A jeruzsálemi latin pátriárka nagyobb bizalomra szólított karácsonykor

Nézőpont – 2021. december 31., péntek | 15:56

Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka december 25-én, a betlehemi Szent Katalin-templomban tartott éjféli misén elhangzott homíliájában arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek közötti és a jövőbe vetett bizalom megvalósulásához mindenkinek tevékenyen hozzá kell járulnia. Idén zarándokok nem, csak a Szentföldön élő keresztények vettek részt az éjféli misén Betlehemben.

Jézus szülővárosában idén a szokásosnál jóval szerényebben, mindössze több száz ember részvételével ünnepelték az éjféli misét a Születés Templománál. Zarándokok és turisták nélkül, a helyi keresztények és az Izraelben dolgozó keresztény vendégmunkások voltak jelen szenteste a betlehemi Születés Temploma épületegyüttesében található Szent Katalin-templomban bemutatott ünnepi szentmisén.

Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka az éjféli misén kiemelte: „Ma a hívek megtöltik a templomunkat, és a város ünnepel. A tavalyi karácsonynál sokkal nagyobb a részvétel és ez biztató jel.”

Homíliájában a pátriárka hangsúlyozta: az Izraelben élő arabok és zsidók között tapasztalható bizalmi válság arra figyelmeztet, hogy tevékenyen hozzá kell járulnunk a békés együttéléshez. „Újra meg kell teremteni köztünk a bizalmat, a jövőbe, a magunk és gyermekeink jövőjébe vetett bizalmat, az abban való bizalmat, hogy a társadalmi életben és az Egyházban egyaránt pozitív változásokra van lehetőség” – mondta a szentföldi római katolikusok főpásztora homíliájában, mely a betlehemi Szent Katalin-templomban bemutatott éjféli misén hangzott el.

Az olasz ferences szerzetes „szebb jövő” építésére buzdított. Kiemelte: a média által közvetített „hírek, nyilatkozatok és modern próféciák Babilonjában meg kell találnunk azokat a hangokat, amelyek Jézushoz és az üdvösséghez vezetnek”.

Pizzaballa érsek felidézte: Ferenc pápa ciprusi látogatása során a Földközi-tengeri szigeten kialakult nehéz helyzet kapcsán türelemre, egymás kölcsönös meghallgatására és megismerésére szólított, pozitív példaként említve Jordániát.

A jeruzsálemi latin pátriárka karácsonyi ünnepi szentbeszédében részletesen kitért az izraeli és palesztinai helyzetre, és az évek óta tartó megszállás és erőszak befejezésére szólított fel. Hangsúlyozta: Izraelben „a fokozódó társadalmi megosztottság aggasztó hangjain” túl „a palesztinok kiáltó fájdalmának hangja” hallatszik – egy olyan népé, amelynek „az igazságosság megtapasztalására van szüksége; amely szabadságra vágyik; amely belefáradt abba, hogy arra várjon, hogy szabadon és méltósággal élhessen a saját földjén, a saját otthonában.”

Forrás: Katholisch.de; KNA; MTI

Fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír

(gj)

Kapcsolódó fotógaléria