Az irgalmasság sokszínűsége Máté evangéliumában – Beszélgetés Kocsis Imre biblikusprofesszorral

Az Isteni Irgalmasság vasárnapjára készülve az egyházi év aktuális olvasmányrendjében (A év) sorra kerülő Máté-evangélium tanításáról kérdeztük Kocsis Imre biblikusprofesszort, a PPKE Hittudományi Kara Újszövetségi Szentírástudományi Tanszékének vezetőjét.

2017. április 22. szombat

Ferenc pápa Twitter-üzenete április 18-án

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. április 18. kedd

Ferenc pápa: Isten kitartóan szeret és vigasztal minket – ez reményünk alapja!

Március 22-én a szentatya a keresztény remény azon vonását hangsúlyozta, hogy erőnket, kitartásunkat, vigasztalásunkat nem magunknak köszönhetjük, hanem az Úrnak, és ő a belőle szüntelenül áradó jóság csatornájává tud tenni minket. Katekézisét teljes terjedelmében... »

2017. március 22. szerda

Templommá lett múzeum

A Biblia ma is aktuális üzenetét akarják átadni a látogatóknak a megújult budapesti Bibliamúzeumban. A tárlaton eredeti műkincsek mellett interaktív játékok és installációk segítenek elmélyülni a Szentírás világában.

2017. március 19. vasárnap

Miért legyek jobb? – A hegyi beszéddel foglalkozott a Sapientia-nap

„Új bort új tömlőbe! – A hegyi beszéd és a morálteológia” címmel tartott tanulmányi napot a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Budapesten március 18-án. Az exegézis, morálteológia, liturgika és a pszichológia felől közelítették meg a hegyi beszédet, a... »

2017. március 19. vasárnap

Szent Patrik püspök

Szent Patrikra, Írország térítő apostolára és védőszentjére emlékezünk március 17-én. Ő az egyetlen szent, aki az Egyház egyetemes kalendáriumában Írországot képviseli. Ünnepét csak ezerkétszáz évvel halála után vették föl az egyetemes naptárba.

2017. március 17. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 13-án

A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2017. március 13. hétfő

A Biblia a 20. századi magyar képzőművészetben – Kiállítás nyílt Budapesten

Huszonöt művész alkotásait mutatja be az a tárlat, amely „»Most töredékes az ismeretünk...« A Biblia a 20. századi magyar képzőművészetben” címmel nyílt meg március 9-én, csütörtökön Budapesten, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének... »

2017. március 10. péntek

Bemutatták a pápának a Tóra legújabb kiadását

Zsidó vallási vezetők küldöttsége mutatta be február 23-án a Vatikánban Ferenc pápának a Tóra új, különleges kiadását. A szentatya szerint a gesztus alkalmat ad arra, hogy katolikusok és zsidók összegyűljenek a Tóra, vagyis Isten ajándéka, kinyilatkoztatása és szava... »

2017. február 24. péntek

Sapientia Szabadegyetem – Hogyan viszi előbbre Isten az üdvösségtörténetet a nők által?

A Sapientia Szabadegyetem február 16-i előadásán Szatmári Györgyi teológus, rektorhelyettes és Szabó Xavér OFM „Királyok és királynők – férfi és női szerepek az Ószövetségben” címmel tartottak előadást.

2017. február 17. péntek

Megtalálták a tizenkettedik, egykor holt-tengeri tekercseket rejtő barlangot

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói a Jerikótól tizenöt kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán mellett megtalálták a tizenkettedik olyan barlangot, amely egykor holt-tengeri tekercseket rejthetett.

2017. február 10. péntek

Selyeben bibliadráma-találkozóval emlékeztek Nazianzi Szent Gergelyre

Nazianzi Szent Gergely ünnepén, január 25-én, a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda selyebi Szent Gergely Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda Tagintézményében megrendezték a hagyományos bibiliadráma-találkozót.

2017. január 31. kedd

Átadták a megújult Bibliamúzeumot Budapesten

Január 19-én Budapesten, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének épületében átadták a Szentírás világát bemutató, 200 millió forintból megújult és kibővített Bibliamúzeumot.

2017. január 21. szombat

Szegeden is megkezdődött az ökumenikus imahét

Szegeden a Krisztus-hívők egységéért meghirdetett imahét megnyitására a dómban (Fogadalmi templom) került sor január 16-án Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Fekete Károly református és Gáncs Péter evangélikus püspök részvételével.

2017. január 19. csütörtök

Elkészült a Biblia „hangos” változata

Benyik György, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója számolt be arról, hogyan készült az „500 hangú Biblia”.

2017. január 14. szombat

500 éves Erasmus Újszövetsége

A 2016-os év számtalan jubileuma között szinte elsikkadt egy: 500 éve jelent meg Rotterdami Erasmus görög nyelvű Újszövetsége.

2017. január 8. vasárnap

Ferenc pápa: Az anyák könnyei gyakran reményt fakasztanak!

A 2017-es esztendő első általános kihallgatásán a szentatya a gyermekeit sirató Ráchel alakjáról elmélkedett, és arra emlékeztetett, hogy a sírásból, a szenvedésből remény és új élet fakadhat. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. január 4. szerda

Újabb holt-tengeri tekercstöredékekre bukkantak

Újabb holt-tengeri tekercstöredékeket találták a Júdeai-sivatagban – jelentette a Háárec című izraeli újság december 22-én.

2016. december 28. szerda

Elkészült a szegedi kézzel másolt Biblia hasonmás kiadása

A tizedik kötet megjelenésével elkészült a hasonmás kiadás a szegedi kézírásos bibliamásolatról, amely készítésében több mint ötezren vettek részt – tájékoztatta Benyik György biblikus tanár, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa december 13-án az... »

2016. december 19. hétfő

Segítség Isten szavának mélyebb megértéséhez – Lectio Divina a Pécsi Egyházmegye honlapján

Az elmúlt hetekben új tartalommal bővült a Pécsi Egyházmegye weboldala. A Lectio Divina-sorozat hétről hétre segíti az evangéliumi szövegek alaposabb megismerését, mélyebb megértését, szolgálja a gondolatébresztést.

2016. december 12. hétfő

tovább »