Megszólítani az embereket, hirdetni Isten szeretetét – Városmissziós napok lesznek Budapesten

Szeptember 30-a és október 8-a között a Magyar Városmissziós Szövetség (MAVÁRSZ) szervezésében budapesti városmissziós napokat rendeznek. Bartha Angéla szociális testvérrel, az egyhetes esemény koordinátorával beszélgettünk.

2017. szeptember 25. hétfő

A leghűségesebb... – beszélgetés Rieger Tibor szobrászművésszel, a Mindszenty-szobor alkotójával

Erdő Péter bíboros, prímás szeptember 16-án, a máriaremetei gyalogos zarándoklat alkalmával áldotta meg Mindszenty József bíborosnak a bazilika előtt felállított életnagyságú szobrát. Rieger Tibor szobrászművésszel beszélgettünk életéről, pályafutásáról, alkotásairól, az... »

2017. szeptember 19. kedd

„Aki befogad egy ilyen gyermeket…” – A nevelőszülői hivatás örömeiről és kihívásairól

Vannak házaspárok, akiknek különféle okok miatt nem lehet gyermekük, és szeretetből arra vállalkoznak, hogy örökbe fogadnak gyermeke(ke)t. Egy másik lehetőség a nevelőszülői hivatás választása. Horváth Ádámot, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pátyi székhelyű, országos... »

2017. szeptember 18. hétfő

Isten Országában mindenki főszereplő – Thuróczy György a Háló mozgalom működéséről

A Háló mozgalomból indult 72 Tanítvány mozgalom szeptember 30-án egész napos teremtésvédelmi konferenciát tart Budapesten, a Bálna Rendezvényközpontban. Thuróczy György biofizikus kutatóval, a Háló mozgalom elnökével beszélgetünk.

2017. szeptember 17. vasárnap

Képeslapok Radnótitól, levelek Kassáktól – Interjú Kiss Norbert Péterrel

Kilencven levéltári doboz, s bennük több ezer levél, képeslap, aprónyomtatvány, fotó, diafelvétel alkotja a Takáts-hagyaték levéltárba került részét, amelynek feldolgozásához a közelmúltban fogott hozzá Kiss Norbert Péter, a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárának... »

2017. szeptember 17. vasárnap

Ideiglenessel az időtlenről – Beszélgetés Hervé-Lóránth Ervin képzőművésszel

Hervé-Lóránth Ervin képzőművész, art designer Rómába kikerülve tavaly azon gondolkodott, hogyan tehetné emlékezetessé a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság évét. Leskiccelte a MISERICORDIA első változatát.

2017. szeptember 17. vasárnap

Önismereti csoport indul a józsefvárosi plébánián

Michels Antal plébános, mentálhigiénés lelkigondozó és Takách Gáspár pszichoterapeuta, addiktológus szeptember 20-ától kéthetente önismereti csoportot vezetnek a józsefvárosi plébánián. Michels Antalt kérdeztük a foglalkozásokról.

2017. szeptember 13. szerda

Az ima Istenhez emel – Mindszenty-zarándoklat a Városmajorból Máriaremetére

Mindszenty József bíboros, hercegprímás kezdeményezésére és vezetésével 1947. szeptember 14-én százezres hívő tömeg zarándokolt a budapesti Városmajorból Máriaremetére. A 70. évfordulóra emlékezve szeptember 16-án engesztelő gyalogos zarándoklatot tartanak ugyanezen az útvonalon.... »

2017. szeptember 10. vasárnap

Római bőség – Mráv Zsolt a kocsisírokról és a visszaszerzett Seuso-kincsről

Vezető nyári hír volt, hogy sikerült visszaszerezni a legendás Seuso-kincs ismert részének hiányzó darabjait. Mráv Zsolt régésszel, a Magyar Nemzeti Múzeum szakmuzeológusával beszélgettünk.

2017. szeptember 9. szombat

2018 nyarán rendezik meg a ministránsok nemzetközi zarándoklatát Rómában

A Nemzetközi Ministránsszövetség 2018 nyarára hirdette meg a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklatot. Csiszár Klára pasztorálteológust, a Nemzetközi Ministránsszövetség (Coetus Internationalis Ministrantium – CIM) alelnökét, a rendezvény egyik főszervezőjét kérdeztük az... »

2017. szeptember 8. péntek

Szekeres Erzsébet – Művek hittel és derűvel

Szekeres Erzsébet képzőművésznek a keresztény kultúra továbbadásáért végzett szolgálatát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana díjjal ismerte el. A református művész életéről és alkotásról vallott ars poeticája tükrében.

2017. szeptember 6. szerda

A Pázmány versenyképes szereplője a magyar felsőoktatásnak – Interjú Szuromi Szabolcs rektorral

Elkezdődött az új tanév. Nemcsak az általános és a középiskolák diákjai ülnek be az iskolapadba, de a felsőoktatásban tanuló hallgatók is megkezdik tanulmányaikat. Ebből az alkalomból beszélgettünk Szuromi Szabolcs Anzelm premontrei szerzetessel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem... »

2017. szeptember 4. hétfő

Veres András: Meg kell találnunk a fórumokat, ahol nyíltan és higgadtan beszélhetünk a témáról

A hazai sajtóban társadalmi vita bontakozott ki Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének augusztus 20-án, a Szent István-bazilika előtt mondott ünnepi szentbeszédében a lombikbébiprogram kormánytámogatásáról megfogalmazott kritikája... »

2017. szeptember 3. vasárnap

Az élet kerekebb, több, mint az iskola – Beszélgetés Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatóval

Nem könnyű visszarázódni a nyár után a korán kelős, tanulós hétköznapokba. Sosem volt könnyű – a gyerekeknek sem, a szülőknek sem. Az Új Emberben néhány hónapja „Életre nevelő” címmel rovatot indító Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató ennek ellenére azt mondja: nem kell... »

2017. augusztus 31. csütörtök

Nyár végi beszélgetés Kovács Gusztávval, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola új rektorával

Egyre többen választják a teológiát – derül ki a Pécsi Egyházmegye honlapján megjelent nyár végi beszélgetésből Kovács Gusztávval, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola új rektorával.

2017. augusztus 29. kedd

Oroszországnak óriási a felelőssége a béke építésében – interjú Parolin bíborossal

„Építő jellegű találkozók a meghallgatás és a párbeszéd jegyében” – így jellemezte augusztusi négynapos oroszországi látogatását Pietro Parolin bíboros államtitkár, akivel a Szentszék Kommunikációs Titkársága augusztus 24-én este készített interjút.

2017. augusztus 25. péntek

Az öröm a keresztény ember viselete – Böjte Csaba ünnepi gondolatai Szent István királyról

Idén Szent István király ünnepén a budapesti bazilikánál Böjte Csaba ferences szerzetes tesz tanúságot hitéről, életéről. Ezúttal az ünnepről, a megmaradásról, az örömről és természetesen Szent István király példájáról beszélgettünk vele.

2017. augusztus 19. szombat

Gondolatok a szakrális realizmusról – Beszélgetés Szikora János rendezővel

Öt éve vezeti a székesfehérvári Vörösmarty Színházat. Nem csak rendez és igazgat; azt teszi, ami mindig is a vágya volt: közönségből közösséget teremt. Mára agora, igazi szellemi központ lett a teátrum. A nyári szünetben már a történelmi koronázóváros hagyománnyá vált... »

2017. augusztus 15. kedd

Engesztelődjünk ki Istennel, önmagunkkal és embertársainkkal – Interjú Orosz Lóránt ferencessel

A közelmúltban Dobszay Benedek ferences tartományfőnök Orosz Lóránt ferences szerzetest nevezte ki a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatójává és házfőnökévé. Vele beszélgettünk.

2017. augusztus 14. hétfő

OrgonaPont: országos koncertsorozat templomokban – Az orgona értő kezekben Isten hangszerévé válhat

A Filharmónia Magyarország (FMO) szervezésében augusztusban „OrgonaPont” címmel koncertsorozat zajlik Budapest és számos vidéki város templomaiban. Ebből az alkalomból beszélgettünk a rendezvény megálmodójával, Szamosi Szabolcs orgonaművésszel, az FMO ügyvezető... »

2017. augusztus 10. csütörtök

tovább »