Bemutatták Boldog Brenner János egykori tanítójának novelláskötetét

Január 18-án mutatták be Szombathelyen az egykori püspöki elemi iskola pedagógusa, Finta Sándor novelláiból „Aranyból épült ház” címmel összeállított kötetet. A szerző, aki Szombathely életének jelentős közéleti szereplője volt a két világháború között, Boldog Brenner... »

2019. január 22. kedd

Fődíjat nyert Indiában Pozsgai Zsolt Kálvinról és Loyolai Szent Ignácról szóló filmje

Pozsgai Zsolt alkotása, a „Megszállottak” kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kalkuttai (Kolkata) nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival).

2019. január 22. kedd

Különlegességgel gazdagodott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye könyvtára

A 2018-as Mátyás-emlékév alkalmából egy corvina hasonmáskiadásával és teljes szövegű fordításával gyarapodott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Levél- és Könyvtár gyűjteménye. Flavius Bondus „Az újraálmodott Róma – Roma Instaurata” című műve Győri Corvina néven is... »

2019. január 21. hétfő

Apafilmek

Az Amerikai Egyesült Államok filmipara csak úgy ontja magából a mozifilmeket. Mindenfélét – vérben úszó háborús drámákat, szellemesnek nem igazán nevezhető vígjátékokat, horrorba hajló sci-fiket, megaszuperhős-produkciókat, atmoszférikus gengsztertörténeteket vagy éppen... »

2019. január 20. vasárnap

Mélyen vallásos, példás családapa volt – Film készült Bud Spencerről

A magyar–olasz kulturális kapcsolatokat erősítheti a „Piedone nyomában” című dokumentumfilm, amely a legendás olasz színésznek, eredeti nevén Carlo Pedersolinak állít emléket, és amelyet Király Levente, az M5 kulturális csatorna munkatársa készített.

2019. január 20. vasárnap

Katica és a konyhatündérek

A Katica Könyvműhely egyik fő profilja, a gyermekek hitéletének elmélyítése mellett, az egészségnevelés, s ezen belül az egészséges táplálkozás segítése.

2019. január 19. szombat

Daniel Federspiel: Imádkozzunk Don Boscóval

Az olasz Don Bosco (1815–1888) a katolikus pedagógia egyik legnagyobb alakja volt, aki a nevelés legfőbb eszközének a nevelő személyiségéből sugárzó szeretetet tekintette. Bosco Szent János pedagógiája a játék, az ima és a közösségi munka hármasán nyugszik.

2019. január 19. szombat

Megjelent Zimányi Ágnes Pauler Ákos filozófiájáról írt könyve

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában jelent meg Zimányi Ágnes „Az Abszolútum jelentősége és ismeretének eredete Pauler Ákos bölcseletében” című kötete. A könyvhöz Vincze Krisztián, a PPKE Hittudományi Karának tanszékvezetője írt ajánlást.

2019. január 17. csütörtök

Megjelent a Teológia legfrissebb száma

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara évente két alkalommal adja közre folyóiratát, melyben jeles magyar teológusok tanulmányait adják közre. Most a 2018/3–4. számot ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2019. január 16. szerda

A mesének vége – Mivé lett a gyermekkorunk klasszikusait készítő Disney?

Sokunk gyermekkorának kedves emléke a két ünnep közötti „kizökkent idő”: lefekvés helyett éjfélig szabad még játszani, anyu finom sütivel kínál, és a tévében is csupa jó műsor látható.

2019. január 14. hétfő

„Az evangélium öröme Don Boscóval” – Ferenc pápa buzdítása szalézi szemüvegen keresztül

Antonio Carriero kötetében a szaléziak nevelési szempontjából közelíti meg Ferenc pápa „Evangelii gaudium” kezdetű apostoli buzdítását. A könyvhöz a pápa írt előszót, amely az Avvenire olasz katolikus napilapban is megjelent.

2019. január 14. hétfő

Muhari-Papp Sándor Balázs – Csókay András: Művészet és idegsebészet együtt a hitben

A kötet egyik szerzője festőművész, a másik idegsebész. Személyes megtapasztalásuk alapján vallják, hogy az imádság, a tudomány, a művészet – bár különböző területek – segítik egymást. Tudomány és művészet a hétköznapi misztika által áll együtt Jézus... »

2019. január 13. vasárnap

Tudathasadás nélkül – Báró Kemény Augusta Paton: Önéletrajzi emlékezések

Augusta Paton alakját, aki férje, báró Kemény János oldalán az 1926 és 1938 között tartott marosvécsi Helikonok elragadó, görög-skót származású létére is az erdélyi magyar irodalom ügye iránti szeretettől lobogó háziasszonya volt, először atyai barátom, Jékely Zoltán igaz... »

2019. január 13. vasárnap

Mindvégig Jézus mellett – A „Názáreti Mária” című filmről

Jean Delannoy filmjében Szűz Mária törékeny alkatú, szép arcú, derűs, vidám teremtés, akit mindenki szeret. Természet adta jóság sugárzik belőle és közvetlenség; ahogy könnyed léptekkel halad végig a falu piacterén, mindenkihez van egy kedves szava.

2019. január 6. vasárnap

Joseph Ratzinger – XVI. Benedek: Végidő

Az emeritus pápa végidőről (eszkatológia), a végső időkről szóló könyve 1977-ben jelent meg először, azóta számos kiadást ért meg, a teológia alapművei közé tartozik. A Jel Kiadó által a közelmúltban magyarul is megjelentetett kötetet Török Csaba fordította.

2019. január 5. szombat

Megjelent Tomka Ferenc könyve a pápáról – Provokatívan napjaink Egyházáról

Tomka Ferenc ajánlja olvasóink figyelmébe „Ferenc pápa – próféta vagy eretnek? Új korszak az Egyház életében” címmel decemberben megjelent kötetét.

2019. január 4. péntek

Két kockás füzet – Szabó Magda: Csigaház

Mindmáig azt hittük, hogy a Jaffa Kiadó és az írónő keresztfia és örököse, Tasi Géza jóvoltából immár a teljes életmű ismerői és értékelői lehetünk. Ezt a tévhitet írta most felül a „Csigaház” című kisregény, amelyet két, kockás borítójú iskolai füzet őrzött... »

2018. december 30. vasárnap

Chiara Lubich: Mária

A kötet a Fokoláre mozgalom alapítónője Szűz Máriáról tartott előadásainak megszerkesztett változata, emellett tartalmaz néhány, Chiara Lubich által Jézus édesanyjához írt verset is.

2018. december 30. vasárnap

A születés

Catherine Hardwicke alkotása Szűz Mária és Szent József történetét követi nyomon az egy évvel Jézus születése előtti időtől a Megváltó földi világra jöttéig.

2018. december 26. szerda

Népek és vallások változó világa – SIGNIS-zsűri Terniben

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg Róma közelében, Terni városában a „Popoli e religioni” (Népek és vallások) elnevezésű nemzetközi filmfesztivált 2018. november 10 és 18. között. Az eseményen második alkalommal adott át díjat a Tömegkommunikáció Katolikus Világszövetsége,... »

2018. december 24. hétfő

tovább »