„Mások okulni fognak vallomásomból” – Megjelent Kruesz Krizosztom pannonhalmi főapát önéletrajza

Szeptember 20-án este a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban mutatták be Sólymos László Szilveszter OSB Kruesz Krizosztom (1865-1885), Kruesz Krizosztom Önéletrajz című kötetének a bemutatására.

2018. szeptember 21. péntek

Rónay László: Márai Sándor újratöltve

Szeptember 17-én, 81 éves korában Budapesten elhunyt Rónay László József Attila- és Prima díjas író, irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, az Új Ember korábbi főszerkesztője. Ezzel az írással emlékezünk rá.

2018. szeptember 19. szerda

Magyar film nyert a keresztény filmek argentínai fesztiválján

Pozsgai Zsolt „Megszállottak” című alkotása nyerte a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját az Argentínában megrendezett keresztény filmek világfesztiválján (Jesus Cine Fest).

2018. szeptember 17. hétfő

Pokolraszállás

Sem a közönség, sem a szakma nem fogadta valami lelkesen Wim Wenders új, Merülés a szerelembe című filmjét. Van, aki öncélúnak érzi, mások szerint egyszerre túl sokat akar mondani; olyan is akad, aki már az elején belefárad az „élet, a világmindenség meg minden” jellegű problémák... »

2018. szeptember 16. vasárnap

A visszaszólítás könyve

Dúdolj verset – Kobzos Kiss Tamás emlékezete címmel a 2015-ben elhunyt régizenész, népzenész, énekes versmondó, zenepedagógus Kobzos Kiss Tamás életét bemutató kötet jelent meg Csörsz Rumen István és Szerényi Béla szerkesztésében, a Magyar Hangszermíves Céh... »

2018. szeptember 16. vasárnap

Filmünnep Miskolcon – Krzysztof Zanussi a 15. CineFest zsűrijének elnöke

Tizenötödik alkalommal rendezik meg szeptember 14. és 23. között a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. Tíz napon át gazdag programsorozat várja a hazai és a nemzetközi filmbarát közönséget, az alkotókat és a filmszakma valamennyi szereplőjét.

2018. szeptember 15. szombat

DOCAT – Mit kell tennünk?

Az eredetileg az Osztrák Püspöki Konferencia által kiadott és most a Vigilia Kiadó révén magyarul is megjelentetett kötet a Katolikus Egyház társadalmi tanítását mutatja be, azokat a dokumentumokat, amelyek XIII. Leo Rerum novarum (Új dolgok) kezdetű szociális enciklikája óta fejlődnek,... »

2018. szeptember 15. szombat

Gianfranco Albano: Hittel és vérrel

Giuseppe Puglisi – Don Pino – Palermo egyik legszegényebb negyedében felkarolta a kallódó fiatalokat, hogy megmentse őket a bűnözéstől. Nyíltan ostorozta a maffiát. 1993 szeptemberében, éppen születésnapján meggyilkolták. A vértanú papról Gianfranco Albano készített filmet.

2018. szeptember 14. péntek

Krimit írt egy magyar pap

Szeptember 6-án mutatták be Pete Polgár Máté szombathely-szentkirályi plébániai kormányzó „A lelkész lánya” című könyvét Szombathelyen.

2018. szeptember 14. péntek

„Vannak dolgok, amelyeket nem lehet elfelejteni” – Bemutatták Király Kelemen OFM naplóját Budapesten

A pasaréti Kájoni János ferences házban nagy érdeklődés mellett mutatták be Király Kelemen OFM „Naplóm 1944–1947” című könyvét szeptember 10-én. A kötetet Tusor Péter egyetemi docens és Török József egyháztörténész, egyetemi tanár mutatták be.

2018. szeptember 11. kedd

A sorscsapásokból fakadó új élet – Lorenz Mack: Jób és a patkányok

Az osztrák író modern kori példázatot írt Jób történetéből. A cselekmény a 20. század hatvanas éveiben játszódik. A regény főhőse az idős Matthias Weratschnig apó, aki a történet kezdetén favágóként dolgozik egy kis osztrák faluban, Sankt Sebastianban.

2018. szeptember 9. vasárnap

Megjelent a Vigilia szeptemberi száma

A Vigilia ez évi kilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2018. szeptember 9. vasárnap

Tadeusz Dajczer: Szerető jelenlét

Tadeusz Dajczer (1931–2009) lengyel katolikus pap, teológus harminc évig volt lelkivezető a Názáreti Család Mozgalomban. E könyve az Eucharisztiáról szóló elmélkedéseinek második kötete.

2018. szeptember 8. szombat

Moziterem nyílik a győri Szent László Látogatóközpontban

Szeptember 6. és 9. között rendezik meg az 1. Győri Filmnapokat, melynek egyik helyszíne a Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontjának újonnan megnyíló moziterme lesz.

2018. szeptember 5. szerda

Most és halálunk óráján

A Mariusza Pilisa és Dariusz Walusiaka által rendezett lengyel dokumentumfilm a rózsafüzér ima erejét mutatja be történelmi és személyes példák alapján.

2018. szeptember 2. vasárnap

Thomas Mann: József és testvérei

Thomas Mann tizenhat évig írta monumentális, négykötetes regényeposzát, amelyben a bibliai történetet alapul használja arra, hogy egy 20. századi írástudó szemszögéből fejtse ki gondolatait az emberiség nagy és örök kérdéseiről.

2018. szeptember 2. vasárnap

Új könyv jelenik meg Teréz anyáról a Pápai Ház teológusának tollából

„Teréz anya. Egy szent az ateistáknak és a házasoknak” címmel írt könyvet Raniero Cantalamessa kapucinus, a Pápai Ház teológusa az albán származású Teréz anyáról.

2018. augusztus 31. péntek

Újabb díjakat nyert „A hit kiárusítása” című magyar dokumentumfilm

Augusztus 26-án tartották a Virginia állambeli Newport Newsban a keresztény filmfesztivált, melyen Somogyi Viktória és Jeff MacIntyre alkotása, „A hit kiárusítása” című magyar dokumentumfilm három kategóriában is díjat nyert.

2018. augusztus 30. csütörtök

Fedezd fel a Mátyás-templomot Berg Judittal! – Sokszínű programokat kínál a Budavári Könyvünnep

Sokszínű programokat, köztük író-olvasó találkozókat, dedikálásokat, kiállítást és koncerteket is kínál a Budavári Könyvünnep augusztus 31. és szeptember 2. között a budai Várban.

2018. augusztus 29. szerda

Három körösztyén leány – Az első magyar nyelvű dráma

A Balassi Kiadó által megjelentetett kötet középpontjában egy ötszáz éves alkotás áll, amelyet kezdőszavai alapján a „Három körösztyén leány” címmel tartanak számon a dráma- és színháztörténettel foglalkozó szakemberek. Ez a tízlapos mű az első fennmaradt magyar nyelvű... »

2018. augusztus 27. hétfő

tovább »