Sapientia Szabadegyetem – Hogyan viszi előbbre Isten az üdvösségtörténetet a nők által?

A Sapientia Szabadegyetem február 16-i előadásán Szatmári Györgyi teológus, rektorhelyettes és Szabó Xavér OFM „Királyok és királynők – férfi és női szerepek az Ószövetségben” címmel tartottak előadást.

2017. február 17. péntek

Megtalálták a tizenkettedik, egykor holt-tengeri tekercseket rejtő barlangot

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói a Jerikótól tizenöt kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán mellett megtalálták a tizenkettedik olyan barlangot, amely egykor holt-tengeri tekercseket rejthetett.

2017. február 10. péntek

Selyeben bibliadráma-találkozóval emlékeztek Nazianzi Szent Gergelyre

Nazianzi Szent Gergely ünnepén, január 25-én, a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda selyebi Szent Gergely Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda Tagintézményében megrendezték a hagyományos bibiliadráma-találkozót.

2017. január 31. kedd

Átadták a megújult Bibliamúzeumot Budapesten

Január 19-én Budapesten, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének épületében átadták a Szentírás világát bemutató, 200 millió forintból megújult és kibővített Bibliamúzeumot.

2017. január 21. szombat

Szegeden is megkezdődött az ökumenikus imahét

Szegeden a Krisztus-hívők egységéért meghirdetett imahét megnyitására a dómban (Fogadalmi templom) került sor január 16-án Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Fekete Károly református és Gáncs Péter evangélikus püspök részvételével.

2017. január 19. csütörtök

Elkészült a Biblia „hangos” változata

Benyik György, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója számolt be arról, hogyan készült az „500 hangú Biblia”.

2017. január 14. szombat

500 éves Erasmus Újszövetsége

A 2016-os év számtalan jubileuma között szinte elsikkadt egy: 500 éve jelent meg Rotterdami Erasmus görög nyelvű Újszövetsége.

2017. január 8. vasárnap

Ferenc pápa: Az anyák könnyei gyakran reményt fakasztanak!

A 2017-es esztendő első általános kihallgatásán a szentatya a gyermekeit sirató Ráchel alakjáról elmélkedett, és arra emlékeztetett, hogy a sírásból, a szenvedésből remény és új élet fakadhat. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. január 4. szerda

Újabb holt-tengeri tekercstöredékekre bukkantak

Újabb holt-tengeri tekercstöredékeket találták a Júdeai-sivatagban – jelentette a Háárec című izraeli újság december 22-én.

2016. december 28. szerda

Elkészült a szegedi kézzel másolt Biblia hasonmás kiadása

A tizedik kötet megjelenésével elkészült a hasonmás kiadás a szegedi kézírásos bibliamásolatról, amely készítésében több mint ötezren vettek részt – tájékoztatta Benyik György biblikus tanár, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa december 13-án az... »

2016. december 19. hétfő

Segítség Isten szavának mélyebb megértéséhez – Lectio Divina a Pécsi Egyházmegye honlapján

Az elmúlt hetekben új tartalommal bővült a Pécsi Egyházmegye weboldala. A Lectio Divina-sorozat hétről hétre segíti az evangéliumi szövegek alaposabb megismerését, mélyebb megértését, szolgálja a gondolatébresztést.

2016. december 12. hétfő

Olvasás és megértés – Szent Ambrus egyháztanító ünnepe

„Most tükör által, rejtvényben látunk, akkor pedig színről színre” – írja Szent Pál a korintusiaknak. Szent Ambrus (340 k. – 397) püspök és egyháztanító – akinek emléknapját ma ünnepli a katolikus egyház – hozzáteszi, hogy ilyen tükör lehet az elmélkedés, az olvasás és ... »

2016. december 7. szerda

Ünnepi találkozót tartott a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat

A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat, mely tavaly ünnepelte megalakulása 25. évfordulóját, még e jubileumhoz kapcsolódva december 6-án találkozóra hívta a társulat jótevőit, segítőit, barátait.

2016. december 7. szerda

Újszövetség Maraton ötödször a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Az adventi készület jegyében ismét Újszövetség Maratont rendez a Vörösmarty Színház november 27-én, vasárnap hajnali 4 órától.

2016. november 21. hétfő

Ferenc pápa: Őrizzük meg mindennap a reményt, mondjunk nemet az újdonsághajhász vallásosságra

Le kell győzni az újdonsághajhász vallásosság kísértését, amely mindig új kinyilatkoztatásokat keres – fogalmazott Ferenc pápa november 10-én, csütörtök reggeli szentmiséjén a Szent Márta-ház kápolnájában.

2016. november 10. csütörtök

Görög–magyar újszövetségi szószedet az interneten

Felhasználóbarát, teljes görög–magyar szószedet segíti az ógörögül tanulókat és az Újszövetség eredeti szövegében elmélyülni kívánókat. A honlap évtizedes közös vállalkozás eredményeként készült el az Esztergomi Hittudományi Főiskola (EHF) projektjeként.

2016. november 4. péntek

Interjú Ferenc pápával a svéd jezsuita Signumban: Nehézség akkor támad, amikor valaki bezárkózik!

Svédországi apostoli útját megelőzően Ferenc pápa interjút adott Ulf Jonsson svéd jezsuitának, aki az uppsalai Newton Intézet filozófiatanára, a svéd jezsuiták Signum című folyóiratának főszerkesztője. Az interjút közölte a svéd Dagens Nyheter napilap, az Osservatore Romano és a... »

2016. október 30. vasárnap

Martos Levente Balázs tartott előadást az Ige születéséről a Győri Hittudományi Főiskolán

Martos Levente Balázs tanszékvezető, prefektus előadásával folytatódott a „Hitünk és életünk” szabadegyetemi programsorozat a Győri Hittudományi Főiskolán október 19-én. A Pápai Biblikus Bizottság tagja „Pólyába takarta és jászolba fektette” címmel Jézus születésének... »

2016. október 25. kedd

Bibliamaratont rendeztek Nagyváradon

Október 2-án, vasárnap a nagyváradi Szent László-székesegyházban bemutatott szentmisével zárult a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében először megszervezett egyhetes bibliamaraton.

2016. október 5. szerda

Szent Jeromos áldozópap és egyháztanító

Szent Jeromos egyháztanító élettörténetét idézzük fel szeptember 30-án, liturgikus emléknapján. Betlehemi remeteségében ő fordította az akkori latin köznyelvre (vulgata versio) a Szentírást.

2016. szeptember 30. péntek

tovább »