Mit csinálnak a papok otthon a karanténban? – Az első néhány #papokotthon videó

Nézőpont – 2020. április 2., csütörtök | 13:17

A „Szólj be a papnak!” csapata március közepén kihívást hirdetett papoknak, lelkészeknek a koronavírus-járvány idejére. Arra kérik a lelkipásztorokat, készítsenek egy rövid videót arról, hogyan telnek a napjaik otthon, a gyülekezet, a hívek fizikai jelenléte nélkül, de velük mégis kapcsolatban maradva. A szervezők március 31-én válogatást tettek közzé az első néhány #papokotthon videóból.

Bár a kihívás címében szereplő kérdésre –  A papoknak a koronavírus-járvány idején is jár-e a fizu? – még nem érkezett konkrét válasz, azonban sok érdekesség kiderült az első néhány eddig beérkezett videóból.

A sort a „Szólj be a papnak!” blog egyik szerkesztője, az eddigi egyetlen hölgy, Arany Barbara református lelkész kezdte. Új oldalát mutatta meg azzal, hogy külföldi szakirodalmakat is igénybe vesz az online tanítás és a prédikációra való készülés közben.

Az ő kihívottja Sipos Barnabás ortodox parókus volt, akinek lelkészi feladatai mellett két kisgyermek otthoni tanításával is meg kell birkóznia, miközben a parókia közelében lévő templomot újítják fel. Sőt, ha ideje engedi, még varr is.

Asztalos Richárd evangélikus lelkész a gyülekezeti faliórához hasonlította a jelenlegi helyzetet, és megosztott néhány szép gondolatokat is a nagyközönséggel.

Törő András római katolikus egyetemi lelkész a Szent László Katolikus Szakkollégium kápolnájában állt a kamerák elé. Elmondja, hogyan éli meg a mindennapjait programok nélkül. Találóan így foglalta össze a jelenlegi helyzetet: „Nem azért vagyok hasznos, mert valamit teszek, hanem Isten az, aki értékessé tesz bennünket”.

Eközben a református egyetemi lelkész, Bogáti Attila gyerekzsivajban tölti a munkaidejét, és mikor felesége nem látja, a nappaliban dekázgat.

Kíváncsian várjuk a folytatást, és bízunk benne, hogy hamarosan az eredetileg feltett kérdéseinkre is választ kapunk…

Ha valakinek lenne kedve bekapcsolódni, az eredeti kihívást ITT tudja elolvasni. Természetesen várják szerzetesek videóit is.

A kihívásra beküldött első videókból készült összeállítás teljes terjedelmében a „Szólj be a papnak!” blogon olvasható.

Forrás és fotó : Szoljbeapapnak.blog.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria