Rónay László: Fénysugarak félhomályban

Az Éghajlat Kiadó gondozásában megjelent kötetben az irodalom kategóriában a tavalyi évben Prima-díjjal kitüntetett író, irodalomtörténész 1992-93-ban írt publicisztikáit olvashatjuk.

2017. január 15. vasárnap

Csillagok világháborúja – A legújabb Star Wars-filmről

Valamikor régen egy ismerősöm lakonikusan jegyezte meg: a „Csillagok háborúját” a tizenéves gyerekeken kívül csak olyanok nézik, akik képtelenek elolvasni egy normális könyvet. Az elsőként elkészült részekre ez talán igaz volt, ám az újabb epizódok kritikáját már nem lehetett... »

2017. január 14. szombat

Szabó Ferenc SJ: Mauriac önmagáról

A Kairosz Kiadó által kiadott kötetben Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, költő válogatásában olvashatjuk a Nobel-díjas francia író (1885–1970) idős korában papírra vetett vallomásait.

2017. január 7. szombat

Utat nyitó beszélgetések – Ferenc pápával találkozott munkatársunk, Pallós Tamás

A szentatya 80. születésnapjára jelent meg Solymári Dániel és Pallós Tamás „Ferenc pápa útján – 21. századi beszélgetések” című könyve, amelyet december 21-én a szerzők személyesen adtak át a pápának. A kötetről és a találkozásról Pallós Tamással, az Új Ember... »

2017. január 4. szerda

Nyelv és idő – Gondolatok az Érkezés című filmről

Az utóbbi évek legérdekesebb sci-fijét alkotta meg Denis Villeneuve. A Ted Chiang novellája alapján készült filmben nem harcolnak lézerkarddal, a galaxisközi háború legújabb fejezetébe sem nyerünk betekintést, ám annál többet tudunk meg önmagunkról. Az Érkezés tükör, amelyben egy... »

2017. január 3. kedd

Michael O. Sajbel: A legszebb ajándék

Michael O. Sajbel filmjében a másokért vállalt szeretetet állítja középpontba egy olyan ifjú történetén keresztül, aki a gazdagság kényelmét elhagyva képessé válik meglátni a körülötte élők szenvedéseit.

2016. december 31. szombat

Eberhard Schockenhoff: Elszántság és szembeszegülés – A vértanúk életének tanúságtétele

A szerző német római katolikus pap és morálteológus. Legújabb, magyarul a Vigilia Kiadónál megjelent könyvében ókori egyházi írók és 20. századi teológusok tanításai alapján vizsgálja a vértanúság történelemben betöltött szerepét.

2016. december 31. szombat

Boldogságbuborék – Az életrevaló és pótolhatatlan Werner doktor

Thomas Lilti „A pótolhatatlan Werner doktor” című filmjét Hajnal Gergely ajánlja.

2016. december 27. kedd

Ferenc pápa: Az irgalmasság arcai

December 9-én mutatták be az Új Ember Kiadó „Az irgalmasság arcai” című könyvét, mely Ferenc pápának az irgalmasság rendkívüli szentévében elmondott beszédeit tartalmazza. Kránitz Mihálynak, a PPKE Hittudományi Kara dékánjának a könyvbemutatón elhangzott ismertetését... »

2016. december 26. hétfő

Háromkirályok – Igaz mesék – Pécsről

Debreczeni László „Háromkirályok – Történelmi regény Pécsről” című kötetét Petrőczi Éva mutatja be. Az írás az Új Ember karácsonyi számában jelent meg nyomtatott változatban.

2016. december 26. hétfő

Ferenc pápa útján – 21. századi beszélgetések

Az Athenaeum Kiadó Ferenc pápa 80. születésnapjára jelentette meg a kötetet, amelyben Pallós Tamás, az Új Ember kulturális rovatának vezetője és Solymári Dániel újságíró a szentatya elmúlt időszakban elhangzott, legmeghatározóbb kijelentéseit gyűjtötte egybe.

2016. december 24. szombat

Könyvbemutatót tartottak a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban

Az Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtárában mutatták be december 19-én Gyürki László pápai prelátus, biblikus tanár, volt körmendi plébános „Bibliai helyek archeológiai és történeti megvilágításban” című könyvét.

2016. december 24. szombat

Könyvbemutatók sora a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban

2016. december 20-án könyvbemutatókra várták az érdeklődőket a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban.

2016. december 23. péntek

„Nyitott szemmel, nyitott lélekkel” – Megjelent a SZEMlélek blog alapítójának interjúkötete

Beer Mikós püspök, Gundel Takács Gábor és D. Tóth Kriszta is részt vett a SZEMlélek blog alapítója, Gégény István vendégeként a harminc interjút tartalmazó kötet bemutatóján december 19-én Budapesten, a Háló Közösségi és Kulturális Központban.

2016. december 21. szerda

Két Emmy-díjat nyert a II. János Pál pápa történelemformáló szerepéről szóló dokumentumfilm

Két Emmy-díjat nyert az „Egy kontinens felszabadítása: II. János Pál szerepe a kommunizmus bukásában” (Liberating a Continent: John Paul II and the Fall of Communism) című dokumentumfilm, amely Szent II. János Pál pápa történelemformáló életpályáját mutatja be.

2016. december 21. szerda

Szelíd határozottsággal – Bemutatták Egerben a Katona Istvánnal készített interjúkötetet

December 17-én az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban tartották Elmer István író, újságíró Katona István nyugalmazott egri segédpüspökkel készített, „Szelíd határozottsággal” című interjúkötetének bemutatóját.

2016. december 20. kedd

Megjelent Madassery Benvin Sebastian SVD Belső Gerinc című könyve

„Belső Gerinc” című könyvében Madassery Benvin Sebastian verbita szerzetes, a Pápai Missziós Művek (PMM) magyarországi igazgatója különleges lelki utazásra hívja az olvasót. A kötetet Bágya János, a PMM munkatársa mutatja be.

2016. december 20. kedd

Török József: Félszázad

Török József teológus, egyháztörténész, tanszékvezető egyetemi tanár 70. születésnapjára jelent meg a kötet, amelyben saját írásai, a vele készült interjúk alapján ismerhetjük meg életútját, rendkívül sokrétű, papi, tudósi, tanári szolgálatát.

2016. december 18. vasárnap

Balás Béla – Bolberitz Pál: Regnum Marianum

Balás Béla kaposvári megyéspüspök és Bolberitz Pál pap teológus 75. születésnapjuk alkalmából adtak életút-interjút Kovács Lajos Péternek, az Éghajlat Kiadó igazgatójának papi hivatásukról, valamint hitbeli, közéleti és erkölcsi kérdésekről.

2016. december 18. vasárnap

Az ember nem tudja önmagát egyedül megmenteni – Véget ért a Bresson-filmklub a Párbeszéd Házában

A Párbeszéd Háza 13 részes Robert Bresson-filmklubjának december 16-ai, utolsó vetítésén a transzcendentális filmművészet egyik legnagyobb alakjának 1983-ban készült, A pénz című alkotását láthatta az ezúttal is nagyszámú nézősereg.

2016. december 18. vasárnap

tovább »