Erdő Péter: A szentév üzenete embertársaink kötelezettségen felüli segítése 

Nézőpont – 2016. november 21., hétfő | 9:56

Az irgalmasság szentévének üzenete az emberek közötti szeretet, megbocsátás, az ellentéteken való felülemelkedés volt, és az olyan emberek segítése, akik iránt először úgy gondoljuk, hogy nem is vagyunk kötelesek – mondta Erdő Péter bíboros a szentévet lezáró vatikáni mise után november 20-án.

Erdő Péter kijelentette, minden szentév saját kora valóságára kívánja felhívni a figyelmet, arra a közegre, amelyben az egyén és az emberiség él.  

A bíboros hozzátette, a Ferenc pápa által vezetett rendkívüli szentévnek az emberek közötti irgalmas szeretet volt az üzenete, az egymás iránti megbocsátás, a régi ellentéteken való  felülemelkedés, olyan emberek segítése, akik iránt úgy gondoljuk, hogy nem is vagyunk kötelesek, mivel „az irgalmasság a kötelezettségen túlmenő segítő szeretet”. 

Ferenc pápa a szentév lezárására a Vatikánba szólította a bíborosokat, akiket a Szent Péter téren bemutatott mise végén egyenként köszöntött. Közöttük Erdő Péter bíborost is.  

„A szentév üzenete az, hogy vegyük észre, létünket és  képességeinket ajándékba kapjuk, ezért a történelemben és a világban nem szorongva kell élnünk, hanem bizalommal, azzal a reménnyel, hogy Isten jóságos és alkotó szeretete kiterjed a történelemre és a mi sorsunkra is” – fogalmazott Erdő Péter.

Kiemelte, a Bibliából ismert ősi jó cselekedetek elmélyítése, aktualizálása  volt  a szentév üzenete: annak megtalálása, hogy az örök útmutatások saját korunkban, saját életünkben milyen konkrét cselekedeteket kívánnak. 

„Mindenkinek vannak az életében emberek, akiktől sérelmet szenvedett, aki udvariatlan volt vele szemben, vagy háttérbe szorította, és úgy érzi, hogy vele igazán nem lehet kedves. Ez az év és a következők is alkalmat adnak, hogy ezt átgondoljuk, és próbáljunk új életet kezdeni, új lapot nyitni az emberek közötti kapcsolatokban” – mondta a bíboros. 

Megjegyezte, a népek között gyakran súlyosabb, mélyebb ellentétek léteznek, ezeknek a feldolgozása azonban nem egy ember elhatározásán múlik. „Ezeken dolgozni kell, elsősorban neveléssel, de azt hiszem, hogy ezek megoldása nemzedékek munkáját kívánja” – nyilatkozta Erdő Péter.

Forrás: MTI

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria