Nyolcvan nap helyett most pár perc alatt a Föld körül! – Honnan érkeztek a NEK-küldöttek?

Nézőpont – 2019. május 11., szombat | 15:17

Május 8. és 11. között tartják Budapesten a jövő évi eucharisztikus kongresszus előkészítő plenáris ülését. A világ legkülönbözőbb pontjairól érkeztek küldöttek fővárosunkba...

80 nap alatt a Föld körül… Mi most mindössze pár perces világ körüli útra invitáljuk olvasóinkat!

Hogy mi okból kifolyólag? A napokban (május 8. és 11. között) a Budai Várnegyed még színesebbé vált a nemzetközi forgalmat tekintve. Számos országból érkezett küldött vendégeskedik itt, hogy megismerjék a 2020-as budapesti eucharisztikus kongresszus programját és leendő helyszíneit. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának tagjairól és nemzeti küldötteiről van szó.

Ha ők megismerik varázslatos városunkat – habár nem repülőszőnyeggel, hanem a sokkal prózaibb BKK-bérlet használatával teszik ezt –, mi is tudjuk meg, ők honnan érkeztek.

A gyorsaság kedvéért magunk viszont pattanjunk repülőszőnyegre – a bevállalósabbaknak kölcsönözhető pár seprű is az útra –, és nézzünk szét a nagyvilágban.

Mivel csupán percek állnak rendelkezésünkre, néhány ország felett suhanunk csak át, a teljesség igénye nélkül, hisz több mint 70 nemzetet képviselnek a vendégek.

Induljunk Afrika irányába!

Öt világörökségi helyszín felett haladunk el, többek között a Kahuzi-Biéga Nemzeti Park felett, és ha jól figyelünk, egy veszélyeztetett fajt is észrevehetünk, a hegyi gorillát. A Kongóban élő emberek rendkívül kreatívak és igen jó a kézügyességük. A rafiapálma szárított rostjaival szőnek, és fából készítenek szobrokat.

 

Togo, a Guineai-öböl partján fekvő ország tulajdonképpen egy hosszú és vékony földcsík. Majdnem ötször olyan hosszú, mint széles. Az utcán játszadozó gyermekek ötéves korukig otthon vannak, utána íratják iskolába őket.

Madagaszkár magasságában fentről nem láthatjuk, de a szigeten fellelhető két utca, amelyeket Benyovszky Móricról, egy magyar kalandorról neveztek el. Az ország legkisebb kaméleonja körülbelül egyhüvelyknyi, és tizennyolc maláj-polinéz eredetű törzs él velük együtt a szigetországban.

Most forduljunk 45 fokot az amerikai kontinens felé!

A világ legszebb márványbarlangjával bíró országban, Chilében, keveredik a nyugati életstílus a helyiek latin kedvességével. Ha legközelebb több időt tudunk itt eltölteni, lehet, hogy egy földrengést is megtapasztalhatunk, amihez az itt élő emberek már rutinszerűen hozzászoktak.

Puerto Rico felett repülés közben dúdolhatjuk a Despacito című nagy sikerű számot, előadója ugyanis innen származik. Népük nem amerikainak, hanem Puerto Ricó-inak vallja magát, és 85%-uk katolikus.

Folytassuk utunkat, át Mexikón – ahonnan szintén van vendégünk –, át a Csendes-óceánon, egészen Dél-Koreáig, ahol, ha landolnánk, egy évvel idősebbnek számítanánk.

Elértük Kazahsztánt! Most nem ugrunk be gyümölcsért, de az alma szó kazakul is almát jelent. Nagyon szeretnek minket, magyarokat, akár ölelgetnének is, ha kiderülne, hogy honnan érkeztünk.

Belaruszon át megyünk haza. Egyharmadát erdő borítja, minden gyönyörű zöld, ha lenézünk. A fehér szó az ország nevében (Fehéroroszország) nem a színre utal, hanem egy égtájra. A 14. században élő szlávok az északi irányt hívták így. A belaruszok lettek a fehér nép birodalma.

Hazaérkeztünk. A seprűk és a szőnyegek elpakolása közben gondoljunk többek között Ausztráliára, a Vatikánra, a Fülöp-szigetekre, Portugáliára és Kanadára is. Sajnos sok helyre nem tudtunk ellátogatni, de mindegyik országot és küldöttjét hordozzuk magunkkal, hisz így vagyunk kerek és egy világ!

Forrás: NEK Titkárság

Fotó: Ambrus Marcsi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria