Vitorlát bontottak a piarista diákok a Balatonnál

Megszentelt élet – 2020. június 18., csütörtök | 15:43

Megkezdődtek a piarista vitorlástáborok: június 16-án, a nyári szünet első napján szezonnyitó, vitorlabontó ünnepséget tartottak Balatonberényben.

A piarista vitorlástáborok évente csaknem 150 diák sportolását, közösségi nyaralását teszik lehetővé. Ez a tábor sokak számára barátságok születésének alkalma, a közösségépítés helye, ahol az iskolák közötti kapcsolatok szintén épülnek, az egész országot átívelően, miközben természeti kincseinket is felfedezhetik a piarista diákok.

A vitorlázás különös figyelmet igényel, tapasztalhatóvá teszi a fizika törvényeit, valamint megtanít az időjárás jeleiből következtetéseket levonni. Kitartást és higgadt döntéseket követel meg, a diákok pedig megtanulják a közös döntéshozatalt, a felelős együttműködést. Piarista diákként felelősek lesznek a társadalomért, ezért is különösen fontos az együttműködés és a kölcsönös segítségnyújtás elsajátítása a sporton keresztül – vallják a tábor szervezői.

Szemerkélő esőben, a balatonberényi strandfürdőn tartotta meg vitorlabontó ünnepségét a Piarista Vitorlázó Egyesület. Köszöntőt mondott Horváth László, Balatonberény polgármestere, aki a nyár érkezését a piarista vitorlások megjelenéséhez kötötte. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Kollár Lajos fiatalkori emlékeit idézte fel, és bátorította a fiatalokat. Molnár Gábor ezredes, Somogy megye rendőrfőkapitánya a környék kulturális értékeire hívta fel a figyelmet, és megerősítette a táborozókban a vízbiztonság fontosságát. Móring József országgyűlési képviselő pedig jó szelet kívánva a fiataloknak arra biztatta őket, hogy fedezzék fel Somogyország kincseit.

Az ünnepségen beszédet mondott Nagy István agrárminiszter. „Piarista diákokkal lenni mindig különleges élmény. Bárhol vagytok a világban – és ez a piarista atyákra különösen is igaz – mindig kovászai vagytok a közösségnek” – szólt a vitorlástábor tagjaihoz. Felhívta a figyelmet a közösség és az együttműködés fontosságára, s külön kiemelte: „Bevallom, mi is számítunk rátok. Számítunk rátok, mert különlegesek vagytok, mert megtanuljátok az iskolában – a tudományokon túl –, hogy a közösség mekkora érték. Ti a piaristák közösségéhez tartoztok, és ez olyan érték, amelyet visztek magatokkal tovább az életetekben.”

Az ünnepség végén a táborozó diákok kisebb csoportjai tanították meg a megjelent vendégeknek a hajózás, vitorlázás legalapvetőbb csomózási technikáit, majd vitorlásbemutató következett.

A #piarinsta  iskolai online újság csapatának videós beszámolója az eseményről ITT tekinthető meg.

Forrás: Márkus Roland/Piarista Rend Magyar Tartománya

Fotó: Márkus Roland, Szőke-Brandt Áron

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria