Húsvét vigíliája – Füzes Ádám liturgikus videoblogja: Hogyan lehet elmondani, amit nem láttunk?

Nézőpont – 2020. április 11., szombat | 14:01

Füzes Ádám, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanára szerkesztőségünk megkeresésére személyes hangvételű videobloggal segít e napokban, hogy miként vehetünk részt lakásunkban, családi körben minél elmélyültebben a liturgikus eseményeken.

Ebben az esztendőben a nagyheti, húsvét vigíliájának szertartását a járványhelyzet miatt csak televízión, rádión vagy az internet révén számítógépen, okostelefonon követhetjük. Hogyan tudunk mégis ünnepelni?

Mit tudunk tenni, amikor elmarad a közös liturgia, a körmenet…? Az Egyház is tanácstalan, hogyan lehet elmondani mindazt, ami az éjszakában történt, amit nem látott senki, amiről nincsen tapasztalatunk és tudásunk? Ekkor hívja elő az éjszakában a világosságot, mint szimbólumot. Aki tud gyújtson kertjében tűzet, otthonában fényt, és adjunk hálát családjainkban, hogy nem a sötétséggé az utolsó szó.

A nagypéntek és nagyszombat csendje, benne az utcáink, közösségi tereink csendje értelmet, tartalmat nyer. Azt, aki Élő, ne a halottak között, hanem az élők között keressük – hangsúlyozza Füzes Ádám.

Fotó: Zuggó Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria