Útravaló – 2021. szeptember 25.

Nézőpont – 2021. szeptember 25., szombat | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Ezt a hónapot meghatározza az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti jelenléte, mely az Eucharisztia titka köré von minket. Jó alkalom ez arra, hogy Aquinói Szent Tamás Lauda Sion szekvenciája segítségével hétköznapi elmélkedéseink is az Eucharisztia titka köré kapcsolódjanak.

Íme étke angyaloknak, Kenyere lett vándoroknak, eledele jó fiaknak, ebnek adni nem való. A Bölcsesség könyve angyalok kenyerének nevezi a mannát, ami az égből adatott, és amit nem ember készített, mégis jóllakott, betelt vele. A táplálásnak ez a motívuma az Eucharisztiát mint Istentől származó ajándékot tárja elénk. Korábban a kutyának a fölösleget, az ételmaradékot adták, így ez a szimbólum rámutat, hogy az Eucharisztia nem fölösleg, hanem a vándorok létszüksége, nem lerágott csont, aminek számunkra már nincs semmi jelentősége, hanem olyan kapocs, mely a mennyei világgal egyesít, hisz az angyalok őáltala, ővele és őbenne élnek.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria