Vezeklünk mind – A „Húzós éjszaka az El Royale-ban” című filmről

Hollywood egén mostanság – csaknem egy évtizede már – a képregényhősök vették át az uralmat. Ne tévesszen meg minket, hogy a legbecsvágyóbb filmstúdiónál (Disney/Marvel) épp a karakterek megtizedelése van soron, ez csak az igények újraformálására szolgáló trükk.

2018. november 18. vasárnap

Zenéből épült város – Néhány gondolat a „Treme” című sorozatról

Napjainkban olyan sok sorozat készül, hogy az gyakorlatilag már követhetetlen. Még a sorozatkedvelők – esetleg -függők – sem képesek mindegyikbe belenézni csupán azért, nehogy véletlenül elmenjenek egy igazi csemege mellett. Ennek ellenére előfordul, hogy későn értesülünk egy-egy... »

2018. november 18. vasárnap

Dolhai Lajos két új könyve az Eucharisztiáról

A Szent István Társulatnál megjelent Az Eucharisztia teológiája című könyvből az Eucharisztia teológiáját és liturgikus teológiai vonatkozásait ismerheti meg, a Jel Kiadó gondozta Csúcs és forrás kötetben pedig az Oltáriszentséggel és a szentmisével kapcsolatos 52 kérdést és... »

2018. november 17. szombat

Szabó Ferenc SJ: Világító emberek – Időszerű művek

Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő, a Vatikáni Rádió magyar adásának egykori vezető szerkesztője most megjelent könyvében válogatott és legújabb tanulmányait olvashatjuk, melyekben a keresztény tanítás szellemében keresi a kiutat korunk kulturális-lelki válságából.

2018. november 17. szombat

Krisztus katonája – Szombathelyen is bemutatták Sághy Marianne Szent Mártonról szóló könyvét

A nemrég elhunyt Sághy Marianne „Szent Márton – Krisztus katonája” című könyvét november 12-én Szombathelyen, a szent szülőhelyén is bemutatták.

2018. november 17. szombat

Eutanáziába segíteni, vagy szeretettel „betakarni”?

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában egy éve jelent meg életvédelemről szóló kiadványunk: Vincenzo Paglia „Nővérünk, a halál” című kötete. A könyvhöz kapcsolódva Beran Ferenc erkölcsteológus írt cikket.

2018. november 16. péntek

Assisi Szent Ferenc írásai

A Magyarok Nagyasszonya Ferences rendtartomány a „Ferences Források Magyarul” sorozat 3. köteteként jelentette meg Isten Szegénykéjének írásait – imádságokat, leveleket, életszabályokat.

2018. november 12. hétfő

Indiai filmfesztiválon díjazzák Kálvin János és Loyolai Szent Ignác elképzelt disputáját

Pozsgai Zsolt „Megszállottak” című alkotása nyerte a legjobb játékfilmnek járó díjat az indiai Kalkuttában januárban megrendezendő Calcutta International Cult Film Festivalon – közölte a rendező november 8-án az MTI-vel, miután megkapta az elismerésről szóló... »

2018. november 12. hétfő

A próféta sorsa a magány, s az, hogy ne higgyenek neki – Stefan Zweig: Békét! (Jeremiás)

Stefan Zweig 1915-ben, az első világháború vérzivataros idején írta Jeremiás prófétáról szóló drámáját. Az osztrák író számára Jeremiás a béke szimbóluma, olyan alak, aki az egyetemes békevágyat példázza minden kor embere számára.

2018. november 11. vasárnap

Az egri latin nyelvű feliratokat mutatja be egy új kiadvány

Havas-Horváth István és Fehér Balázs „Latin nyelvű föliratok Egerben” című könyvét mutatták be az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban november 6-án.

2018. november 11. vasárnap

Erdőntúli kószálások

A nagy sikerű „Örök Erdély”, illetve a „Székelyföld – A legendák világa” című kötetek után Pataki János egy újabb „erdőntúli” könyvvel ajándékozott meg bennünket: az egyszerre ékes és értelmes, költői és gyakorlatias „Erdély kincsei. Barangolás csodás tájakon”... »

2018. november 11. vasárnap

Most már látom – Beer Miklós új könyve

Advent előtt jelenik meg a váci megyéspüspökkel, Beer Miklóssal készült interjúsorozat 4. része. A főpásztor és beszélgetőtársa, Réti József első kötete még 2015-ben látott napvilágot, „Szeressek ott, ahol gyűlölnek” címmel.

2018. november 11. vasárnap

Te mit vinnél magaddal a Holdra? – „Az első ember” című filmről

Utópisztikus ötletnek tűnt 1865-ben Jules Verne „Utazás a Holdba” című regényének felvetése, hogy földi halandó a szomszédos égitestre utazhat. Talán Verne sem tudta, mennyi idő múlva válhat valósággá e tudományos fantasztikum, ám száz évvel később hatalmas versengés zajlott az... »

2018. november 10. szombat

Szamosújvári börtönnapló

Egy börtönnapló sohasem csak egy fogvatartott szűkre szabott világáról tanúskodik. Mindig a kor teljes képét is adja: a rabtartókét, akikben az állam szándékai nyernek kifejezést, s a rabokét, akik az éppen bűnösnek kikiáltott társadalmi csoportot testesítik meg.

2018. november 10. szombat

Rómában mutatta be legújabb kiadványát a Fraknói Vilmos egyháztörténeti kutatócsoport

Rómában mutatták be november 7-én az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport legújabb kiadványát, a Formularium Ecclesiae Strigoniensist. A kötet közreadói Erdő Péter bíboros, valamint Szovák Kornél és Tusor Péter történészek, egyetemi docensek.

2018. november 9. péntek

Három új könyvet mutat be a Vigilia

Három közelmúltban megjelent könyv bemutatójára hívja az érdeklődőket a Vigilia folyóirat szerkesztősége november 26-án, hétfőn délután 16.30-ra a budapesti Piarista Gimnáziumba.

2018. november 8. csütörtök

„Gazdag katolikus közösségi életnek kell megszületnie” – Hetvenéves a kecskeméti piarista plébánia

A kecskeméti Szentháromság piarista plébánia alapításának 70. évfordulója alkalmából november 3-án könyvbemutatóval egybekötött konferenciát szerveztek a helyi piarista iskolában. A jubileumi ünnepség keretében zajlott a 38. Piarista Vacsora, mely szentmisével és koszorúzással... »

2018. november 8. csütörtök

A világot átalakító istenkapcsolat – Thomas Keating halálára

Görföl Tibor, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola docense, a Vigilia főszerkesztő-helyettese írását adjuk közre.

2018. november 7. szerda

Egyedülálló kódexkiállítás nyílt a budai várban – A Vatikáni Könyvtár egyik ritkasága is látható

Új szempontból vizsgálja Mátyás király legendás könyvgyűjteményét az Országos Széchényi Könyvtár november 5-én megnyílt kiállítása. „A Corvina könyvtár budai műhelye” című tárlat a Budán készült kódexek történetét mutatja be. A megnyitón jelen volt Michael August Blume... »

2018. november 5. hétfő

Giacomo Campiotti: Soha nem késő I-II.

A film központi alakja, Alberto Manzi (1924–1997) élő személy volt, egyike az olasz – és az egyetemes pedagógia – legnagyobb alakjainak. Giacomo Campiotti alkotása az életút 1946-tól 1960-ig terjedő szakaszát mutatja be.

2018. november 4. vasárnap

tovább »