Elkészült a Biblia „hangos” változata

Benyik György, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója számolt be arról, hogyan készült az „500 hangú Biblia”.

2017. január 14. szombat

500 éves Erasmus Újszövetsége

A 2016-os év számtalan jubileuma között szinte elsikkadt egy: 500 éve jelent meg Rotterdami Erasmus görög nyelvű Újszövetsége.

2017. január 8. vasárnap

Ferenc pápa: Az anyák könnyei gyakran reményt fakasztanak!

A 2017-es esztendő első általános kihallgatásán a szentatya a gyermekeit sirató Ráchel alakjáról elmélkedett, és arra emlékeztetett, hogy a sírásból, a szenvedésből remény és új élet fakadhat. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. január 4. szerda

Újabb holt-tengeri tekercstöredékekre bukkantak

Újabb holt-tengeri tekercstöredékeket találták a Júdeai-sivatagban – jelentette a Háárec című izraeli újság december 22-én.

2016. december 28. szerda

Elkészült a szegedi kézzel másolt Biblia hasonmás kiadása

A tizedik kötet megjelenésével elkészült a hasonmás kiadás a szegedi kézírásos bibliamásolatról, amely készítésében több mint ötezren vettek részt – tájékoztatta Benyik György biblikus tanár, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa december 13-án az... »

2016. december 19. hétfő

Segítség Isten szavának mélyebb megértéséhez – Lectio Divina a Pécsi Egyházmegye honlapján

Az elmúlt hetekben új tartalommal bővült a Pécsi Egyházmegye weboldala. A Lectio Divina-sorozat hétről hétre segíti az evangéliumi szövegek alaposabb megismerését, mélyebb megértését, szolgálja a gondolatébresztést.

2016. december 12. hétfő

Olvasás és megértés – Szent Ambrus egyháztanító ünnepe

„Most tükör által, rejtvényben látunk, akkor pedig színről színre” – írja Szent Pál a korintusiaknak. Szent Ambrus (340 k. – 397) püspök és egyháztanító – akinek emléknapját ma ünnepli a katolikus egyház – hozzáteszi, hogy ilyen tükör lehet az elmélkedés, az olvasás és ... »

2016. december 7. szerda

Ünnepi találkozót tartott a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat

A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat, mely tavaly ünnepelte megalakulása 25. évfordulóját, még e jubileumhoz kapcsolódva december 6-án találkozóra hívta a társulat jótevőit, segítőit, barátait.

2016. december 7. szerda

Újszövetség Maraton ötödször a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Az adventi készület jegyében ismét Újszövetség Maratont rendez a Vörösmarty Színház november 27-én, vasárnap hajnali 4 órától.

2016. november 21. hétfő

Ferenc pápa: Őrizzük meg mindennap a reményt, mondjunk nemet az újdonsághajhász vallásosságra

Le kell győzni az újdonsághajhász vallásosság kísértését, amely mindig új kinyilatkoztatásokat keres – fogalmazott Ferenc pápa november 10-én, csütörtök reggeli szentmiséjén a Szent Márta-ház kápolnájában.

2016. november 10. csütörtök

Görög–magyar újszövetségi szószedet az interneten

Felhasználóbarát, teljes görög–magyar szószedet segíti az ógörögül tanulókat és az Újszövetség eredeti szövegében elmélyülni kívánókat. A honlap évtizedes közös vállalkozás eredményeként készült el az Esztergomi Hittudományi Főiskola (EHF) projektjeként.

2016. november 4. péntek

Interjú Ferenc pápával a svéd jezsuita Signumban: Nehézség akkor támad, amikor valaki bezárkózik!

Svédországi apostoli útját megelőzően Ferenc pápa interjút adott Ulf Jonsson svéd jezsuitának, aki az uppsalai Newton Intézet filozófiatanára, a svéd jezsuiták Signum című folyóiratának főszerkesztője. Az interjút közölte a svéd Dagens Nyheter napilap, az Osservatore Romano és a... »

2016. október 30. vasárnap

Martos Levente Balázs tartott előadást az Ige születéséről a Győri Hittudományi Főiskolán

Martos Levente Balázs tanszékvezető, prefektus előadásával folytatódott a „Hitünk és életünk” szabadegyetemi programsorozat a Győri Hittudományi Főiskolán október 19-én. A Pápai Biblikus Bizottság tagja „Pólyába takarta és jászolba fektette” címmel Jézus születésének... »

2016. október 25. kedd

Bibliamaratont rendeztek Nagyváradon

Október 2-án, vasárnap a nagyváradi Szent László-székesegyházban bemutatott szentmisével zárult a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében először megszervezett egyhetes bibliamaraton.

2016. október 5. szerda

Szent Jeromos áldozópap és egyháztanító

Szent Jeromos egyháztanító élettörténetét idézzük fel szeptember 30-án, liturgikus emléknapján. Betlehemi remeteségében ő fordította az akkori latin köznyelvre (vulgata versio) a Szentírást.

2016. szeptember 30. péntek

Rózsa Huba: Bevezetés az Ószövetség könyveibe

Szuromi Szabolcs Anzelm O. Praem., a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora Rózsa Huba „Bevezetés az Ószövetség könyveibe” című munkáját mutatja be az olvasóknak.

2016. szeptember 26. hétfő

Olvashatóvá vált az Ótestamentum legrégebbi ismert leiratának részlete

Egy különleges szkenner segítségével sikerült digitálisan olvashatóvá tenni egy közel kétezer éves bibliai tekercs fragmentumát: ez az Ótestamentum valaha talált legkorábbi leiratának részlete.

2016. szeptember 23. péntek

Szabó József, az egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa a lectio divináról

Szabó József, az egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa tartott lelkigyakorlatot augusztus 29-től szeptember 1-ig a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye papjainak. „Isten szeretetének megtapasztalása kell hogy erősödjön bennünk” – hangsúlyozta a lelkigyakorlat kapcsán vele... »

2016. szeptember 10. szombat

Gyürki László kapta idén a Gnilka-díjat

Gyürki László pápai prelátus, kanonok, biblikus tanár vehette át augusztus 30-án a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia biblikus kutatóknak szóló elismerését, a Joachim Gnilka-díjat.

2016. szeptember 9. péntek

Salamon király korából származó hatalmas palota romjait találták meg Izraelben

Salamon király korából, a Kr. e. 10. század második feléből származó hatalmas palota maradványait találták meg a régészek Gezerben, Izrael központi részén – adja hírül a Háárec című tel-avivi napilap honlapja.

2016. szeptember 6. kedd

tovább »