Útravaló – 2021. szeptember 1.

Nézőpont – 2021. szeptember 1., szerda | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Ezt a hónapot meghatározza az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti jelenléte, mely az Eucharisztia titka köré von minket. Jó alkalom ez arra, hogy Aquinói Szent Tamás Lauda Sion szekvenciája segítségével hétköznapi elmélkedéseink is az Eucharisztia titka köré kapcsolódjanak. 

Dicsérd Sion, Megváltódat, vezéredet, pásztorodat áldja hangos éneked. A Szentírás pásztorképének fontos része a táplálás mozzanata, miként erről a 23. zsoltár is beszél: zöldellő mezőkre vezet, asztalt terít, kelyhemet csordultig tölti. Az Eucharisztiában ez lesz valósággá, vétele ugyanis a megváltás, az Istennel való közösség részesévé tesz, az örök élet felé vezet. Az Eucharisztia maga Krisztus, akire utalnak az ószövetségi pásztorok: Fiúként védelmez, az Atyától küldött pásztorként pedig mi vagyunk az ő fizetsége, megváltott népe, akiket Atyjához hazavezet. Az új Sion, az Egyház pedig azért énekel, mert az utolsó vacsorán új vérségi kötelék született: Krisztus teste és vére, aki minden benne részesedőt testvérré tesz.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria