„Turistaként járjuk be saját környezetünket!” – Interjú a Pécsi Egyházmegye turisztikai vezetőjével

Nézőpont – 2020. július 21., kedd | 11:44

A Pécsi Egyházmegye turisztikai újranyitásáról adott interjút Bozóky Anita turisztikai főmunkatárs.

– Túl vagyunk a járvány első hullámán. Hogyan hatott mindez a turisztikai ágazatra?

– Március elején elkezdődtek a csoportos lemondások, visszamondták a szállásfoglalásokat, és elmaradtak a rendezvények. Március közepére tudtuk, hogy baj van, elkezdtük bezárni az egységeket, a kollégák pedig otthonról dolgoztak. Az elmúlt hónapokban gyakorlatilag minden turisztikai terület leállt, sem a látogatófogadás, sem szálláshelyeink, sem a vendéglátó egységek nem üzemeltek.

(...) 

Több nagyon fontos, erőt adó pontja volt az elmúlt időszaknak. Először is az egyházmegye támogatása, segítsége, mind szakmai, mind lelki értelemben. (...) a gazdasági igazgatóval hétről hétre határoztunk meg egy stratégiai, cselekvési tervet, amellyel a válságkezelést kézben, a cég működését pedig fenn tudtuk tartani. (...) igazán ekkor látszott az összetartás belső erőforrása: minden kollégával egymásért, egymást támogatva, szoros belső kommunikációval maradtunk kapcsolatban (...) Lelkesítő volt olykor a „gáton” állni, és becsatlakozni a Karitász segítőmunkájába; élelmiszert csomagolni, kamiont rakni vagy az épülő egyházmegyei könyvtár különleges hangulatú, mennyezetig érő polcainak régi könyveit pakolni.

(...) a turisztikai szektor állt le legelőször, s ez áll vissza a legkésőbb. Az emberek akkor utaznak, ha biztonságban érzik magukat, biztonságos az út, az úti cél – a biztonság pedig bizalmon alapul. (...) munkaidő, humánerőforrás és kereslet függvényében nyitottunk, s nyitjuk fokozatosan az egységeket. (...) a püspökszentlászlói kastélyban még csak előre bejelentett csoportokat fogadunk, ám Máriagyűdön és Pécsett több helyszínünkön már a megszokott rendben, mindennapos nyitva tartással várjuk a látogatókat. (...)

– Milyen lehetőséget kínáltok a belföldön nyaraló családok számára?

– Több országos és városi kampányhoz is csatlakoztunk. Ismét elindult a családok körében népszerű „Hol vagy Kajla?” program, az országos „Visszavárunk!” kampány, amihez mi a Dóm Zarándokszállásunkkal együtt igénybe vehető ajánlattal csatlakoztunk, és természetesen a #Pécs nyitva városi összefogásban is részt veszünk. (...)

idén különösen azokra gondoltunk, akik itthon maradnak. Azt gondolom, hogy rendkívüli helyzetben érdemes rendkívüli megoldást választani, például hogy új szemmel nézzük a régi dolgokat, turistaként járjuk be saját szűkebb környezetünket.

Baranya gazdagabbnál gazdagabb turisztikai, gasztronómiai, kulturális értékeket kínál. Érdemes rátekinteni, hogy miért jönnek hozzánk olyan sokan a világ más tájairól. (...) a baranyai lakcímmel rendelkezőknek egy nagyon kedvező püspökségi „látnivalócsomagot” állítottunk össze, amely mélyből a magasra, múltból a jelenbe vezet. Biztos vagyok benne, hogy még sok pécsi sem fedezte fel a püspöki palota titkos átjáróján keresztül a város fölé emelkedő toronykilátóból saját városát. „Quinque quarantine” programunk az „öt torony” kínálta, „Ne érezd magad otthon bezárva” jelszóval, jegycsomagba épített Magtár-kapucsínóval is élvezetesebbé teszi a város felfedezését.

– Hogyan gondoltok most a jövőre?

–  Nagyon várjuk, hogy a készülő Rózsakert (...) megnyissa kapuit. A káptalani borozó helyén információs központot terveztünk, ahol a jegyvásárlás, szállásfoglalás mellett egyedi pécsi és egyházi termékeket, kiadványokat vásárolhatunk. A helyiségből pedig egy modern, letisztult üvegpavilonon keresztül lehet majd a belvárosi zöldfelületet növelő, pihenésre, elmélkedésre alkalmas rózsákkal teli kertet megközelíteni. (...) az egyházi iskolák, szociális intézmények belső piaci közétkeztetés-szolgáltatását is építjük, aminek szeretnénk magas minőséggel, tudatos misszióval megfelelni. Egészséges, változatos, bőséges, alapanyagában és főzéstechnológiájában igényes, ezer főt kiszolgáló MannZa főzőkonyhánk reményeink szerint a hónap végén megkezdi próbaüzemét.

 

A beszélgetés teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria