Gonzága Szent Alajos szerzetes

Gonzága Szent Alajosra, az ifjúság példaképére és védőszentjére emlékezünk június 21-én.

2017. június 21. szerda

Szent László-freskókból nyílt kiállítás Nagyváradon

Szent László-freskók a Kárpát-medencében címmel Móser Zoltán fotóművész felvételeiből nyílt kiállítás június 19-én a nagyváradi vártemplomban, a június 19. és 25. között zajló Szent László Napok keretében.

2017. június 21. szerda

Ferenc pápa: Szentté válni nem valami nehéz dolog!

Június 21-én a Szentatya arról elmélkedett katekézisében, hogy azok a keresztények, akik már az Atya ölelésében élnek, vagyis a szentek, végigkísérik életünket, mint testvéreink és társaink segítenek abban, hogy mi is szentek legyünk. Katekézisét teljes terjedelmében... »

2017. június 21. szerda

Filmforgatással ünnepelték Terézia anya születésnapját az iskolanővérek – KÉPRIPORT

220 éve, 1797. június 20-án született a Boldogasszony Iskolanővérek rendalapítója, Boldog Terézia anya, világi nevén Gerhardinger Karolina. A rend születésének történetét bemutató filmsorozat harmadik részét forgatták a Patrona kórustáborosainak közreműködésével.

2017. június 21. szerda

Ferenc pápa üzenetet küldött egy máltai Mária-kegyhely mozaikjainak megáldására

A szentatya június 19-én videoüzenetben fejezte ki örömét a máltai Gozo szigetén található Ta’ Pinu Mária-kegyhely mozaikjainak megáldása alkalmából. Az ábrázolások egyikén a Szent Szűz látható a gyermek Jézussal.

2017. június 20. kedd

Várják a zarándokokat a fővárosi Szent István-ünnepre

Erdő Péter bíboros, prímás felkérésére a Mária Út és a Mária Rádió idén is buszos és gyalogos zarándoklatokat szervez az augusztus 20-i Szent Jobb-szentmisére és körmenetre; egyúttal arra biztatnak minden hívőközösséget, szervezzenek zarándoklatot a budapesti Szent... »

2017. június 20. kedd

Felavatták Labre Szent Benedek szobrát a székesfehérvári Kríziskezelő Központban

A székesfehérvári Kríziskezelő Központ megnyitásának 25. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalmából avatták fel június 10-én Labre Szent Benedek, a hajléktalanok és csavargók védőszentjének fából faragott szobrát a Nappali Szolgáltató Centrum udvarán.

2017. június 19. hétfő

Dokumentumfilm készült a Váci Egyházmegye Szent Lászlóhoz kötődő három templomáról

A Szent László-év alkalmából a Duna Tv a Váci Egyházmegye három templomáról készített műsort „Tanúságtevők” című sorozatában. A dokumentumfilmben, amelyet május 7-én mutattak be, Pálos Frigyes prépost, művészettörténész, a váci Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója... »

2017. június 17. szombat

Szent Albert Chmielowski

Június 17-én emlékezik az Egyház Szent Albert Chmielowski testvérre, a Szegények Szolgái vagy más néven albertinus szegénygondozói rend alapítójára. Lengyelországban 2017-re Szent Albert Chmielowski-évet hirdetett a lengyel püspöki konferencia és a parlament.

2017. június 17. szombat

Nyíregyházára érkezik Szent László király koponyaereklyéje

A Szent László-emlékévben a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi ünnepségét június 24-én tartják Szabolcs községben. A szentmise előtt és után a jelenlevők tiszteletüket tehetik a lovagkirály koponyaereklyéje előtt.

2017. június 15. csütörtök

Megáldották a Szent Márton evangelizációs házat Zalalövőn

Június 10-én Császár István szombathelyi egyházmegyei kormányzó megáldotta a Szent Márton evangelizációs házat Zalalövőn. Az építkezés hatvanmillió forintos költségét közösségi adományokból fedezték.

2017. június 13. kedd

Páduai Szent Antal áldozópap és egyháztanító

Az Egyház egyik legnépszerűbb szentjére, Páduai Szent Antalra emlékezünk június 13-án.

2017. június 13. kedd

Egy lengyel püspök sürgős kérése Pio atyához

1962-ben Karol Wojtyła krakkói segédpüspök Rómában tartózkodott a II. vatikáni zsinaton. Üzenetet kapott Lengyelországból: barátja és segítője, Wanda Półtawska lengyel orvosnő, négy gyermek édesanyja, halálos betegségben szenved.

2017. június 12. hétfő

Quirinus és Martinus címmel szerveztek konferenciát Szombathelyen

Szent Kvirin kultuszáról tartottak nemzetközi konferenciát Szombathelyen június 9-én. Mivel a vasi megyeszékhelyről volt szó, természetesen Szent Márton is szóba került.

2017. június 11. vasárnap

A győri Szent Imre-templom felszentelésének évfordulóját ünnepelték

1943. június 3-án, áldozócsütörtökön Apor Vilmos püspök szentelte fel Győrben a Szent Imre-templomot és a hozzá tartozó plébánia épületét. Erre emlékezett a plébánia közössége a felszentelés 74. évfordulóján, június 3-án, pünkösd előestéjén.

2017. június 11. vasárnap

Beer Miklós nyitotta meg a Sándor István-emlékhelyet az újpesti Clarisseumban

Sándor István vértanúsága napján, június 8-án, csütörtökön 17 órakor Beer Miklós váci megyéspüspök szentmisét mutatott be, majd megáldotta és megnyitotta a Boldog Sándor István-emlékhelyet a vértanú működésének egykori színterén, az újpesti Clarisseumban.

2017. június 9. péntek

A Szentlélek hárfája – Szír Szent Efrém diakónus és egyháztanító

Június 9-e Szent Efrém liturgikus emléknapja. A IV. században élt diakónus a szír ortodox egyház egyik legkiemelkedőbb teológusa, szónoka és himnuszírója volt. Irodalmi tevékenysége hatott a görög nyelvű irodalomra is. XV. Benedek pápa emelte a katolikus egyháztanítók sorába... »

2017. június 9. péntek

Szent Bertalanról nevezett Szent Anna kármelita apáca

„Az alapítások könyvében” Avilai Szent Teréz gyakran megemlít egy laikus nővért, akit munkatársának nevez. Ő Szent Bertalanról nevezett Szent Anna, akinek június 7-én van a liturgikus emléknapja.

2017. június 7. szerda

Szent Erzsébet kanonizációjára emlékeztek Sárospatakon

Június 5-én, pünkösdhétfőn Dominik Duka bíboros, prágai érsek mutatta be az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek koncelebrálásával Sárospatakon, Szent Erzsébet szentté avatásának 782. évfordulóján.

2017. június 7. szerda

Szent Marcellin Joseph Benoît Champagnat

Június 6-án emlékezik meg az Egyház Szent Marcellin Joseph Benoît Champagnat-ról, a Mária Iskolatestvérek alapítójáról. A rend, mely idén ünnepli alapítása kétszázadik évfordulóját, napjainkban öt földrészen, hetvenkilenc országban van jelen.

2017. június 6. kedd

tovább »