Kalapács, sarló és kereszt – Mindszenty emléke ihlette a budapesti konferenciát

Nézőpont – 2020. október 15., csütörtök | 10:36

Hammer, Sickle and Cross címmel rendezett angol nyelvű nemzetközi konferenciát a Danube Institute október 13-án, kedden Budapesten. A Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott tanácskozás témája a vallás Közép- és Kelet-Európában volt. A konferenciát Mindszenty József emléke ihlette.

Jó és gonosz örök harcban állnak – fogalmazott a budapesti konferencián Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Mindszenty Alapítvány elnöke. – A 20. században úgy tűnt, hogy a gonosz kerül a győztes oldalra a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúra formájában, végül azonban szerencsére nem így történt.

Mindszenty József (1892–1975) bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek nemzeti hősként emelkedett ki Magyarországon, nemcsak a katolikusok, hanem a protestánsok számára is – mondta Habsburg-Lotharingiai Mihály. Felidézte, hogy Magyarországon üldözték az Egyházat, Mindszenty Józsefet pedig kínozták és megalázták. A bíboros tizenöt éven keresztül az amerikai nagykövetségen élt menedékben, elszigetelve a külvilágtól. Majd élete legnehezebb döntését meghozva külföldre ment.

Ma Nyugat-Európában gyengül az emberek hite, Közép- és Kelet-Európában viszont erős marad – véli a Mindszenty Alapítvány elnöke. Előadásában kitért a 2011-es magyar alkotmányra, amely felülírta a kommunista jogszabályt, és említést tesz Istenről, valamint a család védelméről. Hangsúlyozta: Európának európainak kell maradnia, a kontinensen pedig meghatározó a keresztény kultúra.

David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete kifejtette: az amerikaiaknak a génjeikbe van írva a vallás- és a szólásszabadság védelme; fontos számukra, hogy templomba, zsinagógába, mecsetbe járhassanak. Az előadó arról is beszélt, hogy Mindszenty József nagy hatást gyakorolt rá. Végül – jelezve, hogy nagyköveti mandátuma két hét múlva lejár, s visszatér New Yorkba – kifejezte, hogy magyarországi kiküldetése hihetetlen élményekkel gazdagította.

John O’Sullivan, a Danube Institute elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kommunisták mindig is küzdelmet folytattak a vallás ellen.

Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy mindmáig üldözik a keresztényeket. A kommunizmus idején papok ezreit ölték meg, kínozták és vetették börtönbe, de nem csupán a keresztényeket zaklatták, hanem más vallások képviselőit is. A mai napig vannak Nyugat-Európában kommunista politikusok és szobrok – hangzott el felszólalásában.

A konferencián szó esett a kereszténység üldözéséről a régióban a második világháború utáni negyven évben; továbbá arról, hogy milyen problémákkal szembesülnek a keresztények és más hívők az egyre szekulárisabb szellemiségű Európában.

Forrás: MTI

Fotó: Danube Institute/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria