Útravaló – 2021. szeptember 6.

Nézőpont – 2021. szeptember 6., hétfő | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Ezt a hónapot meghatározza az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti jelenléte, mely az Eucharisztia titka köré von minket. Jó alkalom ez arra, hogy Aquinói Szent Tamás Lauda Sion szekvenciája segítségével hétköznapi elmélkedéseink is az Eucharisztia titka köré kapcsolódjanak. 

Legyen teljes, legyen zengő, legyen vidám s hozzá illő szívből fakadt énekünk. Énektanuláskor bátorítják az embert, győzze le félelmét, próbálja megszólaltatni a dallamot. Ilyen az Istenhez csiszolt élet is; az, amikor nem félelmeinkkel vagyunk elfoglalva, mint a Jézus felé közelítő Péter, hanem ráfigyelve haladunk előre. Ezt jeleníti meg az allelujaének: a sok hajlítás annak a jele, hogy az Egyház belefeledkezett a húsvéti öröm kikiáltásába. Ezt a húsvéti éneket nem a magunkét fújva, hanem a paptól a húsvéti vigílián átvéve tanuljuk meg, és zengjük tovább az egyházi évben. Ugyanígy kell egymástól eltanulnunk és átadnunk a belefeledkezést, mert ettől szívből fakadó egy emberi élet.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria