Megszentelt élet – 2021. augusztus 18., szerda | 20:15

A jezsuita lelkiségű európai ifjúsági találkozóra idén augusztus 7. és 15. között Magyarországon került sor. A Magis Europe 2022 házigazdái jövőre a horvát jezsuiták lesznek.

„Jó vagyok és elég vagyok úgy, ahogy vagyok; de lehetek több és jobb is!” –  válaszolta valaki a jezsuita lelkiségű fiatalok nemzetközi találkozója, a Magis Europe idején kérdésre, hogy mit jelent számára a magis kifejezés.

200 fiatal 28 országból, földrészünkről és azon túlról, köztük 30 jezsuita szerzetes vett részt a Jézus Társasága – idén a magyar rendtartomány szervezésében megvalósuló – európai ifjúsági találkozóján. A Magis Europe 2021 jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy Ferenc pápa is áldását küldte a rendezvényre, Arturo Sosa jezsuita generális pedig videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket. A hét nap célja a fiatalok számára nem volt más, mint hogy keressék Isten szándékát és azt, hogyan lehet az Ő nagyobb dicsőségét szolgálni.

Ennek szellemében született a több mint tizenöt éves múltra visszatekintő, 18–35 év közötti fiataloknak szóló nyári program. Isten és saját maguk mélyebb megismerését szolgálták az egy hétig tartó úgynevezett experimentumok, amelyeken ki-ki ráébredhetett a közös munka jelentőségére és arra, hogy az eltérő kulturális háttérrel rendelkező résztvevők is egyazon keresztény családhoz tartoznak – olvasható Nagy Luca, a programsorozat egyik főszervezője beszámolójában.

Camino Benedictus – Magyar Camino zarándoklat; One week as a Jesuit – Egy hét jezsuitaként, Spiritual Exercises – Egyhetes Szent Ignác-i lelkigyakorlat; Magis Taizé – csak néhány kiemelkedő lelki élmény, amelyben a találkozó idején a fiataloknak része lehetett.

A háromnapos záróprogram a miskolci jezsuita gimnáziumban zajlott. A tizenegy experimentum résztvevői itt találkozhattak először egymással. Változatos programok adtak teret a régi magisos történetek felelevenítésére és új barátságok megszületésére, találkozásokra, beszélgetésekre.

A Magis Europe 2021 zárónapja Nagyboldogasszony ünnepére esett. A hálaadó szentmisét Vízi Elemér SJ magyar tartományfőnök mutatta be több mint két tucat magyar és külföldi  jezsuita társaságában.

A találkozóról a teljes beszámoló és a képgaléria ITT található.

Forrás: Jezsuita.hu

Fotó: Pásztor Péter és Póka Milán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria