A tisztaság nem enged szétfolyni – Rendhagyó beszélgetéssorozat a házasság hetében

Nézőpont – 2021. február 13., szombat | 14:30

Keskeny út címmel, a házasság hetéhez kapcsolódva, négyrészes online előadás-sorozatot jelentet meg a Pécsi Egyházmegye, amelyben Nagy Péter és Judit párkapcsolati szakértők Puskás Antal pálos tartományfőnökkel beszélgetnek a tisztaságról.

Nagy Péter és Judit neve sokak számára ismerős, akár a Pécsi Egyházmegye, akár más területek közösségeiről beszélünk. A házaspár hosszú évek óta rendszeresen tart előadásokat kapcsolati témában, amelyeket a párok – legyenek frissen ismerkedő kedvesek vagy régóta házasságban élők – szívesen látogatnak. A 2021-es házasság hete programsorozat részeként ismét egy érdekes és kifejezetten fontos témában szóltak az érdeklődőkhöz, ezúttal online közvetítésen keresztül.

A négyrészes sorozat keretében Péter és Judit, valamint Puskás Antal pálos tartományfőnök a szexualitás és a tisztaság témakörének lényegi kérdéseire keresik a választ. A beszélgetés egyes részei a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján és Facebook-felületén érhetők el.

Az első rész a tisztaság fogalmának értelmezésével, a szexualitásnak az ember antropológiájában betöltött helyével, az otthonról hozott mintákkal, az élmények jelentőségével és a szülők szerepével foglalkozik.

„Sokan keresik a választ arra, hogyan élhetik meg a tisztaságot a mai világban. Mégis ritkán kapnak vezetést a fiatalok, hiszen csupán a felszínen beszélünk róla, vallási kontextusban pedig szinte egyáltalán nem. A szexualitásról egyszerűen több szó esik, mint a tisztaságról, aminek lelki tartalma van” – fogalmazott a rendfőnök, majd a következő kérdés merült fel: Hogy kapcsolódik a tisztaság a spirituális énünkhöz?

„A tisztaság olyan szellemi erő, amely Istentől jövő kegyelemként van bennünk, összefogja az ember testi és lelki valóságát és nem engedi szétfolyni. A tisztaság egység. A szó latin megfelelője is azt fejezi ki, hogy a tisztaság egyöntetűség, amely valójában arra van teremtve, hogy általa az ember testi-lelki erénye együtt tud működni” – mondta Puskás Antal atya.

Az előadás zárásaként elhangzott, fontos, hogy a szülők megtanítsák a gyerekeket arra, hogy ajándékká váljanak és lelkiekben szolgáljanak másokat. Amint a rendfőnök rámutatott, az ember a használat tárgyává lett és ezzel együtt eltűnt a spiritualitás.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria