Mire nevelhet az iskola? – A lisszaboni pátriárka felszólalt a lelkiismereti szabadságért

Nézőpont – 2020. szeptember 8., kedd | 9:01

Augusztus 27-től szeptember 31-ig tart a hagyományos lisszaboni nemzetközi könyvvásár, melyen felszólalt Manuel Clemente bíboros, lisszaboni pátriárka, és síkra szállt a szülők, oktatók és nevelők személyes meggyőződésének és jogainak védelmében a véleménydiktatúrával szemben – tájékoztat az Ecclesia portugál katolikus hírügynökség.

A család és az iskola egészítsék ki egymást, és ne álljanak szemben egymással! A nemzeti oktatáspolitika szigorúan tartsa tiszteletben a szülők jogát és kötelességét, miszerint megválaszthatják, milyen nevelést kap a gyermekük! A szülők és tanárok élhessenek a lelkiismeretből fakadó ellenállás alapvető jogával!”

– ezek voltak a pátriárka fő követelései.

A bíboros fontosnak tartja a nevelés terén a családok szerepét. Hivatkozik az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatára és a portugál alkotmányra, amelyekben leszögezik, hogy a szülőket illeti az elsődleges felelősség gyermekeik nevelése terén. Éppen ezért, következtet a lisszaboni pátriárka, az iskola tegye első helyre a család szempontját. A szülők, az oktatók és nevelők alapvető joga, hogy lényegi nézetkülönbség esetén élhessenek a lelkiismeretből fakadó ellenállás lehetőségével, például amikor az oktatás-nevelés terén alkotmányos szinten olyat akarnak kötelezővé tenni, ami az egyén és a család lényegi jogaival szembemegy.

Manuel Clemente bíboros megszólalása nem véletlen és nem alkalmi jellegű. Portugáliában nagy vihart kavart egy konkrét ügy, amikor Vila Nova de Famalicão városban egy 12 és 14 éves testvérpár szülei nem engedték meg a gyermekeiknek, hogy az állampolgári nevelés tantárgyat tanulják, mert ott többek közt a genderelmélet nevében adtak „felvilágosítást” a diákoknak, ami a katolikus szülők számára elfogadhatatlan volt. A szülők éppen a lelkiismereti alapú ellenállás alapvető jogára hivatkozva védték meg gyermekeiket attól a káros befolyástól, ami az iskolában önkényesen érte volna őket.

Az eset kapcsán spontán országos mozgalom bontakozott ki, melyhez mind többen – tanárok, szülők és a Katolikus Egyház neves képviselői – csatlakoztak, és felhívást fogalmaztak meg Kiáltvány a nevelési szabadság védelmében címmel. Az aláírók közt szerepel António Moiteiro püspök, a Portugál Katolikus Püspöki Konferencia nevelésügyi bizottságának elnöke, aki a portugál püspöki kar hivatalos véleményét képviseli. A kiáltvány imperatívuszként, követendő szükségszerűségként határozza meg, hogy a nemzeti nevelési intézmények a legmesszemenőbben tartsák tiszteletben a szülőknek azt a jogát és kötelességét, miszerint szabadon megválaszthatják, milyen nevelést szeretnének adni saját gyermekeiknek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria