Mária Magdolna – Garth Davis filmjéről

Az evangéliumok nem tudósítanak arról, hogy Mária Magdolna hogyan találkozott a názáreti Jézussal. Arról viszont igen, hogy feltámadása után Jézus Mária Magdolnának jelenik meg elsőként...

2018. október 8. hétfő

Folytatódik a püspöki katekézis a pécsi Dóm Kőtárban

Szeptember 27-én, csütörtökön az esti szentmise után tartott katekézist a pécsi Dóm Kőtárban Udvardy György megyéspüspök.

2018. október 3. szerda

Nem elég felolvasni, hanem ebben az Igében hinnünk kell – Lektorokat avattak Kaposváron

Szeptember 29-én délután Kaposváron, a Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatott be szentmisét Varga László megyéspüspök, melynek keretében lektorrá avatott tizenhét akolitusi szolgálatra készülő férfit.

2018. október 2. kedd

Szent Jeromos áldozópap és egyháztanító

Szent Jeromos egyháztanító élettörténetét idézzük fel szeptember 30-án, liturgikus emléknapján. Betlehemi remeteségében ő fordította az akkori latin köznyelvre (vulgata versio) a Szentírást.

2018. szeptember 30. vasárnap

Örök nyugalomra helyezték Gaál Endre esztergomi nagyprépostot

Az esztergomi bazilika altemplomában helyezték örök nyugalomra szeptember 27-én Gaál Endre nagyprépostot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központ egykori dékánját. A gyászmisét Erdő Péter bíboros, prímás mutatta be a főszékesegyházban az emlékezők... »

2018. szeptember 27. csütörtök

Vászonkrisztus – A sztalkerek dolga továbbadni a hitet, a reményt

„Vászonkrisztus filmklub” címmel szeptember 25-én új, kilencrészesre tervezett sorozat indult a Párbeszéd Házában, a „Vászonjézus” folytatásaként. Első alkalommal, szeptember 25-én este Andrej Tarkovszkij 1979-ben készült, „Sztalker” című kétrészes filmjét láthatták az... »

2018. szeptember 26. szerda

Felkészíteni az örök életre – Nyáry Zsigmond igazgató a 25 éves Szent Gellért Iskoláról

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Budapest-Krisztinavárosban található Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Jelenleg 461 diák tanul itt, a tantestület létszáma 48 fő. A negyedszázados jubileum alkalmából Nyáry Zsigmond igazgatóval... »

2018. szeptember 22. szombat

Egészségügyi dolgozókat várnak lelkigyakorlatra Máriagyűdre

Október 12. és 14. között orvosokat, gyógyszerészeket, egészségügyi szakdolgozókat várnak lelkigyakorlatra Máriagyűdön, a Domus Mariae lelkigyakorlatos házba.

2018. szeptember 22. szombat

Ferenc pápa: Az ördög az álszenteket használja fel, de Jézus az igazi szeretetre tanít

A képmutatók megbotránkoznak, ám Jézus valódi irgalommal néz a keresztényüldöző Pálra és a bűnös nőre. Az álszentek nem találják meg az igaz szeretetet, mert zárva a szívük – elmélkedett reggeli homíliájában Ferenc pápa, a Szent Márta-ház kápolnájában szeptember 20-án... »

2018. szeptember 20. csütörtök

Gyűjtést hirdet a gyulafehérvári főegyházmegye, hogy minél több emberhez eljuthasson a Szentírás

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a Szentírás vasárnapjához kapcsolódva idén is gyűjtést hirdet egyházmegyéjében. Az alábbiakban a kezdeményezést meghirdető körlevelet közöljük.

2018. szeptember 10. hétfő

Ne csak termoszmeleget árasszunk! – Beszélgetés Pál József Csaba új temesvári megyéspüspökkel

Pál József Csaba kanonokot, a hegyvidéki főesperesség elöljáróját, a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosát május 16-án nevezte ki Ferenc pápa a Temesvári Egyházmegye megyéspüspökévé. Püspökké szentelésére és beiktatására augusztus 6-án került sor a temesvári... »

2018. szeptember 9. vasárnap

A sorscsapásokból fakadó új élet – Lorenz Mack: Jób és a patkányok

Az osztrák író modern kori példázatot írt Jób történetéből. A cselekmény a 20. század hatvanas éveiben játszódik. A regény főhőse az idős Matthias Weratschnig apó, aki a történet kezdetén favágóként dolgozik egy kis osztrák faluban, Sankt Sebastianban.

2018. szeptember 9. vasárnap

Thomas Mann: József és testvérei

Thomas Mann tizenhat évig írta monumentális, négykötetes regényeposzát, amelyben a bibliai történetet alapul használja arra, hogy egy 20. századi írástudó szemszögéből fejtse ki gondolatait az emberiség nagy és örök kérdéseiről.

2018. szeptember 2. vasárnap

Szécsi József kapta idén a neves biblikusról, Joachim Gnilkáról elnevezett díjat

Szécsi József vallásfilozófus, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) professzora vehette át a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Gnilka-díját. A jótékonysági hangversennyel egybekötött díjátadásra augusztus 28-án a szegedi Új zsinagógában került sor.

2018. augusztus 29. szerda

Katolikum, amelyben mindenkinek helye van – A Rimini Meeting második napja

A világ legnagyobb közéleti, vallásközi és kulturális nyári fesztiválját, a Rimini Meetinget 39. alkalommal rendezi meg a Comunione e Liberazione lelkiségi mozgalom augusztus 19. és 25. között. A találkozó második napjáról Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora tudósította a... »

2018. augusztus 22. szerda

Ha elfordulunk Istentől, a szeretetparancsot is megtagadjuk – Kodolányi János: Az égő csipkebokor

Kodolányi János regényeposzában egy bölcs, öreg rabbi, Jochanan ben Geula meséli el tanítványának, Élisának Mósze történetét, hogy okuljon belőle a jelenkor és a jövendő.

2018. augusztus 20. hétfő

A Hittani Kongregáció prefektusa: Segítünk választ adni a mai kérdésekre

Augusztus 11-én a Szentszék olasz nyelvű vallási-politikai napilapja, az Osservatore Romano készített interjút a spanyol származású Luis Ladariával, aki immár bíborosként vezeti a Hittani Kongregációt. Megemlíti, hogy három évvel ezelőtt hazánkban is járt.

2018. augusztus 13. hétfő

Pál, Krisztus apostola

Andrew Hyatt filmje Krisztus után 67-ben játszódik, amikor a zsarnok Néró felgyújtja Rómát, és aberrált tettét a keresztényekre fogja. Megkezdődik Krisztus követőinek üldözése.

2018. augusztus 5. vasárnap

Ferenc pápa: Csak akkor tudunk szeretni, ha szabadok vagyunk a bálványoktól!

Augusztus 1-jén délelőtt a Szentatya ismét tartott általános kihallgatást, mégpedig a nagy hőségre való tekintettel a VI. Pál teremben. Folytatta a tízparancsolatról elkezdett katekézissorozatát, a Kivonulás könyvében található első parancsról, a bálványimádás tilalmáról... »

2018. augusztus 1. szerda

Festett Szentírás – Ikonfestő tábor a budapest-józsefvárosi plébánián

A budapest-józsefvárosi Szent József-plébánián idén július 23. és 29. között zajlik az ikonfestő tábor. A program vezetőjével, Varga Tarzíciusz kárpátaljai ikonfestővel beszélgetünk.

2018. július 27. péntek

tovább »