(Ön)gondoskodás – Gájer László videoblogja

Nézőpont – 2020. július 15., szerda | 20:45

Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára kéthetente jelentkező videobloggal hozza közel mindannyiunkhoz a Szentírás tanítását. Legújabb vlogjában Laci atya az önmagunkról való gondoskodásról beszél.

A videoblogból kiderül, hogy már az ókori görögöknek is fontos volt, hogy figyeljenek önmagukra. Az általuk használt „epimeleia” szó azt jelenti: törődés, gondoskodás. 

Szókratésznél ez például egyfajta belső figyelem, a figyelem gyakorlata, meditáció, ami azt eredményezi az emberben, hogy megismeri önmagát, és így oda tud figyelni másokra is.

A delphoi jósda híres jelmondata is ez volt: Gnoti se auton, vagyis „ismerd meg önmagad”. Figyelj önmagadra! Nagyon fontos, hogy mindez a görög gondolkodásban sem jelentette, hogy önzők vagyunk és csak önmagunkkal törődünk. Azt tartották, az önmagunkra való figyelem azért fontos, hogy másoknak adni tudjunk és másokat tanítani tudjuk.

A keresztény szeretet tapasztalata megegyezik ezzel: nem tudunk szeretni másokat, ha önmagunkat nem szerettük helyesen. Az istenszeretet, a mások szeretete vagy önmagunk szeretete szoros belső egységben van, és ha az egyik megsérül, akkor a másik kettő sem működik helyesen.

Fotó és videó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria