Az imádság és a hit találékony! – Gájer László személyes hangvételű videoblog-üzenete (5. rész)

Nézőpont – 2020. április 27., hétfő | 20:20

Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára szerkesztőségünk megkeresésére személyes hangvételű videobloggal szólítja meg a híveket a járvány idején: olyan kérdésekről elmélkedik, amelyek ebben a nehéz időben reményt adnak, segítenek befelé tekinteni, ugyanakkor kitekinteni a bezártságunkból.

Hogyan bontakozhat ki rajtunk keresztül Isten akarata a járvány idején? Mire hív Isten, hogy termékeny legyen ez az idő? Gájer László szentírási részeket, gondolatokat ajánl elmélkedésre, hogy Isten akarata valóban tevékeny legyen bennünk egy olyan időben, amikor nagyon kevés lehetőségünk van a látható tevékenységre.

Elmélkedésében felidézi, hogy Nagaszakiban a 16. században mintegy 300 ezer katolikus keresztény élt a korai jezsuita missziók hatására. A japánok üldözték őket, talán az ország egységét féltették tőlük. Ferenc pápa 2019-ben Japánban tett látogatása során megmutattak egy buddhista szobrot, amelyet akkoriban a keresztények Szűz Mária-szoborként tiszteltek: titkos vallásgyakorlásuk egyik jele volt ez a szobor.

A keresztények oly sokszor megtalálták a hit és az imádság szokatlan lehetőségeit! Ezekben a hetekben, amikor az imádságunk módja megváltozik, nekünk is rá kell találnunk a hit, az imádság, a találkozás új lehetőségeire. Többen nézik az online szentmiséket, mint ahányan részt szoktak venni a misén vasárnap. Az imádság és a hit találékony.

Gájer László elmondja, milyen nagy csodálattal tekint azokra a protestánsokra, akik Angliát elhagyva az első telepeket hozták létre az Újvilágban: hűségesek akartak maradni radikális puritán hitükhöz, átkeltek érte az óceánon. Nekünk is el kell indulnunk előre a nehézségek óceánján keresztül a Bibliánkkal a kezünkben – teszi hozzá.

Szent Jakab apostol írja a meggazdagodásra vágyó kereskedőknek, hogy ha majd Isten akarja, akkor meggazdagodnak, akkor űzhetik az üzleteiket. Isten akarja, hogy ezekben a napokban gazdagodjunk a hitben, hogy imádságunk új utakat találjon magának. Engednünk kell, hogy a kegyelem működjön bennünk.

A nehéz helyzetekben mindig megmutatkozik a remény, a jövőbe vetett bizalom. Amikor nem látjuk a jövőt, a reménynek új lehetőségei tárulnak fel. 

Kérjük Istentől a remény ajándékát, hogy megtaláljuk azokat a kreatív utakat, amelyekkel gazdagodik az Egyház és a személyes imaéletünk.

A negyedik videót jelen írással egy időben közreadjuk. A videók heti rendszerességgel, hétfőn este lesznek elérhetők a Magyar Kurír YouTube-csatornáján.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria