A Fekete Názáreti-kegyszobor ünnepe hívek ezreit vonzotta idén is Manilába

Nézőpont – 2021. január 12., kedd | 14:03

Korlátozások mellett, de idén is megtartották január 9-én a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában az úgynevezett Fekete Názáreti-kegyszobor ünnepét. A szobor átvitele (Traslación), vagyis a templomban – ahol most is őrzik – való elhelyezése évfordulóján tartott ünnep az egyik legnagyobb vallási esemény az országban.

„A Fekete Názáreti Jézus ünnepe a Krisztusba vetett hitünk kinyilvánítása. A világjárvány idején a Fülöp-szigeteki híveket ezért még erősebben és még nagyobb hűséggel vonzza magához Krisztus” – mondta a Fides hírügynökségnek Douglas Badong, a szobrot őrző Fekete Názáreti-bazilika plébánosa. A basilica minor rangot viselő templom Manila Quiapo negyedében található.

A világjárvány és a hatályban lévő egészségügyi óvintézkedések miatt nem szervezték meg a Translación ünnepen szokásos körmenetet, melyen rendszerint több millió ember vesz részt. A város egyházi vezetői a kormány képviselővel folytatott megbeszélést követően úgy döntöttek, január 9-én korlátozott létszámú hívő részvételével tartják meg a Fekete Názáreti ünnepét.

A Fekete Názáreti-bazilika Manila Quiapo negyedében

Hernando Coronel, a quiapói plébánia kormányzója arra buzdította az embereket, hogy a kormány által előírt egészségügyi megszorításokra való tekintettel a templomi zsúfoltság helyett a közösségi médián keresztül vegyenek részt a szentmiséken.

A bazilikában január 9-én tizenöt szentmisét celebráltak. Az egyes liturgiákon hatezer ember vehetett részt az épületen belül; több ezer hívő, akinek nem volt lehetősége bejutni a templomba, óriás kivetítőkön követhette a liturgiát – mondta a Fides hírügynökségnek Douglas Badong atya. Hivatalos egyházi adatok szerint így is összesen mintegy 300 ezren vettek részt a szentmiséken, ami a maga nemében páratlan dolog a megszorításokkal teli utóbbi tíz hónapban, akár világviszonylatban is.

Az első szentmisét helyi idő szerint 4 óra 30 perckor celebrálta Broderick Pabillo püspök, a manilai főegyházmegye apostoli adminisztrátora, aki arra szólította a katolikusokat, továbbra is töretlenül szeressék Jézust és éljék meg az evangéliumot a mindennapi életben. „A Fekete Názáreti egy sok embert vonzó, nagy erejű mágnes, s ezt a vonzást nem szüntethetjük meg. Nem egy szobor vonz minket; a szobor csupán szimbólum. Minket Isten szeretete vonz” – mutatott rá a püspök.

A kegyszobor

A rendőrség úttorlaszokat állított fel a templom körül, hogy az emberek ne tudjanak túl közel menni az ott őrzött szoborhoz. A hagyomány szerint a Fekete Názáreti-szobor érintése vagy puszta közelsége által gyógyulást és kegyelmeket nyerhet a zarándok.

Margaret Seluda, aki négy gyermek édesanyja, a Fides hírügynökségnek azt mondta: „Már az is csodálatos gyógyulást hozhat, ha valaki rátekint Jézus Krisztus több évszázados szobrára.” „Az ünnep arra emlékeztet engem és a családomat, hogy Istennel, Istenért kell élnünk, és meg kell élnünk a felebarátaink iránti szeretetet” –  nyilatkozta a Fides hírügynökségnek egy fiatalember, Anthony Soriano.

Évente több millióan vesznek részt a hagyományos körmeneten, mely idén elmaradt

*

A Fülöp-szigetek a Föld negyedik legnagyobb keresztény országa, a több mint 110 milliós lakosság 80 százaléka katolikus. A Fekete Názáreti-szobor 1606-ban került a szigetországba Mexikóból. A hagyomány szerint a szállítás közben a hajón tűz ütött ki, amit a szobor csodálatos módon átvészelt. Ám a fa megfeketedett, ezért hívják a szobrot Fekete Názáretinek. Mások úgy vélik, a szobrot sötét színű fából faragták, és a körülötte égetett gyertyák korma az évszázadok során még intenzívebbé tette a színét.

A Fülöp-szigeteki hívek január 9-én, illetve nagypénteken, a keresztútjárás alkalmával köszöntik a Fekete Názáretit. Mindkét ünnepen milliók vesznek részt a körmeneten, melynek során körülhordozzák a keresztútját járó, görnyedt Jézust ábrázoló szobrot Manila kerületeiben. „Elég csak megpillantani, hogy szeretetével elteljünk” – tartják a helybéliek.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség; Wikipédia

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria