A Pécsi Egyházmegye teremtésvédelmi hete: A hét nap csodája – Az első nap

Nézőpont – 2020. május 19., kedd | 14:00

A hét nap csodája című segédanyag ismertetésével, Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájához kapcsolódóan a Pécsi Egyházmegye tematikus hetet indított közös otthonunk, a Föld védelméről.

A hét nap csodája első fejezete új kontextusban világít rá a Teremtés könyvére (Ter 1,35), új ismereteket kínál, praktikus tanácsokat ad (például milyen gyertyát és izzót válasszunk), és legfőképpen segít megérteni, miben gyökerezik Egyházunk felhívása a teremtett világ védelmének érdekében. Valamint elmélyedhetünk egy dalban és Tóth Árpád Őszi kérdés című versében. A füzetben található imádság pedig párbeszédre hív az Úr Istennel a világról, amelyet nekünk ajándékozott.

A PDF itt tölthető le.

Részlet az első nap anyagából:

„A legtalányosabb, a legeredetibb, a legismerősebb és leghidegebb meghittség vesz körül a Teremtésben.”

„A rövid bibliai szöveg olyan kimozdíthatatlan erővel alapozza meg ittlétünk kereteit, hogy beláthatatlanul mély igazságát nem kell féltenünk a természettudomány mitikus nyelvétől sem.”

*

Imádkozzunk!

Teremtő Istenünk, köszönjük az élet ajándékát.
Hálásak vagyunk teremtett világod csodájáért.
Tudjuk, hogy bennünk vagy és mi benned vagyunk.
Vezess minket ezért abban, hogy a Földön az utánunk jövő generáció is élhessen, hogy mások is kutathassák akaratodat és célodat a világban.
Segíts nekünk, hogy az istentelenséget szeretettel tudjuk legyőzni.
Segíts nekünk, hogy a tőled tanult lelkülettel tudjunk odafordulni azok felé, akik társaink a teremtésben!
Kérünk téged, taníts bennünket felismerni csodálatos világodat, taníts bennünket értékelni egy virág tökéletességét, egy kisállat elesettségét, és embertársaink pozitív gondolatait és szándékait.
Taníts bennünket békében és harmóniában élni, Urunk, minden teremtményeddel.
Jézus Krisztusért, ámen.

Öt évvel ezelőtt adta ki Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikáját, amelyben közös otthonunk, a Föld védelméről tanít. A Szentatya kérése, hogy május 16. és 24. között, a Laudato si’-héten fedezzük fel és tanulmányozzuk ezt a fontos dokumentumot, és gondolkodjunk el azon, hogy ennek fényében hogyan tudunk a környezetünkben konkrétan cselekedni.

Május 16-tól, szombattól Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájához kapcsolódóan tematikus hetet szervez a Pécsi Egyházmegye, amely közös imádságra, elmélkedésre hív.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria