Miért éppen az alma lett a tiltott gyümölcs?

Ez az értelmezés Szent Jeromostól származik: a tiltott gyümölcs akár barack vagy füge is lehetett volna.

2018. december 13. csütörtök

Poncius Pilátus nevét fedezték fel egy kétezer éves gyűrűn

Poncius Pilátus római helytartó nevét fedezték fel a kutatók egy több mint kétezer éves rézgyűrűn.

2018. december 9. vasárnap

Adventi lelkigyakorlatot tartott Zalaegerszegen Székely János püspök

A zalaegerszegi Mária Magdolna-templomban tartott adventi lelkigyakorlatot Székely János szombathelyi megyéspüspök november 30-tól december 2-ig.

2018. december 6. csütörtök

Lektorokat és akolitusokat avattak a budapesti Egyetemi templomban

November 25-én, Krisztus király főünnepén Budapesten, az Egyetemi templomban a 10 órakor kezdődő szentmisén a Központi Papnevelő Intézet három harmadéves növendékét lektorrá, két negyedéves növendékét akolitussá avatta Cserháti Ferenc püspök.

2018. december 4. kedd

Ferenc pápa: Ne gondoljuk, hogy meg tudunk változni a Szentlélek segítsége nélkül!

November 21-én a Szentatya a tízparancsolat utolsó mondatairól tartotta katekézisét: „Ne kívánd el felebarátod feleségét […], ne kívánj el semmi egyebet, ami az övé!” Hangsúlyozta, hogy e felszólítások a bajok gyökerére mutatnak rá, a bennünk rejlő helytelen kívánságokra,... »

2018. november 21. szerda

A Biblia diákalkotók szemével – Kamarakiállítás nyílt Győrben

A tizenhét éves Apor Vilmos Művészeti Iskola kamarakiállítással készült anyaintézménye, a győri Apor Vilmos Római Katolikus Iskolaközpont alapításának huszonötödik évfordulójára. A tárlaton a művészeti oktatási intézmény diákjainak alkotásai láthatók.

2018. november 21. szerda

Ferenc pápa: Mindannyiunknak számot kell adnunk életünkről!

November 18-án délben, az Úrangyala elimádkozásakor a Szentatya a napi evangéliumról elmélkedve azt hangsúlyozta, hogy a végső időkről szóló szentírási szövegek a jelen pillanat felelős megélésére akarnak figyelmeztetni.

2018. november 18. vasárnap

Jézus lelkületéről szólt a novemberi püspöki katekézis Pécsett

November 8-án az esti szentmise után Jézus lelkületéről mondott tanítást Udvardy György püspök a pécsi Dóm Kőtárban.

2018. november 14. szerda

A próféta sorsa a magány, s az, hogy ne higgyenek neki – Stefan Zweig: Békét! (Jeremiás)

Stefan Zweig 1915-ben, az első világháború vérzivataros idején írta Jeremiás prófétáról szóló drámáját. Az osztrák író számára Jeremiás a béke szimbóluma, olyan alak, aki az egyetemes békevágyat példázza minden kor embere számára.

2018. november 11. vasárnap

Főegyházmegyei Biblia-napot rendeztek Gyulafehérváron

Az Erdélyben működő Katolikus Magyar Bibliatársulat találkozót szervezett október 27-én a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum (GMGK) Borromeo Szent Károlyról elnevezett kápolnájában. Az eseményen közel százhúsz fő vett részt.

2018. november 5. hétfő

A pápa fogadta az Amerikai Bibliatársulat igazgatótanácsát

Ferenc pápa október 31-én, szerdán az általános kihallgatás előtt a vatikáni VI. Pál aula kistermében fogadta az amerikai küldöttség 40 tagját.

2018. november 3. szombat

Az ember képes arra, hogy fölé emelkedjen saját magának – Korzenszky Richárd Székesfehérváron

A holisztikus emberképről, azaz a teljességre, az egészre törekvő, a világot egységben, összefüggéseiben láttató szemléletről tartott vetített képes előadást október 16-án a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban a Katolikus Kultúra Napjai keretében... »

2018. november 2. péntek

Rózsa Huba: Az ember élete nem reménytelen, mert Istentől indult és Istenhez tart

A Szent István Társulat havonta megtartott esti rendezvénysorozatának keretében október 29-én, hétfőn Rózsa Huba teológus, biblikus professor emeritus, a SZIT alelnöke „Élet, halál, túlvilág a bibliai hagyományban” címmel tartott előadást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi... »

2018. október 30. kedd

Jézus személyének titkáról szólt az októberi püspöki katekézis Pécsen

Október 18-án a 18 órakor kezdődő szentmise után Udvardy György pécsi megyéspüspök tartott katekézist a Dóm Kőtárban. A katekézis középpontjában Jézus személye állt: kicsoda ő, hogyan ismerhetjük meg?

2018. október 20. szombat

Mária Magdolna – Garth Davis filmjéről

Az evangéliumok nem tudósítanak arról, hogy Mária Magdolna hogyan találkozott a názáreti Jézussal. Arról viszont igen, hogy feltámadása után Jézus Mária Magdolnának jelenik meg elsőként...

2018. október 8. hétfő

Folytatódik a püspöki katekézis a pécsi Dóm Kőtárban

Szeptember 27-én, csütörtökön az esti szentmise után tartott katekézist a pécsi Dóm Kőtárban Udvardy György megyéspüspök.

2018. október 3. szerda

Nem elég felolvasni, hanem ebben az Igében hinnünk kell – Lektorokat avattak Kaposváron

Szeptember 29-én délután Kaposváron, a Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatott be szentmisét Varga László megyéspüspök, melynek keretében lektorrá avatott tizenhét akolitusi szolgálatra készülő férfit.

2018. október 2. kedd

Szent Jeromos áldozópap és egyháztanító

Szent Jeromos egyháztanító élettörténetét idézzük fel szeptember 30-án, liturgikus emléknapján. Betlehemi remeteségében ő fordította az akkori latin köznyelvre (vulgata versio) a Szentírást.

2018. szeptember 30. vasárnap

Örök nyugalomra helyezték Gaál Endre esztergomi nagyprépostot

Az esztergomi bazilika altemplomában helyezték örök nyugalomra szeptember 27-én Gaál Endre nagyprépostot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központ egykori dékánját. A gyászmisét Erdő Péter bíboros, prímás mutatta be a főszékesegyházban az emlékezők... »

2018. szeptember 27. csütörtök

Vászonkrisztus – A sztalkerek dolga továbbadni a hitet, a reményt

„Vászonkrisztus filmklub” címmel szeptember 25-én új, kilencrészesre tervezett sorozat indult a Párbeszéd Házában, a „Vászonjézus” folytatásaként. Első alkalommal, szeptember 25-én este Andrej Tarkovszkij 1979-ben készült, „Sztalker” című kétrészes filmjét láthatták az... »

2018. szeptember 26. szerda

tovább »