Útravaló – 2021. szeptember 9.

Nézőpont – 2021. szeptember 9., csütörtök | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Ezt a hónapot meghatározza az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti jelenléte, mely az Eucharisztia titka köré von minket. Jó alkalom ez arra, hogy Aquinói Szent Tamás Lauda Sion szekvenciája segítségével hétköznapi elmélkedéseink is az Eucharisztia titka köré kapcsolódjanak. 

Az új Király asztalára Kenyér szállott, égi Pászka, elavult a régi már. A húsvéti pászka a részesedés titkának előképe, ahogy énekeljük is: „üljük meg e lakomát a tisztaság és igazság kovásztalan kenyerével”. E kép hátterében az a zsidók által is átvett, antik hagyomány áll, miszerint a kelesztés, a lustaság tisztátalanná teszi az adományt, ezért az áldozatbemutatáskor csak kovásztalan kenyeret használtak. Pál apostol buzdításában így lesz a pogány erkölcs szimbóluma a kovászos kenyér, a kovásztalan pedig azé a keresztényé, aki elhagyta bűnös szokásait, vagyis megtisztult, és igazságban él, ami az égi pászka, az Eucharisztia befogadásának gyümölcse.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria