Szent Patrik legendája

Patrik Írország hittérítő püspöke, védőszentje, aki idegen, brit származása ellenére az ír nemzet egyik legjelentősebb alakja. Robert Hughes filmje ennek a rendkívüli személyiségnek az életét mutatja be, Patrik világirodalmi rangú, „Confessio” című önvallomása és a róla... »

2018. március 17. szombat

Film készült a hite miatt megkínzott Richard Wurmbrand evangélikus lelkészről

Mintegy hétszáz moziban vetítették azt az amerikai filmet, amit egy romániai evangélikus lelkész, Richard Wurmbrand életéről forgattak. A „Krisztusért megkínozva” című filmalkotást március 15-étől a romániai mozikban is láthatja a közönség.

2018. március 17. szombat

Szilágyi Loránd: Keresztények a társadalom peremén

A kántor-karnagy író legújabb könyvében arra tesz kísérletet, hogy vázlatos összefoglalását nyújtsa azon ismereteknek, amelyekről biztosan állítható, hogy nemcsak „vitaképesek”, hanem egyedüli megoldásai emberlétünk legszorongatóbb problémáinak.

2018. március 16. péntek

Az úr kissé vonalas – „A Pentagon titkai” című filmről

Steven Spielberg visszatért: a hat évvel ezelőtti „Lincoln” után kivett néhány éves szabadságát feladva 2015-től immár újra régi tempójában dolgozik. Hogy másodvirágzásával mi, nézők is jól járunk-e, az más kérdés; a döntésben pedig aligha segít legújabb filmje, „A... »

2018. március 16. péntek

Fogzűr – Jakab-Köves Gyopárka legújabb regényéről

Jakab-Köves Gyopárka mára megérdemelten közismert írónő, lelkészfeleség, négy gyermek édesanyja, tanárnő, a nevezetes pápai református teológia kiváló hallgatója.

2018. március 16. péntek

Megjelent az Új Ember március 18-i száma

Az Új Ember ez évi tizenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2018. március 16. péntek

Emmerick Anna Katalin: Jézus tanító évei 3.

Emmerick Anna Katalin (1774–1824) Ágoston-rendi stigmatizált apáca kislánykorától kezdve látomásokban, őrangyala magyarázataival, elragadtatásokban látta Szűz Mária és Jézus Krisztus életének helyszíneit, történéseit. E látomások könyvekké szerkesztve hat kötetet tesznek... »

2018. március 11. vasárnap

Pápai előszóval jelent meg a Párizs szegényeit támogató Étienne Pernet atyáról szóló könyv

Paola Bergamini újságíró „Evangélium testközelben” című kötetének előszavát Ferenc pápa látta el kézjegyével. A Piemme olasz kiadónál megjelent könyv Étienne Pernet-nek, a Mennybe felvettről nevezett kisnővérek kongregációja alapítójának életéről szól.

2018. március 10. szombat

Az isteni gondviselés mindenhová elkísér bennünket – Könyv jelent meg Nyáry Ernő bagdadi érsekről

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán mutatták be március 8-án Nyáry Éva festőművész „Egy pillanat az örökkévalóságból – Nyáry Ernő bagdadi érsek élete” című könyvét.

2018. március 9. péntek

Egy filmben gazdag esztendő hazai seregszemléje – A 4. Magyar Filmhét és a Magyar Filmdíj jelöltjei

A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával február 8. és 11. között a Corvin moziban zajlott a 4. Magyar Filmhét. Hogy a jelöltek közül kik kapják a díjakat, az a március 11-i díjkiosztón derül ki.

2018. március 9. péntek

Kiskönyv jelent meg a miséről gyermekeknek

A misét és a szentségeket bemutató színes, képes kiskönyvet a budapesti zugligeti plébánia vezetője, Bodor György állította össze.

2018. március 5. hétfő

Mások és egyformák – Gondolatok a négy Oscar-díjat nyert „A víz érintése” című filmről

Tizenhárom jelölésből négyet váltott díjra Guillermo del Toro „A víz érintése” című filmje a 90. Oscar-gálán március 4-én Los Angelesben – megkapta a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb filmzenének, valamint a legjobb látványtervezésnek járó elismerést is.

2018. március 5. hétfő

Akiket Isten hívott csatára – Fogolysorsok a világháborúkban

Máig kevesekben tudatosult: a világháborúk legtöbb magyart érintő csapása a hadifogság volt. Egymillió körülire tehető a fogságba vetettek száma (beleértve a katonákkal együtt elhurcolt civileket is), így átlagosan minden második magyar család közvetlenül érintett volt az apa vagy a... »

2018. március 4. vasárnap

„Szemed szenteltvizeknek kútja…” – Csinszka összegyűjtött versei

A könyves berkekben karácsony után szokásos és természetes újévi álomból nagyon korán felocsúdva ismét fontos és nagy olvasótábort vonzó könyvet adott ki a Jaffa Kiadó.

2018. március 4. vasárnap

Vétlen Baltazár

A transzcendens filmművészet egyik legnagyobb alakja, Robert Bresson 1966-ban készítette el a „Vétlen Baltazár” című filmjét.

2018. március 3. szombat

„Aki a szemgolyójával fest” – David Hockney az Uránia Nemzeti Filmszínházban

David Hockney-ról, az angolok legismertebb kortárs festőjéről az Uránia Nemzeti Filmszínház remek portré- és dokumentumfilmet mutatott be a közelmúltban „David Hockney a londoni Királyi Művészeti Akadémián” címmel.

2018. március 3. szombat

William H. Shannon: Úton a túlvilág felé

William H. Shannon (1917–2012) amerikai római katolikus pap, teológus, egyetemi tanár volt. Idős korában lelkészként szolgált a New York-i Szent József Nővérek otthonában, ahol sokaknak nyújtott lelki támaszt a földi élet utolsó napjaiban. Itt szerzett tapasztalatait írja le... »

2018. március 3. szombat

Mickey, a „dédapa”

Hipp-hopp, eltelt kilencven esztendő, és bizony dédapakorba jutott Walt Disney, s a nála jóval kevesebbet emlegetett Ub Iwerks közös alkotása, Mickey Mouse, azaz Miki egér.

2018. március 3. szombat

Hittani Kongregáció: Az emberi testet és az emberi kapcsolatokat is magára vevő Krisztus az Üdvözítő

Március elsején mutatták be a Szentszék sajtótermében a Hittani Kongregáció „Placuit Deo” kezdetű levelét, amely az üdvösség keresztény felfogásának néhány szempontjáról szól. Arra ad világos választ, milyen veszélyekre utal Ferenc pápa, amikor újpelagianizmusról és... »

2018. március 2. péntek

Vászonjézus – Christopher Spencer Isten Fia című filmje a Párbeszéd Házában

„Vászonjézus” címmel indított sorozatot a Párbeszéd Háza, amely bemutatja, hogyan jelenik meg Jézus Krisztus alakja a filmművészetben. Február 27-én este Christopher Spencer „Isten Fia” című, 2014-ben bemutatott alkotását vetítették.

2018. február 28. szerda

tovább »