Útravaló – 2019. május 11.

Nézőpont – 2019. május 11., szombat | 7:00

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Akik nem értették, és ma sem értik Jézus Krisztus testének és vérének szentségi értelmét, az örök élet ételének üzenetét, azok nem követik Jézust. Jézus megdicsérte Péter hitét, mert ő vállalta a hűséget a Mesterhez, akinél az örök élet igéi vannak. Az utolsó vacsorán, amikor Jézus a kenyeret és a bort tette saját testévé és vérévé, Péter valószínűleg végignézett társain, és azt mondhatta: Lám, amit a Mester mond, az mindig igaz. Ezt kell tehát tennünk az ő emlékezetére. Nekünk is szól a figyelmeztetés: Ha nem eszitek az Emberfia testét, nem lesz számotokra örök élet. Napjainkban akkor jön el a keresztény megújulás, amikor elfogadjuk Jézus szavait, és a szentmisén való teljes értékű részvételhez ismét hozzátartozik majd a szentáldozás, úgy, mint az őskeresztény időkben.

* * *

Dr. Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus májusi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria