Útravaló – 2021. szeptember 3.

Nézőpont – 2021. szeptember 3., péntek | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Ezt a hónapot meghatározza az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti jelenléte, mely az Eucharisztia titka köré von minket. Jó alkalom ez arra, hogy Aquinói Szent Tamás Lauda Sion szekvenciája segítségével hétköznapi elmélkedéseink is az Eucharisztia titka köré kapcsolódjanak. 

Nagy titokról szól az ének: élet élő kútfejének, a Kenyérnek hódolunk. A tiszta száj, a bölcs tanítás, az Úr félelme, az értelem, a víz az élet kútfejéhez kapcsolódik a Szentírásban, és Szent Tamás szerint a kenyérben jelenül meg. Az Eucharisztia Isten Igéje, beszédes szó és tanítás arról, milyen az Isten: önmagát ajándékozó. Az áldozat, ami benne jelenvalóvá lesz, elénk tárja: Jézus félte az Atyát, akinek mindent átadott, és ezt a hódolatot értelmes cselekedetként élte meg. Ezért amikor ebből az egy kenyérből részesedünk és előtte hódolunk, ha nem állunk ellent kegyelmének, bennünk is jelenvalóvá lesz az önajándékozás, az istenfélelem, a tudatos áldozatvállalás, általa megtisztul szánk.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria