Orosz Lóránt OFM, a mátraverebély-szentkúti kegyhely igazgatója: A válság idején is lehet adakozni

Nézőpont – 2022. november 7., hétfő | 18:35

Noha azt érezhetjük, a kilátástalan, nehéz anyagi helyzetben nincs miből adni, Mátraverebély-Szentkúton november 12-én megtartják a Szent Márton-napi jótékonysági vacsorát. A nemzeti kegyhely ferences vezetője, Orosz Lóránt atya szerint ugyanis a válság idején még inkább rádöbbenhetünk, hogy amit adunk, az marad meg nekünk igazán.

– Hogyan jótékonykodjunk a válság idején?

– A mindenszentek és a halottak napja alkalmával mindenki számot vet, és felméri, melyek is az igazán lényeges dolgok az életben. A haláltól amiatt félünk, hogy itt kell hagynunk minden földi jót, a szeretteinket. Ugyanakkor ha ezen számvetés során rájövünk, nem viszünk magunkkal semmit a túlvilágra, hiszen amilyen csupaszon jöttünk világra, ugyanúgy hagyjuk el azt; az adás, az adakozás is előtérbe tud kerülni és igazán felszabadító érzéssel párosul.

A kereszténység paradigmája: amit adsz, az marad meg neked igazán.

És sose felejtsük, Jézus az életét adta értünk!

– Mit kér tőlünk az Úr ezekben a nehéz időkben?

– Bizalmat. Őiránta érzett feltétlen bizalmat. Ő nemcsak a világmindenség Teremtője, az élet Ura, hanem az én Uram, Istenem is. A világot szeretetből teremtette. S ha eljön a világ vége, az nem pusztulás lesz, hanem megújulás, mégpedig szeretetből. Mario Castellacci Forza venite gente című musicaljében (1981) Assisi Szent Ferenc a halált halálnővérnek hívja. Az egyik jelenetben leveszi róla az álarcot, amely mögött egy szép női arcot talál. Ezzel is jelezvén: a halál szép, mert az örökkévalóságot kapjuk általa. Nem az ellenségünk, sőt, csak ezen keresztül kerülhetünk még közelebb Istenhez.

– A válság kapcsán folyamatosan a halált említi.

– Mert veszteséget élünk meg. Lehet lázadni ellene, de az elengedés is lehet egy út. Soha senki nem mondta, hogy a nehézségeket megúszhatjuk. Kérjünk erőt, hogy átvészeljük! És kapunk is hozzá, ebben biztos vagyok. Isten erőt ad, hogy bízzunk benne és hűségesek legyünk hozzá. Mert ha ő velünk van, akkor mindenünk megvan.

– Ez a nehéz időszak hogyan hat a nem vallásos emberekre? Többen imádkoznak, térnek be Isten házába?

– Emberi dolog, hogy ha baj van, akkor keressük Isten kezét. Amíg nincs probléma, gurul a szekér, könnyen elfeledkezünk róla. Kiálthatunk hozzá, de persze sokan vannak, akik nem teszik.

A válság semmiképp sem egy kívánatos történés, de az élethez hozzátartozik. Viszont Isten görbe vonalakkal is tud egyenesen írni, és kihozni a jót a legnagyobb rosszból is.

– A szentkúti ferences szerzetesek hogyan készülnek és készítik fel lelkileg a híveket a nehéz időkre?

– Az egyházi év körforgása hozza a tanításokat. Most volt mindenszentek, jön advent, a karácsonyi böjt. Rákészülés, visszafogottság. Az élet megy tovább.

– Akkor a már hagyományos Szent Márton-napi jótékonysági libavacsora nem marad el Szentkúton?

– Nem, november 12-én megtartjuk. Vendégünk lesz Bán Jónás atya és két munkatársa a kárpátaljai Nagyszőlősről, akik beszámolnak helyzetükről. Még lehet jelentkezni, a befolyt összeggel pedig a Kárpátaljai Ferences Missziót támogatjuk a háború okozta bajok enyhítésében.

Forrás: Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria