Elindult a Csillagbusz – A Katolikus Rádióban az autizmussal élő gyerekekről hallhatnak pénteken

Nézőpont – 2022. május 12., csütörtök | 9:50

Tizedik alkalommal rendezett közös szakmai találkozót az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar autizmus spektrum pedagógiája szakiránya és az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport (MASZK). A kezdeményezésről május 13-án, pénteken a Katolikus Rádióban oszt meg részleteket Stefanik Krisztina pszichológus.

Egy autizmussal érintett gyermek felnevelése jelentős többletteher a családok számára, a terhek enyhítése, a támogatások növelése fontos feladat.

A dr. Stefanik Krisztinával, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar docensével, az autizmus spektrum pedagógiája szakirány-felelősével készült beszélgetés a Katolikus Rádió Kerengő című rovatában lesz hallható május 13-án, pénteken 17.04-től.

A szakember elsőként arról a felmérésről számol be, amelynek célja, hogy elősegítse az autizmusban érintett gyermekek iskolai befogadását, de szó lesz az ellátórendszer mennyiségi és minőségi fejlesztéséről is.

Ezt követően a – főként az alsó tagozatos gyermekek megszólítását célzó – Csillagbusz Inklúziós Intervenciós Programról is szó esik majd, ahogyan a rosszul kivitelezett integráció veszélyeire, a pszichológiai jóllét romlására, valamint az iskolai bántalmazás valószínűségére is felhívják a műsorban a figyelmet. A beszélgetőpartnerek arra is kitérnek majd, hogy az autizmus nem ritka állapot, hiszen legalább százezer embert érint Magyarországon.

A hallgatók sokszínű aktivitásokat is megismerhetnek, amelyek a Csillagbusz című tudásformáló mesekönyv köré szerveződnek. Stefanik Krisztina Bartos Erika illusztrációival megjelent munkája 2016-ban az év gyerekkönyve lett az „Innováció” kategóriában.

Forrás és fotó: MKR

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria