Vas István: Ki nekem Jézus?

Nézőpont – 2023. január 19., csütörtök | 20:33

Jézus személyisége minden kor emberét foglalkoztatta. Hatása ma is élő és észlelhető, senki sem lehet közömbös iránta. A Vigilia 1970. decemberi számában körkérdéssel fordult – világnézetre való tekintet nélkül – a magyar szellemi élet jeles képviselőihez, mit jelent nekik Jézus. A folyóirat szerkesztősége közösségi oldalán felidézte Vas István költő, író, műfordító válaszát.

Gyermekkoromban semmit sem tudtam Jézusról. És előbb lettem marxista, mint keresztény. Marxistának egyébként meg is maradtam a világ dolgainak, vagyis a társadalomnak, az általam is végigélt történelemnek a megítélésében.

Jézust megismerni aránylag későn kezdtem, huszonkét éves koromban. Attól fogva tudom, hogy Jézus élete a legnagyobb dolog, ami az emberiséggel történt. Attól fogva életem minden fontos eseményében és gondolatában jelen volt.

Velem kapcsolatban sokszor emlegetik, mint valamilyen polgári rendellenességet, a személyes költészetet és általában a személyiséget. Mindebben sok a félreértés.

Az én szememben mindennek, ami személyiség, Jézus személye ad értelmet, jogosultságot, reményt.

Én azért lehetek én, mert Jézus Ő volt. Élni azért nem szégyen az embernek, mert Jézus élt. És szenvedni csak azért nem gyalázat, mert Krisztus kínhalált halt.

Az eredeti írás ITT  olvasható.

Forrás: Vigila Szerkesztőség Facebook-oldala

Fotó: Fortepan/Bakos László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria