Átváltozások a természetben és az oltáron – A pap és a borász beszélgetett

Nézőpont – 2020. december 9., szerda | 12:11

Egy ifjúságpasztorációval foglalkozó pap, Lóczi Tamás és egy tokaji borász, Demeter Endre ült le beszélgetni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) podcastjában.

Lóczi Tamás sátoraljaújhelyi plébános, az Egri Főegyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke, valamint Demeter Endre borász – noha az élet más-más területén gyakorolják a hivatásukat – meglepően sok közös témát találtak.

Papi pályája előtt tanári diplomát szerzett Lóczi Tamás, aki úgy fogalmazott, rendkívül nagy felelősség, hogy milyen módon szólítjuk meg a fiatalokat. „Ha ismerjük a megfelelő módszertani eszközöket, bármilyen témát meg lehet beszélni és fel lehet dolgozni velük úgy, hogy a fiatalok azt érezzék: részesei a történetnek, de ehhez az kell, hogy a gyerekeknek legyenek céljaik, kérdéseik és lemérhető fejlődés az életükben.” A sátoraljaújhelyi plébános különleges módon hozta közel az Eucharisztia témáját a gyerekekhez, amikor búzát őröltek, tésztát dagasztottak, kenyeret sütöttek.

Jézus tudatosan választott jelenléte eszközéül egy olyan dolgot, amelybe mind a természet, mind az ember nagyon sokat invesztál. Amikor Jézus saját testévé és vérévé változtatja a kenyeret és a bort, együttműködő partnernek hív meg mindnyájunkat”

– tette hozzá.

Demeter Endre hozzátette, hogy mielőtt a bor Jézus testévé válna, már a természetben is sok átváltozás zajlik le, hiszen egy év alatt a szőlőszemből bor születik. Endre földművesként, borászként Isten ajándékának tartja, hogy művelhetjük a földet, mindez azonban azt is jelenti, hogy felelősséggel kell kezelnünk a ránk bízott értékeket. „Egy nagy csoda része, hogy borászként Istent szolgálhatom. A földművelés becsületes, de nagyon kemény munka, hiszen a növények csak akkor adnak jó bort, ha a gazda odafigyel rájuk. Nekem boldog ültetvényeim vannak” – fogalmazott.

Lóczi Tamás úgy vélekedett, nagy feladata a mai katolikus nevelésnek az Eucharisztia témakörének közel hozása a fiatalokhoz. A pap a kenyérszaporítás példáját említve hangsúlyozta: az öt kenyér és a két hal saját értékeink analógiája – ezeket nem tarthatjuk meg saját magunknak, önzetlenül meg kell osztanunk őket másokkal.

A fiatalok megszólítása kapcsán Demeter Endre úgy fogalmazott, fontos a lelki igényesség és hitelesség.

Nemcsak a földemet, a lelkemet is kapálnom kell. A fiatalokat nem lehet becsapni, tudják, ki az, aki hiteles, valódi értékekről és hitről beszél. Ha megtiszteljük őket azzal, hogy komolyan vesszük őket és igazat mondunk, minden rendben lesz.”

Lóczi Tamás szerint felemás üzenetek helyett nagyon konkrét dolgokat kell átadni, a kicsiknél kijelölve a határokat, amelyek biztonságot, keretet adnak, a nagyoknál pedig az együttműködésre való meghívást erősíteni úgy, hogy egy-egy igazságot le tudjanak fordítani a saját életükre, nyelvükre.

Hivatásukat értékelve a plébános elmondta: életében a legcsodálatosabb dolognak tartja, hogy felismerte Isten hívását, és hogy formálódó személyiségekkel foglalkozhat, hiszen minden gyermek egy önálló csoda. Demeter Endre a borászkodást szolgálatnak és küldetésnek érzi, méghozzá egy olyan helyen, amely a világörökség része. Ennek fenntartása hivatás és felelősség egyszerre.

Forrás: NEK

Fotó: Ambrus Marcsi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria