Rőtszakállú – Akira Kuroszava filmjéről

Akira Kuroszava 1965-ben készült filmje a 19. századi Japánban játszódik, egy közkórházban, ahol a társadalom legszegényebbjeit, számkivetettjeit ápolják a Rőtszakállúnak nevezett igazgató vezetésével.

2017. február 19. vasárnap

Marc Fromager előadást tart Pécsen a keresztényüldözésről

Március 2-án 18 órai kezdettel a pécsi Magtár Látogatóközpontban könyvbemutatóval egybekötött előadást tart Marc Fromager, az Aide á l'Église en Détresse (AED) nevet viselő intézmény párizsi központjának igazgatója a Közel-Keleten és a világ más tájain élő keresztényeket... »

2017. február 19. vasárnap

Amikor megszűnik az emberi méltóság – Én, Daniel Blake

Ken Loach 2016. december 1-jén bemutatott filmjéről Hajnal Gergely írását adjuk közre.

2017. február 19. vasárnap

Gilles Bourdos: Renoir

Auguste Renoir (1841–1919) francia festő, az impresszionizmus egyik megteremtője, bár soha nem kötelezte el magát ezen, mint ahogyan más művészeti irányzatok mellett sem. Vallotta: a művészet egyetlen szabálya, hogy nincs kötelezően elfogadott szabály.

2017. február 18. szombat

Új kiadványokat mutattak be a szombathelyi székesegyházról

Február 15-én két új, a főtemplomról szóló kiadványt mutattak be az egyházmegyei levéltárnak helyet adó szombathelyi Eölbey-házban.

2017. február 17. péntek

Argentin pszichológus könyvét mutatták be a debrecen-józsai kápolnában

Jorge Bucay „20 lépés előre” című könyvéről beszélt Szentesi Csaba szervezőlelkész február 14-én, a házasság hetének harmadik napján Debrecen Józsa városrészének görögkatolikus kápolnájában.

2017. február 16. csütörtök

Mario Spinelli: Kalazanci Szent József – az ingyenes közoktatás elindítója

A piarista rend 2017-ben emlékezik meg arról, hogy négyszáz éve, 1617-ben hagyta jóvá V. Pál pápa a szegény sorsú gyermekek tanítására, nevelésére létrejött szerzetesrendet. A Szent István Társulat tíz évvel ezelőtt adta ki Mario Spinelli Kalazanci Szent József rendalapítóról... »

2017. február 12. vasárnap

Törőcsik Mari – Bérczes László beszélgetőkönyve

Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze a magyar film- és színjátszás meghatározó egyénisége, alakításai több nemzedék számára nyújtottak feledhetetlen művészi élményt. Ebben a kötetben Bérczes László szerkesztővel, színházi rendezővel beszélget életéről, művészi... »

2017. február 12. vasárnap

Döntéseink nyomában – Az „Utazók” és „A fegyvertelen katona” című filmekről

Nemrég került a mozikba Morten Tyldum „Utazók” és Mel Gibson „A fegyvertelen katona” című filmje. S bár a két film műfajukat tekintve (is) messze állnak egymástól – sci-fi és dráma –, mégis érdemes egymás mellé állítani a két alkotást.

2017. február 12. vasárnap

Gulágra hurcolt egyházi személyekre emlékeztek a Közi Horváth József Népfőiskolán

Február 4-én mutatták be az agyagosszergényi művelődési házban a Közi Horváth József Népfőiskola kiadásában megjelent „Emlékek a táborokból – Harangozó Ferenc és Mészáros Tibor Gulag-rabok megpróbáltatásai” című kötetet. A rendezvényen jelen volt Veres András győri... »

2017. február 6. hétfő

Pörös Géza: Krzysztof Zanussi világa

Krzysztof Zanussi (1939) a lengyel és az egyetemes filmművészet világszerte elismert, kiemelkedő alkotója, több mint félszáz játék- és televíziós filmet, számos rövid- és dokumentumfilmet készített. Olyan jelentős műveket rendezett, mint a „Közjáték”, az „Illumináció”, vagy... »

2017. február 5. vasárnap

Túl a nagy falon – Gondolatok Csang Ji-mou fantasyjéről

Januárban 5-én mutatták be, és még mindig látható a magyar mozikban Csang Ji-mou (Yimou Zhang) kínai–amerikai koprodukcióban készült „A Nagy Fal” című filmje.

2017. február 5. vasárnap

Olaszosan szertelen – Az „Őrült boldogság” című filmről

Paolo Virzì legújabb, számos európai díjjal kitüntetett filmje, az „Őrült boldogság” sajátos utazásra hívja a nézőt.

2017. február 3. péntek

Özönvíz előtt – Leonardo DiCaprio teremtésvédelmi dokumentumfilmjéről

Tavaly októberben mutatták be a National Geographic megbízásából Fisher Stevens által rendezett és Leonardo DiCaprio közreműködésével készült „Özönvíz előtt” című természetvédelmi dokumentumfilmet.

2017. január 31. kedd

„Sors szánt feletted” – A szír kereszténység szent helyeit bemutató kötetről

Nacsinák Gergely András „A Tigris tíz szeme” című kötetében a szír kereszténység múltját és jelenét mutatja be.

2017. január 29. vasárnap

Simon András: Egyvonalban Istennel

A riportkötetben Simon András grafikus, író, költő vall életéről. A könyv középpontjában a hit, a művészet, a család és a házasság kérdései állnak.

2017. január 29. vasárnap

Akira Kuroszava: Menny és pokol

Akira Kuroszava 1963-ban készült filmdrámáját a legjobb idegen nyelvű film Golden Globe díjára, valamint a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán díjára egyaránt jelölték.

2017. január 28. szombat

A mozgás lelkisége, gyaloglás Jézussal – Könyvbemutató a Loyola Caféban

Január 26-án, csütörtökön este Budapesten, a Loyola Caféban nagy érdeklődés mellett mutatták be „A mozgás lelkisége” című könyvet, melynek írói Molnár Renáta és Hofher József SJ. A két szerzővel Horváth Árpád SJ, A Szív jezsuita folyóirat főszerkesztője beszélgetett.... »

2017. január 27. péntek

Út a csillagokig – a „Kaliforniai álom” című filmről

A hét Golden Globe-díjat nyert, és rekordszámú, tizennégy Oscar-díj jelölést kapott „Kaliforniai álom” című filmről adunk közre kritikai írást.

2017. január 26. csütörtök

Szent István-emlékek Rómában – filmbemutató Székesfehérváron

Január 20-án mutatták be Székesfehérváron, a városháza dísztermében a „Szent István-emlékek Rómában” című filmet, és megnyílt a forgatáshoz kapcsolódó fotókiállítás.

2017. január 26. csütörtök

tovább »