Boldog Apor Vilmos püspök, vértanú

„A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset” – ez volt a püspöki jelmondata az 1945-ben vértanúságot szenvedett Apor Vilmosnak, akire május 23-án emlékezik az Egyház.

12:02

Szent Rita szerzetes

A „lehetetlen” ügyekben, reménytelen helyzetekben segítő Casciai Szent Ritára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 22-én.

2017. május 22. hétfő

Töredékek Szent Ferenc életéről – „Az Úr komédiásai” a Nemzeti Színházban

Február 24-én mutatta be a Nemzeti Színház a Bozsik Yvette táncos-koreográfus által rendezett „Az Úr komédiásai – Képek Assisi Szent Ferenc életéből” című darabot. A szimbolikus elemekből építkező drámát Michel de Ghelderode írta a szent halálának 700. évfordulójára,... »

2017. május 20. szombat

Cserháti Ferenc püspök az észak-amerikai magyarokhoz látogatott

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök május 12. és 22. között lelkipásztori úton van Kanadában és az Egyesült Államokban – tájékoztatott Kiss G. Barnabás ferences, detroiti plébános, a Kanadai Magyar Papi Egység... »

2017. május 20. szombat

Boldog Scheffler Jánosra emlékeztek a szatmári egyházmegyében

Az egyházmegye minden plébániatemplomában Boldog Scheffler János tiszteletére mutattak be szentmisét május 17-én, a vértanú püspök emléknapján. Tiszteletére a szatmárnémeti székesegyházban Schönberger Jenő püspök mutatta be a legszentebb áldozatot, a helyi hívek és kálmándi... »

2017. május 18. csütörtök

Kaszap Istvánról tartott előadást Spányi Antal Pápán

Spányi Antal székesfehérvári püspök tartott előadást Kaszap István boldoggáavatási eljárásának jelenlegi állásáról a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportjának május 11-i összejövetelén, a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

2017. május 17. szerda

Kiállítás nyílt Veszprémben Boldog Gizella királynéról

„Boldog Gizella királyné, a veszprémi székesegyház alapítója – A veszprémi székesegyház Boldog Gizella koronájának őrzési helye” címmel nyílt kiállítás május 12-én a veszprémi Szent Mihály-bazilika altemplomában.

2017. május 17. szerda

Debrecenben fogadták Szent László koponyaereklyéjét

410 év után először hagyta el Győr városát Szent László király koponyacsont-ereklyéje. A relikviát, amit a nagyváradi Szent László-ünnepségre szállítottak, május 13-án Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban fogadták.

2017. május 15. hétfő

Salkaházi Sára nyomában – szepsi diákok zarándoklata Kassára

Május 11-én Kassára zarándokoltak a felvidéki Szepsiben található Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjai és tanárai.

2017. május 15. hétfő

Boldog Gizella-zarándoklatot tartottak Veszprémben

A Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjét, Boldog Gizellát ünnepelték május 13-án a megyeszékhelyen. A hagyományos főegyházmegyei zarándoklaton az ünnepi szentmise főcelebránsa Márfi Gyula érsek volt.

2017. május 15. hétfő

Szent László király tiszteletére – Zarándoksokaság ünnepelte a lovagkirályt Nagyváradon

Szent László-búcsú a Szent László-évben. Győrből 450 év után hozták el a szent király fejereklyéjét, megszólították a lovagkirály emlékét őrző népeket, horvát, lengyel, szlovák közösségek érkeztek a jubileumot ünnepelni. Május 14-én Erdő Péter bíboros mutatta be a búcsú... »

2017. május 14. vasárnap

Ferenc pápa: Isten arra teremtett minket, hogy remény legyünk mások számára!

Május 13-án délelőtt Ferenc pápa ünnepélyes szentmise keretében szentté avatta a száz évvel ezelőtti Mária-jelenések gyermek látnokait Fatimában. Homíliáját teljes terjedelmében közöljük.

2017. május 13. szombat

Egyházunk új szentjei: Ferenc és Jácinta, a fatimai látnokgyermekek

Ferenc pápa a mai napon, május 13-án, az első fatimai jelenés 100. évfordulóján Fatimában szentté avatta a két látnokot, Ferencet és Jácintát.

2017. május 13. szombat

Finisszázs „A szentek titka” című kiállításon a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban

Véget ért „A szentek titka” című kiállítás a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban. 2014 óta negyven szent, boldog és tiszteletreméltó személy élete elevenedett meg műtárgyakon, szobrokon, festményeken, fotókon keresztül. Zenés-verses produkciókkal búcsúztak a kiállítástól... »

2017. május 13. szombat

Új látogatóközpont nyílik a szombathelyi püspöki palotában

Május 15-én 17 órakor áldják meg a Szily János Egyházmegyei Gyűjteményt és Látogatóközpontot, amely a Szombathelyi Egyházmegye első püspökének nevét viseli. Az ünnepi megnyitó keretében felavatják a Brenner János tiszteletére készült emléktáblát is.

2017. május 13. szombat

A fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác

Ezekben a napokban Szent Pongrác és Szent Bonifác vértanúkra, valamint Szent Szervác püspökre emlékezünk. A közép-európai, így a magyar néphagyomány is „fagyosszentek” néven tartja őket számon.

2017. május 12. péntek

Boldog Salkaházi Sára szűz és vértanú

Salkaházi Sárára emlékezünk liturgikus emléknapján. A Szociális Testvérek Társasága nővére 1944. december 27-én életét adta az üldözöttekért.

2017. május 11. csütörtök

Boldog Hopkó Bazil görögkatolikus segédpüspök

Május 11-e a vértanúként tisztelt eperjesi görögkatolikus segédpüspök, Hopkó Bazil liturgikus emléknapja. A püspököt II. János Pál pápa avatta boldoggá 2003. szeptember 14-én Pozsonyban.

2017. május 11. csütörtök

Boldog Ivan Merz

Ivan Merz a horvát katolikus megújulás egyik világi vezetője volt. 2003. június 23-án II. János Pál pápa avatta őt boldoggá. Május 10-én ünnepeljük liturgikus emléknapját.

2017. május 10. szerda

Passauban mutatott be szentmisét Korzenszky Richárd tihanyi perjel Boldog Gizella tiszteletére

A magyar államalapításról és Európa keresztény értékeiről beszélt Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel május 3-án, szerdán Passauban, a Boldog Gizella tiszteletére bemutatott szentmisén.

2017. május 9. kedd

tovább »