Útravaló – 2021. szeptember 2.

Nézőpont – 2021. szeptember 2., csütörtök | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Ezt a hónapot meghatározza az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti jelenléte, mely az Eucharisztia titka köré von minket. Jó alkalom ez arra, hogy Aquinói Szent Tamás Lauda Sion szekvenciája segítségével hétköznapi elmélkedéseink is az Eucharisztia titka köré kapcsolódjanak. 

Ahogy bírod, akként merjed, bármi nagynak énekeljed, méltón nem dicsérheted. Az Egyház, ahogy bírja rendezettséggel, templommal, aranyozott kehellyel, szent zenével veszi körül a csöppnyi bort és kenyeret; ami nem a mindennapi élet praktikus eleme, stílusa, része. A Szent körül a mennyei világot próbálja megjeleníteni. Ez a próbálkozás töredékes, mégis fontos, hiszen a szent művészet éppen attól szent, hogy nem az ember önkifejezése, hanem abban maga a Lélek siet az alkotó segítségére, hogy merjen érzéseivel háttérben maradni, és akarja megjeleníteni a Szentet. Hogyan társulhatok ehhez? Ha ma nem azt keresem, amit én akarok mondani neki, hanem arra figyelek, amit ő akar mondani nekem.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria