Métázás a húszcentis hóban, avagy tanuljunk meg jelen lenni a közösségben

Nézőpont – 2019. július 7., vasárnap | 16:30

Erdélyben is lelkesen készülnek a 2020-ban Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK). Az előkészületekről Veress Sándor kászonújfalvi plébános számolt be.

Erdélyről eszünkbe juthatnak a hegyekkel és a dombokkal körülvett gyönyörű vidékek, a csinos falvak és a végtelen zöld. De gondolhatunk a medvékre is – mesebeli szerepeiken át a híreket keltő tetteikig. Azonban Veress Sándor Levente kászonújfalvi plébános és határon túli kinevezett egyházmegyei NEK-koordinátor „medvés” esete szívet melenget. Egyik futása során esett meg, hogy megállt mellette egy autó, amiből a sofőr rémülten szólt ki: „Szálljon be gyorsan!” Sándor atya nem értette a helyzetet, csodálkozva hallgatta a vezető sürgető szavait. Majd némi egyeztetés után fény derült a furcsa helyzetre. Az autós észrevett az út mentén egy kóborló medvét, és azt hitte, hogy előle menekül futva az atya.

Veress Sándor Kászonújfalun, Csíkszeredától 30 kilométerre végzi plébánosi szolgálatát. Mesélt arról, miként zajlik a plébániai életük. „Kászonújfalu a Keleti-Kárpátok egyik legkisebb lakott medencéje – mondta. – Ezt a közösséget hét éve szolgálom, korábban Segesváron, Gyergyószentmiklóson és Homoródkarácsonyfalván voltam plébános. Arra törekszem, hogy jelen legyek a falu és a közösség életében, ezt tartom az egyik legfontosabb dolognak.” A vallási hagyományokkal élő, kisebb számú, de annál lelkesebb székely közösséget színes tevékenységpaletta segíti a keresztény identitás fenntartásában. „A gyerekekkel hetente találkozom, a nyáron táborokat is szervezünk. Télen szánkópartikat tartunk, egybekötve métázással a hóban. Létrejött és működik egy ifjúsági zenekar is – számolt be Sándor atya a helyi programokról és közösségekről. – A plébánián szerveződött Mag közösségünk főként pedagógusokból áll, és összejöveteleik során szentírásolvasással, meditációval gazdagítjuk a hitéletet, de fő feladata a nagyobb közösség szolgálata, mint például a táborszervezés.”

Sándor atya az év elején vált a NEK gyulafehérvári főegyházmegyei előkészítő bizottságának koordinátorává. Céljaikról és terveikről is beszámolt. „Januárban kaptam a felkérést Jakubinyi György érsektől. Ez a kinevezés erősít engem a jelenlétben, elsősorban az Oltáriszentség előtt, majd a helyi közösségben egyaránt. A kongresszus egy szép ünnep, amely alkalmat ad a katolicizmus egészének megélésére itt Erdélyben is. Ehhez fontos a megfelelő előkészület: az eseményen való részvételünk mellett helyi szinten is történjen velünk valami. Munkatársakat toboroztam magam mellé, két lelkipásztort, egy pasztorális asszisztenst és egy székelyudvarhelyi házaspárt. A tavasz során több tervet is összeállítottunk, valamint felmérés céljából kérdőívet küldtünk ki az egyházmegye Oltáriszentséggel kapcsolatos gyakorlatairól. A tervek egyike: egy csapat körbejárja az egyházmegyét, hogy továbbadják a szentségimádás »ízét«. Az ősz során a missziós kereszt is érkezik hozzánk” – tette hozzá.

Veress Sándor elmondta azt is, hogy a következő félévben esedékes papi rekollekción a papok hivatását szeretnék erősíteni, a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozón pedig Fábry Kornél meghívásával és nagyszabású szentségimádással a fiatalok megszólítása a cél. Kiegészítésképpen hozzátette: a jövő évi pasztorális füzetük az Eucharisztiáról fog szólni, többek között szentségimádási mintákkal, lecketervekkel a pedagógusoknak és óratervekkel az ifjúsági vezetőknek.

Romkat.ro oldalon NEK számára megnyitott „fülön” lehet tovább tájékozódni a helyi eseményekről és programokról.

Forrás: NEK Titkárság

Fotó: Veress Sándor fotóalbumából

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria