Lélekszakadékok – „Az ügyfél” című filmről

Cannes-ban elismert, Golden Globe- és Oscar-díjat nyert iráni-francia filmdráma az emberi lelkeken nyílt repedésekről mesél.

15:57

Gregorios III. Lahhám: Ne hagyjátok, hogy eltűnjünk!

Gregorios III. Lahhám Antiochia és az egész Kelet, Alexandria és Jeruzsálem görög-melkita pátriárkája, 1933-ban született Szíriában. Az interjúkötetben Charlotte d’ Ornellas francia újságírónő kérdéseire válaszol.

13:00

Meseterápia – A „Szólít a szörny” című filmről

A film alapjául szolgáló regény ötlete a fiatalon elhunyt Siobhan Dowd fejében született meg, és Patrick Ness, a népszerű Chaos Walking-trilógia szerzője öntötte formába. A film és a regény címe is „Szólít a szörny”.

2017. március 25. szombat

Akira Kuroszava: Dodeskaden

Akira Kuroszava 1970-ben készült, Oscar-díjra jelölt filmje egy tokiói nyomortelepen játszódik. Az itt élőket csupán a közös lakóhely kapcsolja össze, egyébként, túl a természetes családi viszonyokon, nincs közöttük semmiféle lelki, szellemi kötődés.

2017. március 18. szombat

A hitviták iskolája – Bemutatták a Pázmány kritikai sorozat nyolcadik kötetét

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán mutatták be március 14-én a Pázmány kritikai kiadás nyolcadik, „Keresztyéni felelet a megdicsőült szentek tiszteletirül” című kötetét. A kötetet többek között Hargittay Emil irodalomtörténész... »

2017. március 17. péntek

Bogdán József: A szavak néha kövek

A verseskötet szerzője római katolikus pap és költő, több mint tíz könyve jelent meg eddig. A Vajdaság délkeleti csücskében fekvő Fehértemplomon szolgál, olyan településen, ahol ma már alig vannak katolikusok és magyarok, és többségében elszerbesedett csehek és horvátok élnek.... »

2017. március 15. szerda

Hiánypótló kötet jelent meg a középkori pécsi székesegyházról

A pécsi Szent Péter és Pál-székesegyház román kori szobrászati emlékeit bemutató kötet a Pécsi Egyházmegye és a Kronosz Kiadó gondozásában „Echo simul una et quina: Tanulmányok a pécsi székesegyházról” címmel jelent meg.

2017. március 14. kedd

Emberközpontú gazdaság – A Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) képzés szakkönyve

A KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) eredetileg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola szakirányú, posztgraduális képzésének a neve, amely 2010-től működik a főiskola keretein belül, de mára már több felsőoktatási intézmény, sőt középiskola képzési... »

2017. március 13. hétfő

Két igaz történet, egy kérdés

Két önéletrajzi műből készült filmet, Garth Davis „Oroszlán” és Marco Bellocchio „Szép álmokat!” című alkotását ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2017. március 12. vasárnap

Testben élünk

A Bodó Márta által szerkesztett kötetben egyházi és világi személyek, teológusok, papok, szerzetesek, orvosok, pszichológusok, költők, táncművészek beszélnek a test(iség)ről, szerelemről, családról, egészségről, betegségről, szenvedésről.

2017. március 12. vasárnap

Isten részvétcsendjei – Nemeshegyi Péter Endo Suszakuról, a Némaságról és a japán kereszténységről

Endo Suszaku (1923–1996) „Némaság” című regényéből hosszú előkészület után Martin Scorsese forgatott „szöveghű” filmet. Nemeshegyi Péter jezsuitával a film magyarországi bemutatójához kapcsolódóan beszélgettünk a szerzőről és a regényről.

2017. március 12. vasárnap

„Négykezes” ajánló a Némaság című filmről

Március 16-án mutatják be a magyar mozikban Martin Scorsese „Némaság” című filmjét. Az Endo Suszaku regényéből készült alkotásról ezúttal két jegyzetet is közlünk.

2017. március 12. vasárnap

„A hit tanúságtevői” címmel mutattak be könyvet a Pápai Gergely Egyetemen a kommunizmus vértanúiról

Március 8-án, szerdán a Pápai Gergely Egyetemen mutatták be az intézmény professzora, Jan Mikrut szerkesztésében megjelent terjedelmes kötetet, amely a kommunizmus közép- és kelet-európai térségben vértanúságot szenvedett áldozatait mutatja be.

2017. március 10. péntek

Szent-Gály Kata: A fényen túli Fény

A Szent István Társulat által kiadott kötetben Szent-Gály Kata (1916–2000) költő verseit és prózai írásait olvashatjuk. A hatgyermekes édesanya irodalmi munkásságát áthatja az evangélium igazságába vetett mélységes hit, krisztusi lelkület.

2017. március 6. hétfő

A régi város című filmről

Tönkre lehet-e tenni egy életet, a magunkét vagy a másét, akár véletlenül? Ha minden a javunkra válik, a jó és a rossz is, akkor miért nehéz bocsánatot nyerni, még ha adni sikerül is? „A régi város” (Manchester by the Sea) visszafogottságában nagyszerű, realista történet, igazi... »

2017. március 5. vasárnap

Javított kiadás – A „Jackie” című filmről

Februárban mutatták be a magyar mozikban a „Jackie” című filmet, ami Jacqueline „Jackie” Bouvier Kennedy First Lady-ként töltött napjait, illetve az elnök meggyilkolása utáni időszak eseményeit követi nyomon.

2017. március 4. szombat

„Háborúk, olaj és radikalizmus” – Könyv a csapdába került közel-keleti keresztényekről

Bemutatták Marc Fromager, a Szükséget Szenvedő Egyház nemzetközi segélyszervezet francia igazgatója „Háborúk, olaj és radikalizmus – Csapdában a közel-keleti keresztények” című könyvét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara Szent II. János Pál... »

2017. március 2. csütörtök

A zombori ördögűző – Egy 18. századi ferences exorcista különös története

Egy 18. századi zombori ördögűző ferences szerzetes mentalitását feltáró kötetet jelentetett meg a Balassi Kiadó. A szerző, Bárth Dániel hangsúlyozta: a horvát ferences tevékenysége és világképe a katolikus felvilágosodás ellenoldalát, egyfajta katolikus ellen-felvilágosodást... »

2017. március 1. szerda

Egész(ség) a betegségben – Homa Ildikó könyvbemutatója és előadása Kolozsvárott

Homa Ildikó szociális testvér, klinikai pszichológus, doktorandusz tartott előadást február 23-án este a kolozsvári római katolikus nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében a helyi Keresztény Értelmiségi Kör rendezvényén.

2017. február 27. hétfő

Volker Kessler: A Biblia négy vezetési alapelve

A német teológus Kessler könyvében arra keresi a választ, miként viszonyuljon a keresztény vezető a szolgálathoz, a hatalomhoz, a felelősséghez és a kegyelemhez, és hogyan alkalmazza a szeretet bibliai parancsát ezeken a területeken.

2017. február 26. vasárnap

tovább »