Útravaló – 2019. május 29.

Nézőpont – 2019. május 29., szerda | 7:00

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Sokakat, főleg a különvált testvéreket mindig megbotránkoztatta, ha Péter utóda újabb keresztény hitigazságot hirdetett ki. Az utóbbi évszázadok vihart kavaró dogmái voltak a szeplőtelen fogantatásról (1854), a pápai tévedhetetlenségről (1870) és Mária megdicsőüléséről (1950) szóló hittételek. A dogmákkal kapcsolatban fontos tudni, hogy bár kihirdetésük idején újnak hatnak, valójában mindig már eleve ünnepelt igazságot fogalmaznak meg a Szentírásra és a szent hagyományra épülve, a világ püspökeinek megkérdezésével születnek, és a dogmafejlődésnek nevezett apostoli gyakorlatot követik. Joseph Ratzinger, XVI. Benedek pápa óta az egyetemeken nem a kész hittételekből kiindulva igazolják hitünk igazságait, hanem a kinyilatkoztatás forrásaiból. A krisztusi igazságok elsőként mindig a Szentírásra hivatkoznak. Ezt őrzi meg épen az Egyház ebben a tévedésre hajlamos világban. Hittel fogadjuk a hittételeket, és éljünk azoknak megfelelően.

* * *

Dr. Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus májusi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria