Joyce Rupp: Határtalan együttérzés – Életmódteremtés

Joyce Rupp OSM (Szent Szív Társaság szervita nővérek) napjaink egyik legjelentősebb lelkiségi írója, előadó és lelkigyakorlat-kísérő. Az amerikai szerzetesnővér által javasolt hathetes lelki út során lépésről lépésre haladva tanulhatjuk, gyakorolhatjuk szívünk... »

2019. március 23., szombat

Őrzője vagyok az én testvéremnek – Bemutatták Németh Gábor bioetikai könyvét

Március 21-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán mutatták be Németh Gábor „Bioetikai vázlatok” című könyvét, a kar és a kötetet kiadó Szent István Társulat közös szervezésében.

2019. március 22., péntek

Van-e jövője a keresztény hitnek? – Megjelent az Új Ember Kiadványok legújabb kötete

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb, „Imádság ködben” című kötetében a kortárs teológia két meghatározó alakjának, Hans Joasnak és Robert Spaemann-nak a keresztény hit jövőjéről folytatott beszélgetését tesszük közzé. Kedvcsinálóként a fordító,... »

2019. március 18., hétfő

Szokatlanul izgalmas szellemi kalandra hív Görföl Tibor új könyvében

Lukács László SchP, a Vigilia folyóirat főszerkesztőjének Görföl Tibor „A kritika hangja és a valóság szeretete – A kereszténység korunk európai kultúrájában” című könyvéről írt recenzióját adjuk közre.

2019. március 17., vasárnap

Egy törvénytisztelő ember lelki megvilágosodása – Jan Dobraczyński: Nikodémus levelei

Jan Dobraczyński levélregényt írt Nikodémus életéről, amelyben arányosan vegyíti az evangéliumi eseményeket a fiktív történésekkel. Nikodémus huszonöt levelet intéz egykori mesteréhez, Justushoz, aki egyúttal jó barátja is.

2019. március 16., szombat

Brückner Ákos Előd O.Cist.: Boldogok vagytok!

A kötet ciszterci pap szerzője az 1997 és 2018 között kanonizált, életükkel a jelen és a jövő nemzedékének is példát adó, magyar nemzetiségű személyek rövid életrajzát ismerteti, idézeteket közül tőlük, illetve róluk, emellett megemlíti liturgikus tiszteletük emléknapját, és... »

2019. március 16., szombat

Recseg a felszín – Gondolatok az „Alelnökről”

Sokunk riasztó felismerése, hogy egyre szatirizálódik a valóság: ékes bizonyíték erre, hogy a nyugati világ (szorosabban: Amerika) közéletére kisebb-nagyobb (most éppen nagyobb) ügybuzgalommal reflektáló Hollywoodban mind több abszurdba hajló komédia készül politikai témákban.... »

2019. március 16., szombat

Építő egyházprovokáció – Martin Werlen: Már késő

Egy különleges recenziót közlünk: az Evangélikus Élet magazin 7–8. számában Galambos Ádám evangélikus teológus írt a svájci Martin Werlen einsiedelni bencés emeritus apát „Már késő” című könyvéről, ami a Bencés Kiadó gondozásában jelent meg.

2019. március 15., péntek

Nyiredy Maurus OSB: Evangélium most

Új könyvvel jelentkezik a tihanyi apátság szerzetes papja, aki korábban Pannonhalmán dogmatikát tanított. Az e liturgikus évben vasárnaponként olvasott Lukács-evangéliumhoz ad olvasnivalót. Pákozdi István ismertetését olvashatják az alábbiakban.

2019. március 15., péntek

Dokumentumfilm készült Kelemen Didák minorita misszionáriusról

A Kelemen Didák (1683–1744) minorita ferences rendfőnökről és misszionáriusról szóló alkotást március 13-án, szerdán mutatták be Miskolcon.

2019. március 14., csütörtök

A Pauler Ákos filozófiáját bemutató kötetről – Minden istenkeresés igazi célját és értelmét kereste

Zimányi Ágnes „Az Abszolútum jelentősége és ismeretének eredete” című könyvéről, amely a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában jelent meg, Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára írását közöljük.

2019. március 14., csütörtök

Donatella Scaiola: Úti zsoltároskönyv

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában jelent meg Donatella Scaiola biblikus professzor „Úti zsoltároskönyv” című kötete, melyet Koszoru Péter, a római Pápai Német-Magyar Kollégium növendéke fordított magyar nyelvre.

2019. március 10., vasárnap

A hidegháború a lelkekben is folyik – Paweł Pawlikowski többszörösen díjnyertes filmjéről

Paweł Pawlikowski legújabb, a cannes-i filmfesztiválon is elismert „Hidegháború” című filmjében azt mutatja be, hogy ez a diktatórikus ideológia amellett, hogy korlátozta a gondolkodást, miként lehetetlenítette el az emberi érzelmek kibontakozását is.

2019. március 10., vasárnap

Dante földi Paradicsomában – Bűnbánat és találkozás

Várkonyi Borbála írását közöljük a Győri Egyházmegye honlapjáról.

2019. március 10., vasárnap

A könyvtáros Lamping-monográfiája

Nemcsak témájában, hanem könyvészetileg is figyelemre méltó kötetet tett le a hazai építészet asztalára H. Molnár Katalin. A könyvtáros szerző Lamping Józsefet, a múlt század eleji építészet egyik kiválóságát mutatja be.

2019. március 9., szombat

Több mint tanmese – A Zöld könyv című Oscar-díjas filmről

A fekete motorosok zöld könyve egy, a valóságban is létező, sajátságos útikönyv a Délre látogató színes bőrűek számára. A „Zöld könyv” című filmmel is útra kelünk – az előítéletek, a megkülönböztetés és az emberi méltóság világába.

2019. március 6., szerda

Megjelent a Vigilia márciusi száma

A Vigilia ez évi harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2019. március 3., vasárnap

A verbális konyhatündér – Szabó Magda ízei

Közismert, hogy Szabó Magda nem tartozik a kifejezetten „konyhatündér” írónők közé, hosszú életében nem sok időt töltött sütéssel-főzéssel. De hadd javítsam ki magam máris. Bizony mondom, mégiscsak konyhatündér volt ő, ám nem a sütő és a tűzhely körül, hanem a papír... »

2019. március 3., vasárnap

Bruno Secondin: Az élő Isten prófétái – Isten útján

Bruno Secondin kármelita atya 2015 februárjában a Római Kúria tagjainak tartott lelkigyakorlatot, az egyik legismertebb ószövetségi próféta, Illés élete alapján. A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában megjelent könyv ezekből az igehirdetésekből született meg.

2019. március 3., vasárnap

Senki gyermekei – Huszonhat sors az utcáról

A Csak Egyet Szolgálat egyházi fenntartású szociális intézmény, amely Isten gondviselése alapján és elhivatott emberek lelkesedése által működik. Fenntartója az egyházi jogi személyiséggel rendelkező Új Jeruzsálem Katolikus Közösség, amely 1996 óta végez missziós... »

2019. március 2., szombat

tovább »