Görbe vonalakkal egyenesen – „Az élet napos oldala” című svéd filmről

Itt a (tavaszt átugró) nyár, tombol a hőség, minden könnyed és illatos: ilyenkor mi is szeretjük becsapni magunkat – egy kicsit. Épp csak annyira, amennyire Felix és Max Herngren, a hazai mozikban június derekán bemutatott „Az élet napos oldala”(Solsidan) rendezői teszik.

2018. július 15. vasárnap

Magda-kaleidoszkóp – Szabó Magda: Nekem a titok kell

Az Urbán László összeállította „Nekem a titok kell” című kötet az újdonság és meglepetés erejével hat, még közelebb hozva az olvasóhoz Szabót Magdát, az embert és az írót.

2018. július 15. vasárnap

Cúthné Gyóni Eszter: „Nem harcolunk, de nem is búcsúzunk…”

A fiatal egyháztörténész – egykori ciszterci diák – terjedelmes, 353 oldalas, tudományos igénnyel megírt monográfiájában a Magyarországon élő legnépesebb férfi ciszterci közösség, a Ciszterci Rend Zirci Apátságának modern kori történetét dolgozza fel.

2018. július 14. szombat

Felesleges fogaskerék? – Katolikus filozófusok a kereszténység mai helyzetéről

A Herder könyvkiadónál jelent meg az Imádkozni ködben című könyv, amelyben két kiemelkedő katolikus gondolkodó, Hans Joas és Robert Spaemann vitázik aktuális kérdésekről. Görföl Tibor, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola docense, a Vigilia főszerkesztő-helyettese recenzióját... »

2018. július 13. péntek

Az iszlámról, sztereotípiák nélkül – Megjelent legújabb kötetünk

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában, az Ecclesia Szövetkezettel együttműködésben jelent meg Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című új teológiai kiadványunk.

2018. július 9. hétfő

A bosszú szolgái – Marcellus Mihály legújabb regényéről

A könyvhétre jelent meg Marcellus Mihály legújabb történelmi kötete, „A bosszú szolgái” címmel. A szerzőtől megszokott hitelességgel megírt könyv ismét az ókori Pannóniába vezeti az olvasót, ám emellett olyan morális problémákat is felvet, amelyek mit sem változtak az elmúlt... »

2018. július 8. vasárnap

Tadeusz Dajczer: Mindent Ő ad nekünk

Tadeusz Dajczer (1931–2009) lengyel katolikus pap, teológus harminc évig volt lelkivezető a Názáreti Család Mozgalomban. Ebben a kötetében az Eucharisztiáról szóló elmélkedéseit olvashatjuk.

2018. július 8. vasárnap

Megjelent a Vigilia júliusi száma

A Vigilia ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2018. július 8. vasárnap

Ezüst nyírfák – Megjelent Adrian Plass új regénye

A Harmat Kiadó gondozásában jelent meg Adrian Plass angol író „Ezüst nyírfák” című regénye, melyet július 6-án, pénteken este mutattak be Budapesten, a baptista gyülekezet Wesselényi utcai közösségi házában. Ez az író kilencedik, a Harmatnál magyarul is olvasható... »

2018. július 7. szombat

Gengszterek az űrben – Solo: Egy Star Wars-történet

Lassan a Star Wars világa is kezd akkorára dagadni, mint a Marvel-moziverzum. A Solo a tizedik Star Wars-nagyfilm. Bár az alapok nyilván nem változnak filmről filmre, mégsem lehet mindig ugyanazt és ugyanazokat bemutatni.

2018. július 7. szombat

Könyv jelent meg a pedagógusok hitvallásáról a szocialista diktatúra idején

Július 5-én, csütörtökön délután az óbudai szalézi Szent Alajos-rendház Don Bosco kultúrtermében mutatták be Rózsásné Kubányi Andrea „Katedra, kréta, vöröscsillag – Pedagógus-sorsok, tanúságtevő pedagógusok a kommunizmus ideje alatt” című könyvét.

2018. július 6. péntek

Nem pótkötet, révkalauz! – Gerlóczy Márton: Nézd csak, itt egy japán!

Minden kétséget kizáróan a 2018-as Ünnepi Könyvhét egyik, nem óriásposzteres, de csöndességében is megkérdőjelezhetetlen szenzációja Gerlóczy Márton legújabb könyve, a „Nézd csak, itt egy japán! – az Altató borítójának története”.

2018. július 1. vasárnap

Testvériség a pusztítással szemben – A „Sztehlo-gyerekek voltunk” című könyvről

Az Andrási Andor – aki maga is a Sztehlo-gyerekek közé tartozik – és Laborczi Dóra által szerkesztett könyv tulajdonképpen portrékötet. A megszólalók nemcsak arról mesélnek, hogy miként élték meg gyerekkoruk ezen időszakát, hanem a későbbi sorsukról is értesülünk.

2018. június 30. szombat

Kerényi István és Kerényi Lajos: Csodás kalandok Jézussal

A Szent Gellért Kiadó által megjelentetett kötet Kerényi Lajos piarista szerzetes, pap, teológus István nevű bátyjának „Emlékek” című írása alapján készült. Az alcím: „Lajos atya és testvére küzdelmei, örömei, győzelmei”.

2018. június 30. szombat

A rózsafüzér húsz titokkal – Szent II. János Pál gondolatai alapján

II. János Pál pápa szentté avatása alkalmából jelentette meg a Csornai Premontrei Apátság a rózsafüzér imádkozását segítő füzetet, amelynek első kiadása a néhai Szentatya által meghirdetett rózsafüzér évében látott napvilágot.

2018. június 30. szombat

Bemutatták Esztergomban az „Egyetemisták szakácskönyvét”

Június 27-én az esztergomi Laskai Osvát Antikváriumban rendezték meg Zakar András „Egyetemisták szakácskönyve” című kötetének bemutatóját. A megjelenteket Mezei Mária antikvárius köszöntötte, a beszélgetést a könyv szerzőjével Pákozdi István egyetemi lelkész vezette.

2018. június 29. péntek

Thriller készül Pio atyáról

A spanyol újságíró és rendező, José Maria Zavala által forgatott, Pio atya életét bemutató film az előrejelzések szerint a thriller jegyeit viseli.

2018. június 26. kedd

Takaréklángon – A „Fahrenheit 451” új adaptációjáról

Elég csak ránézni az elmúlt időszakban bemutatott mozifilmek listájára vagy a tévécsatornák és streaming szolgáltatók idei kínálatára, hogy észrevegyük: újra divatba jött a társadalomtudatos sci-fi.

2018. június 25. hétfő

Gyarmati Ildikó: Egyházi protokoll

A könyv szerzője tényként állapítja meg, hogy napjainkban a különböző egyházak igénylik az ökumenizmust. Ennek első lépései az ellenségeskedés feloldása, egymás elfogadása és az együttműködés keresése, elsősorban gyakorlati téren. Ehhez kiváló lehetőség a protokolláris... »

2018. június 24. vasárnap

Dokumentumfilm készül Jakab Antal erdélyi püspökről

A közeljövőben elkészül az első, Jakab Antal erdélyi püspök életét és munkásságát feldolgozó dokumentumfilm. A részletekről a Jakab Antal Keresztény Kör két alapító-vezetője, a film megvalósítását kezdeményező és koordináló Varga Gabriella újságíró és Vencser László... »

2018. június 23. szombat

tovább »