Az ifjú Messiás

Cyrus Nowrasteh filmjében Jézus hétesztendős, az egyiptomi Alexandriában él édesanyjával, Máriával és földi apjával, Józseffel. A film a Szentírásra, Pszeudo-Máté profán evangéliumára és történelmi eseményekre épül.

2017. április 23. vasárnap

Naregi Szent Gergely: A bánat könyve – „Beszélgetés a szív mélyéből Istennel”

Naregi (Virrasztó) Szent Gergely (951 körül-1003) szerzetes költő imakönyve az V. századi Szentírástól eltekintve az egyik legkorábbi és leggyakrabban kinyomtatott örmény könyv, már a középkorban is sokan másolták és nagyra értékelték.

2017. április 23. vasárnap

Kevin Reynolds: Clavius

Kevin Reynolds filmjében egy Clavius nevű római tribunus meséli el egy zsidó fogadósnak, hogyan vált más emberré, miután találkozott a feltámadt Jézus Krisztussal és tanítványaival.

2017. április 22. szombat

Magyarul is olvasható az örmény kultúra alapműve – Bemutatták „A bánat könyvét”

Április 20-án mutatták be a budapesti Lítea Könyvesbolt és Teázóban Naregi Szent Gergely „A bánat könyve: Beszélgetés a szív mélyéből Istennel” című művét, melyet a Kairosz Kiadó adott ki Szám László fordításában.

2017. április 21. péntek

Nicolaus Cusanus: A hit békéje

Nicolaus Cusanus (1401-1464) német bíboros, teológus, filozófus és természettudós. A hit békéje című könyvét 1453-ban írta, abban az évben, amikor II. Mehmet szultán elfoglalta Konstantinápolyt, véget vetve a Keletrómai Birodalom több mint ezeréves fennállásának.

2017. április 16. vasárnap

Budapesten május 1-jén és 3-án tekinthető meg a Loyolai Szent Ignác életét bemutató film

Április 24-én kerül sor a Loyolai Szent Ignác életét bemutató első nagyjátékfilm magyar szinkronos változatának zárt körű sajtóbemutatójára. A nagyközönség Budapesten május 1-jén (hétfőn) és 3-án (szerdán) tekintheti meg az alkotást az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

2017. április 10. hétfő

Utak felfelé – Richard Rohr ferences lelkiségi író két kötetéről

Szinte minden ember tapasztalja a felgyorsult élettempó, a stressz és a korunkat meghatározó versenyszellem romboló hatásait. Ezek közé tartozik a kiégésnek nevezett jelenség is, amelynek a szakemberek szerint tizenkét stádiuma van.

2017. április 9. vasárnap

Dom Samuel: Mint emésztő tűz

A kötet szerzője a csehországi Nový Dvůr-i trappista monostor apátja. Vallja, hogy napjainkban körülvesznek minket élő s éltető, valamint gyötrő, megnyomorító gondolatok. Könyvében mindannyiunkhoz szól.

2017. április 9. vasárnap

Test és tabu a magyar irodalomban – Könyvbemutató és előadás Kolozsvárott

Bodó Márta, a Keresztény Szó folyóirat felelős szerkesztője március 30-án tartott előadást Kolozsváron a római katolikus nőszövetség dísztermében a Keresztény Értelmiségi Kör keretében. Bodó Márta a a Verbum Kiadónál tavaly megjelent, általa szerkesztett „Testben élünk”... »

2017. április 9. vasárnap

Ünnepi kötet jelent meg XVI. Benedek 90. születésnapjára „Cooperatores veritatis” címmel

Federico Lombardi SJ, a Ratzinger Alapítvány elnöke április 6-án, csütörtökön mutatta be Rómában az Augustinianum Patrisztikai Intézetben az ünnepi kiadványt.

2017. április 9. vasárnap

Élő cölibátus – egy könyv nem csak papoknak

Gerdenio Sonny Manuel SJ „Élő cölibátus. A papság egészséges útjai” című könyve több szempontból különlegesség a mai keresztény könyvkiadás palettáján. Kóczián Mária könyvajánlója a Párbeszéd Háza honlapján jelent meg.

2017. április 8. szombat

Csandra szekere – Vitézy László filmje

Érdekes, tanulságos és megható mondatok hangzottak el a „Csandra szekere” werkfilmjében, a legfontosabb éppen a rendező szájából, a cigányságra vonatkozóan: „Szerintem igazi magyarok”. Vitézy László filmalkotását április 8-án este a Duna Televízión, április 9-én az M5-ös... »

2017. április 7. péntek

Bemutatták Jacques Dalarun „Boldogságos Ferenc atyánk megtalált életrajza” című kötetét a Sapientián

Április 5-én délután a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán mutatták be a Jacques Dalarun francia középkorkutató történész által megtalált életrajzot, melynek alkotója Assisi Szent Ferenc kor- és rendtársa, Celanói Tamás. A könyv a világnyelvek után most magyarul is... »

2017. április 6. csütörtök

Székesfehérváron is bemutatták a Szent Koronáról szóló ismeretterjesztő filmet

„A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában” címmel tavaly tudományos ismeretterjesztő film készült az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport eddigi legfontosabb kutatási eredményeiről és felfedezéseiről. A filmet Székesfehérváron, az ősi koronázóvárosban is... »

2017. április 3. hétfő

Utcagyerekek között Kolumbiában – Szerzetesi és önszerveződő programok

Március 31-én Budapesten, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán Lévainé Kovács Marian mutatta be az érdeklődőknek „Gyerekállam – gyerekálom valahol, Kolumbiában” című könyvét az utcagyerekekkel foglakozó szerzetesi és önszerveződő civil programokról.

2017. április 3. hétfő

Az imádság az örök fiatalság záloga

A nemrég elhunyt Cseri Kálmán református lelkész „Sorsfordító imádságok” című könyvében bibliai példákkal mutatja be, hogy az imádság több mint csendes beszélgetés a mennyei Atyával.

2017. április 2. vasárnap

Rozsdamarta – A préri urai című filmről

A David Mackenzie rendezte négyszeres Oscar-jelölt „A préri urai” című film letér a neo-westernek szokásos ösvényéről, s egy sokkal összetettebb világot tár fel.

2017. április 2. vasárnap

Magyarul is megjelent Celanói Tamás Szent Ferencről írt életrajza

A Jacques Dalarun francia tudós által megtalált életrajz, melynek alkotója Ferenc kor- és rendtársa, Celanói Tamás, a világnyelvek után most magyar fordításban is megjelent. A kötetet április 5-én 16 órakor a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán mutatják be.

2017. április 1. szombat

Sas Péter: Csendország rabja

A kötet művelődés- és irodalomtörténész szerzője az első magyar siket költőnő, a Máramarosszigeten született Krüzselyi Erzsébet (1875–1953) életét és munkásságát mutatja be.

2017. április 1. szombat

Bemutatták Cserháti Ferenc püspök könyvét Münchenben

Március 17-én a müncheni Magyar Katolikus Misszió nagytermében mutatták be Cserháti Ferenc püspök „Magyarok a bajor fővárosban” című könyvét. Az eseményről Zombori István tájékoztatta szerkesztőségünket.

2017. március 30. csütörtök

tovább »