„Nem helyes válasz” – A német püspökök továbbra is elutasítják az asszisztált öngyilkosságot

Nézőpont – 2021. január 28., csütörtök | 19:55

A Német Püspöki Konferencia (Deutsche Bischofskonferenz, DBK) állandó tanácsának január 25–26-i ülése az asszisztált öngyilkosság problémájával is foglalkozott. Az alábbiakban a Vigilia Szerkesztőségének közösségi oldalán megjelent írást tesszük közzé.

Nemcsak azért került az érdeklődés homlokterébe a téma, mert a német alkotmánybíróság a közelmúltban érvénytelenítette az idevágó 2015-ös tilalmat, hanem azért is, mert három tekintélyes evangélikus teológus támogatta, hogy egyházi intézmények nyújtsanak segítséget az öngyilkosságban az azt kérőknek. Álláspontjuk azonban nem egyezik a hivatalos német evangélikus meggyőződéssel, a Németországi Protestáns Egyház tanácselnöke, Heinrich Bedford-Strohm ugyanis ellenzi az asszisztált öngyilkosságot.

A német katolikus püspökök január 26-án kiadott nyilatkozata szerint „az asszisztált öngyilkosság lehetőségének biztosítása nem helyes válasz azoknak az embereknek az élethelyzetére, akiknek kívánságuk vagy szándékuk az öngyilkosság”.

Az emberi önmeghatározás tiszteletben tartása – hangsúlyozza az állandó tanács dokumentuma – nem egyenértékű az öngyilkosság szándékának elfogadásával. A keresztények szemében ajándék az élet, amelyet Isten bíz rájuk. Nincs teljesen a mi kezünkben, s ezért mindvégig meg kell őriznünk.

A szöveg szerint különösen fontos a palliatív kezelés biztosítása, s erőfeszítéseket kell tenni az élet méltó befejezése érdekében. „Az Egyház emellett teszi le a voksát, intézményi szinten is, és segíteni akar az embereknek abban, hogy ne veszítsék el a hitet és a reményt”  – fogalmaznak a német katolikus egyházi vezetők.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria