A Pécsi Egyházmegye teremtésvédelmi hete: A hét nap csodája – A harmadik nap

Nézőpont – 2020. május 19., kedd | 19:00

A hét nap csodája című segédanyag ismertetésével – Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája évfordulójához kapcsolódva – a Pécsi Egyházmegye tematikus hetet indított közös otthonunk, a Föld védelméről.

A hét nap csodája című segédanyag mai szakasza a Föld biológiai sokszínűsége  – a biodiverzitás – mellett a vízvédelemre is felhívja a figyelmünket.

A segédanyag több elgondolkodtató kérdést tesz fel annak érdekében, hogy komolyan fontolóra vegyük, mely szokásokon érdemes változtatni.

Gyűljenek össze az ég alatti vizek egy helyre és emelkedjék ki a száraz. (Ter 1,9)

A harmadik nap egyik fontos felvetése arra vonatkozik, hogy mennyi vizet használunk el a háztartásunkban naponta? Nem igen érdemes szemet hunyni a kérdés fölött, mivel az ezt követő adatok és a saját válaszunk alapján láthatjuk, milyen mértékben vagyunk felelősek bolygónk vízmennyiségének a feléléséért.

Érdekes adatokat találunk a világ szén­dioxid­-kibocsátására és a papíriparra vonatkozóan is. A segédanyagból megtudhatjuk, hogy 1 tonna papír előállításához 417 köbméter víz, 1700 kilogramm (kb. 15­17 db) fa és 717 kWh energia szükséges, míg 1 tonna újrapapírhoz 100 köbméter víz, 1150 kilogramm fekete-­fehér újságpapír és 300 kWh energia. Az adatok főként azért sokkolóak, mert egy irodai alkalmazott évente átlagosan 20 000 darab A/4­-es papírlapot használ el, a papírok nagy része pedig a szemetesben végzi.

A fenti adatok fényében érdemes mélyebben fontolóra venni, mit tehetünk azért, hogy csökkentsük vízfelhasználásunkat. A dokumentum erre vonatkozóan több praktikus javaslatot vet fel, az egyik, amely a növényfajok védelmére vonatkozik, megemlíti, hogy akár mosolyt is ajándékozhatunk virág helyett a teremtett világ védelmében.

Elkötelezzük magunkat, hogy elvisszük otthonunkba, közösségeinkbe, gyülekezeteinkbe, szervezeteinkbe és munkahelyeinkre azt a sürgető üzenetet, hogy a levegő, a föld, a víz és minden élőlény veszélyben van.

Imádkozzunk!

Mennyei Atyánk, köszönjük, hogy te alkottad az eget és a földet. Köszönjük, hogy csodálatos földünket nem kietlennek, hanem lakóhelynek formáltad. Add, Urunk, hogy mi is észrevegyük az egész világban az emberarcúságot! Add, hogy minden teremtményedhez úgy tudjunk viszonyulni, hogy az egész univerzum finomra hangoltságát is meglássuk! Kérünk, adj nekünk kreatív ötleteket, hogy érző szívvel fel tudjuk ismerni a világban a szükséget szenvedőket! Kérünk, áldd meg azokat, akik mások szükségleteinek betöltésén munkálkodnak, hogy a feladat nagysága láttán ne veszítsék el bátorságukat! Jézus Krisztusért, ámen.

A pdf ITT tölhető le.

Ferenc pápa kérése, hogy a május 16. és 24. közötti tematikus héten fedezzük fel és tanulmányozzuk a Laudato si’ kezdetű enciklikát, és gondolkodjunk el azon, hogy ennek fényében hogyan tudunk a környezetünkben konkrétan cselekedni.

„A teremtmények ugyanis mind kapcsolatban állnak egymással, mindegyiket szeretettel és csodálattal meg kell becsülni, és mindnyájunknak, teremtett lényeknek, szükségünk van egymásra” (LS, 42). E gondolathoz kapcsolódik az idei évforduló közös jelmondata: „Kapcsolatban állunk mindennel.”

Forrás: Pécsi Egyházmegye/Teremtesunnepe.hu

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria