Szent István királyt ünnepelték Kalocsán

Augusztus 20-án a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban emlékeztek Szent István királyra, Magyarország fővédőszentjére, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye védőszentjére. Az ünnepi szentmisét bemutatta és szentbeszédet mondott Bábel Balázs érsek.

2017. augusztus 21. hétfő

A Szent István király tiszteletére emelt 110 éves templom búcsúját ünnepelték Makrancon

Augusztus 20-án a felvidéki Makrancon a Szent István-napi búcsút Bartko Elek somodi plébános, címzetes esperes vezette, akit a szentmise elején köszöntöttek hetvenedik születésnapja alkalmából – tájékoztatott Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános.

2017. augusztus 21. hétfő

Megtérésre és megújulásra hívott Veres András Budapesten államalapító szent királyunk ünnepén

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén Budapesten, a Szent István-bazilika előtti zsúfolásig megtelt téren. A szentmise szónoka Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.

2017. augusztus 20. vasárnap

Sergio Di Stefano: Pio atya

Az olaszországi San Giovanni Rotondo kapucinus kolostorában élt és meghalt Pietrelcinai Szent Pio atya (1887–1968) neve fogalom a katolikus hívők számára, története a 20. század misztikájának önálló fejezete. Számtalan róla szóló könyv mellett több film is feldolgozta... »

2017. augusztus 20. vasárnap

Szent István király, Magyarország fővédőszentje

Első, államalapító, szent királyunk, hazánk fővédőszentje életét és művét idézzük fel liturgikus ünnepén, augusztus 20-án.

2017. augusztus 20. vasárnap

Lendületet kaptam – célba ért a ferences zarándoklat

Huszonharmadik alkalommal szervezte meg Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra vezető gyalogos zarándoklatát a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány. A Nagyboldogasszony napján indult mintegy kétszáz zarándok augusztus 19-én, Szent István ünnepének előestéjén érkezett meg a nemzeti... »

2017. augusztus 20. vasárnap

Szent István király ünnepe Pécsett

A Pécsi Püspökség is Szent Istvánra emlékezik augusztus 20-án. Látható lesz a király csontereklyéje a bazilikában, és az ingyenes idegenvezetések középpontjában is az államalapító király személye áll.

2017. augusztus 19. szombat

Clairvaux-i Szent Bernát apát és egyháztanító

A „mézajkú doktor”-ra, a méhészek, a gyertyaöntők, a haldoklók patrónusára emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 19-én. Szent Bernáthoz gyermekbetegségek, megszállottság, dögvész, viharok idején is fohászkodnak.

2017. augusztus 19. szombat

Szent Alberto Hurtado Cruchaga

Augusztus 18-án emlékezik az Egyház Szent Alberto Hurtado Cruchaga jezsuita szerzetesre. A chilei pap egyházi és társadalmi reformot indított el hazájában.

2017. augusztus 18. péntek

Szent Ilona

Szent Ilonára, Nagy Konstantin édesanyjára, a Szent Kereszt megtalálójára emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 18-án.

2017. augusztus 18. péntek

Visszahelyezték Don Bosco ellopott ereklyéjét

Az olaszországi Colle Don Boscóban augusztus 16-án visszahelyezték őrzési helyére, a bazilikában, Bosco Szent János ereklyéjét, amelyet júniusban loptak el.

2017. augusztus 18. péntek

Új versszakokkal bővült az „Isten, hazánkért térdelünk elődbe” kezdetű ének

Az egyik legismertebb népénekünk a magyar szenteket sorba vevő, „Isten, hazánkért térdelünk elődbe” kezdetű ének. Mentes Mihály papköltő eredetileg négy versszakos költeményét három további versszakkal bővítették ki augusztus 20-ra készülve Pannonhalmán.

2017. augusztus 17. csütörtök

Világszerte megemlékeztek Boldog Oscar Romero érsek születésének centenáriumáról

Oscar Romerót, San Salvador érsekét 1980. március 24-én, szentmise bemutatása közben gyilkolták meg. Augusztus 15-én, a vértanú főpap születésének századik évfordulóján világszerte tartottak megemlékezéseket.

2017. augusztus 17. csütörtök

Megkezdődött Hosszúmezőn a IV. Máramarosszigeti Szent István Napok rendezvénysorozata

Augusztus 15-én búcsúi szentmise keretében nyitották meg a Szent István-napokat a Máramaros megyei Hosszúmezőn. A környék több településéről is érkeztek résztvevők az ünnepségsorozat nyitómiséjére, melynek szónoka Griz László újmisés volt.

2017. augusztus 16. szerda

Egy korábban ismeretlen Loyolai Szent Ignác-festményt restauráltak hazánkban

A tavasszal fejeződött be annak a 18. századi festménynek a restaurálása, amely Szent Ignácot és a kis Jézussal megjelenő Szűz Máriát ábrázolja. A korábban ismeretlen vászonkép nemrégiben bukkant fel hazánkban.

2017. augusztus 15. kedd

A valóban boldog asszony – Szűz Mária mennybevételének ünnepe: Nagyboldogasszony

Nagyboldogasszony ünnepéhez kapcsolódva Lápossy Péter írását adjuk közre, mely a Pécsi Egyházmegye honlapján jelent meg.

2017. augusztus 15. kedd

Lőrinc-napi búcsút ünnepeltek a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthonban

A Pécsi Egyházmegye Szent Lőrincről elnevezett gondozóotthonában minden évben megtartják augusztus 10-én a hagyományos Lőrinc-napi búcsút.

2017. augusztus 15. kedd

Újabb szoborcsoporttal gyarapodott Veszprém

Szent Annát, Szent Joachimot és Szűz Máriát ábrázoló szoborcsoportot avattak fel Veszprémben, a Szent Anna-kápolna előtti téren augusztus 11-én. A műalkotást Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg.

2017. augusztus 14. hétfő

Szent Maximilián Kolbe áldozópap és vértanú

„Senkinek sincs nagyobb szeretete, mint aki életét adja barátaiért.” Kolbe atya is ezt tette: az egész életét átható Isten iránti szeretetből adta életét társa helyett. Rá emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 14-én.

2017. augusztus 14. hétfő

Chantal Szent Johanna Franciska szerzetesnő

Jeanne-Françoise de Chantal Szalézi Ferenc munkatársa volt. Együtt alapították meg a vizitációs nővérek szerzetesrendjét, melyet később Franciska vezetett. 1751-ben avatták boldoggá, 1767-ben vették fel a szentek sorába.

2017. augusztus 12. szombat

tovább »