Dér Katalin: Próféciák a Messiásról

A szerző klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora. Legújabb könyvében az Ószövetség Messiásról szóló próféciáit elemzi – mintegy negyven forrást emgadva –, kiemelve: Isten számtalan próféciát adott, hogy minden kor minden embere, mindaz, aki hall róla,... »

2018. június 16. szombat

A hívő ember Istenre bízza életét – Páduai Szent Antal-búcsút ünnepeltek Déván

Berszán Lajos kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum alapítója és jelenlegi lelki igazgatója mutatott be búcsúi szentmisét június 13-án a dévai ferences templomban.

2018. június 16. szombat

Bibliakörök tagjai találkoztak Szatmárnémetiben

A Bibliában megjelenő kert-hasonlatoktól indultak el a bibliakörök tagjai június 2-án, szombaton, a szatmárnémeti Szentlélek-templomban tartott programon, különösen az Izajás próféta könyvében megjelenő „öntözött kert” képét vették nagyító alá (Iz 58,1,11).

2018. június 7. csütörtök

Vászonjézus – William Wyler Ben Hur című filmje a Párbeszéd Házában

„Vászonjézus” címmel indított sorozatot a Párbeszéd Háza, amely bemutatja, hogyan jelenik meg Jézus Krisztus alakja a filmművészetben. A sorozat záróakkordjaként június 1-jén este William Wyler „Ben Hur” című, 1959-ben készült, 11 Oscar-díjas filmjét vetítették.

2018. június 2. szombat

Hogyan áldoztak az őskeresztények? – Szent Jusztinusz vértanút idézzük

Szent Jusztinosz vértanúra (100–165 körül) emlékezünk június 1-jén. Szamariai származású, görögül író keresztény filozófus volt, aki Marcus Aurelius uralkodása alatt Rómában vértanúságot szenvedett. Útkereséséről és Krisztus filozófiája melletti elköteleződéséről egy... »

2018. június 1. péntek

A tejjel-mézzel folyó Kánaánról – Gerlachfalvy Réka gasztroblogger előadása a bibliai ételekről

A Nem Adom Fel Cafe & Bar – Budapest első, fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek által működtetett vendéglátóhelye – rendszeresen ad otthont beszélgetéseknek, filmvetítéseknek. Május 29-én Gerlachfalvy Réka gasztroblogger tartott előadást a kávézóban a bibliai... »

2018. május 30. szerda

Bibliaismereti játékokat rendeztek óvodásoknak Kolozsváron – KÉPRIPORT

A kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvoda szervezésében május 13-án tartották a bibliaismereti játékok hetedik fordulóját.

2018. május 16. szerda

Dér Katalin – Jorsits Attila: Beavatás – Márk evangéliuma

A kötet anyaga a Mária Rádióban, az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, illetve a Protestáns Felsőoktatási Szakkollégiumban élőszóban elhangzott előadások egységes művé szerkesztett változata. A könyv ökumenikus összefogás eredménye: Dér Katalin katolikus, Jorsits Attila pedig... »

2018. május 7. hétfő

Megérezni a célba érkezés örömét – Úti zsoltároskönyv jelent meg az Új Ember Kiadványok sorozatban

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában jelent meg magyar nyelven Donatella Scaiola biblikus professzor „Úti zsoltároskönyv” című kötetet. A könyvet Koszoru Péter, a római Pápai Német-Magyar Kollégium növendéke fordította magyar nyelvre.

2018. május 7. hétfő

Dávid király egyik városára bukkanhattak régészek Izraelben

Az Ószövetség alapján Dávid király korának tartott időből való város romjai kerültek elő Jeruzsálem közelében. A bibliai források szerint Dávid a Kr. e. 10. században uralkodott, a nemrég felfedezett település pedig ekkortájt épülhetett.

2018. május 5. szombat

Könyvújdonságaink a Szent István Könyvhéten

Ebben az évben az Új Ember Kiadványok sorozatban hat kötetet jelentetett meg a Magyar Kurír. Ezeket a könyveket ajánljuk most a kedves olvasók figyelmébe.

2018. május 4. péntek

Ferenc pápa Twitter-üzenete április 23-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

2018. április 23. hétfő

„Scientia amabilis” – Könyv a Biblia növényeiről

Kereszty Zoltán korábbi, ugyancsak a bibliai növényekről szóló, mértékadó könyve után most botanikus kerti kolléganője, Fráter Erzsébet lepte meg a Szentírás és a növényvilág barátait egy azonos témájú és szellemiségű remekművel.

2018. április 22. vasárnap

Magyarázatok kincsestára – Új bibliakiadás a Magyar Bibliatársulat Alapítvány gondozásában

Március elején új bibliakiadást vehettek a kezükbe a Szentírást rendszeresen olvasók és az érdeklődők. A „Biblia magyarázó jegyzetekkel”, közismertebb nevén a „Magyarázatos Biblia” a Magyar Bibliatársulat Alapítvány (MBTA) gondozásában jelent meg a Kálvin Kiadónál.

2018. április 21. szombat

Lectio divina estet tartottak a budapesti Sziklatemplomban

Johannes Cassianus ókeresztény szerzetes és gondolkodó írásairól elmélkedtek április 15–17-én Budapesten, a Sziklatemplomban.

2018. április 21. szombat

A kinyilatkoztatás női utakon is érkezett – A „Bibliai nők” című könyvről

Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola és a PPKE Hittudományi Karának tanára, a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet igazgatója ajánlóját olvashatják André Wénin, Camille Focant és Sylvie Germain „Bibliai nők” című... »

2018. április 3. kedd

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 31., nagyszombat

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

2018. március 31. szombat

Jézus szívesen járt ide – Ima és virrasztás a Getszemáni-majorban

„Az evangélium szerint az utolsó vacsora után Jézus szokása szerint kiment a Getszemáni-majorba. Szívesen járt ide imádkozni. Most is jár.” Diego atya ezzel a tömörséggel mondja el, mit is jelent egy remeteségben élni Jeruzsálemben, a Getszemáni-kertben.

2018. március 30. péntek

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 30., nagypéntek

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

2018. március 30. péntek

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 29., nagycsütörtök

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

2018. március 29. csütörtök

tovább »