Az irgalmasság sokszínűsége Máté evangéliumában – Beszélgetés Kocsis Imre biblikusprofesszorral

Az Isteni Irgalmasság vasárnapjára készülve az egyházi év aktuális olvasmányrendjében (A év) sorra kerülő Máté-evangélium tanításáról kérdeztük Kocsis Imre biblikusprofesszort, a PPKE Hittudományi Kara Újszövetségi Szentírástudományi Tanszékének vezetőjét.

2017. április 22. szombat

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója: „A múzeum sajátossága, hogy a bizalomra épül”

IGE-IDŐK címmel áprilisban nagyszabású kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban a Reformáció 500 emlékévhez kapcsolódva. Ennek alkalmából is kérdeztük Varga Benedeket, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját.

2017. április 22. szombat

Itthon vagyunk az Egyházban – Interjú Gável Andrással, a jubiláló Eucharist együttes vezetőjével

Ebben az esztendőben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a beat dallamvilágára épülő keresztény evangelizáló zene kiemelkedő hazai reprezentánsa, az Eucharist együttes. Ebből az alkalomból beszélgettünk Gável Andrással, az együttes vezetőjével.

2017. április 21. péntek

A helyemen vagyok – interjú a Pécsi Egyházmegye két papnövendékével

A Pécsi Egyházmegyéből jelenleg nyolcan készülnek a papi szolgálatra Esztergomban, Budapesten vagy Rómában. A papnövendékek hazatértek a szemináriumokból a nagyhétre és a húsvéti időszakra. A hivatásról és a szemináriumi életről osztották meg gondolataikat.

2017. április 20. csütörtök

Mondjuk, ahogyan Isten adta mondanunk – Találkozás Gundel Takács Gáborral

A népszerű televíziós kommentátorral, műsorvezetővel a családról, a hitről, a reformáció ötszázadik évfordulójáról, a média szerepéről, és természetesen a futballról beszélgettünk.

2017. április 20. csütörtök

Fénynek kell lenniük – beszélgetés Anna Lucia D’Ospinával, a piarista nővérek generálisával

Nagykárolyi látogatása alkalmával beszélgettek a piarista nővérek generálisával a kongregáció világban és Nagykárolyban betöltött helyéről, feladatáról a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye munkatársai.

2017. április 19. szerda

A szenvedés hozzátartozik az élethez, de az utolsó szó mindig az életé – Interjú Elekes Szendével

A húsvét jelenti nagypénteket, Jézus Krisztus önként vállalt kereszthalálát, de mindenekelőtt harmadnapon történt dicsőséges feltámadását. Kilátástalannak látszó szenvedés és mindent felülíró remény. Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola... »

2017. április 17. hétfő

Élő és éltető közösségben – Interjú Lobmayer M. Judit tartományfőnöknővel

A Boldogasszony Iskola­nővérek választókáptalanja március 17-én újabb négy évre tartományfőnöknőjének választotta Lobmayer M. Judit nővért. Az előző vezetői ciklusa tapasztalataiból kiindulva arról kérdeztük, hogyan élhető meg ma az iskolanővéri hivatás, és milyen válaszokat... »

2017. április 11. kedd

Nem jellemezhet minket a félelem – A Jezsuita Menekültszolgálat közel-keleti igazgatója Budapesten

Magyarországra látogatott egy konferenciára Michael Zammit, a Jezsuita Menekültszolgálat közel-keleti régiójának igazgatója. A budapesti jezsuita rendházban kérdeztük Libanonról, a menekültek helyzetéről, reményeiről és a rend szolgálatáról.

2017. április 10. hétfő

Zongoraszonáta a víz alól – Interjú ifj. Lőrincz Ferenc építész-fotográfussal

Építész a szakmája, és szenvedélyes fotós. Nemcsak a természeti környezet és az épített örökség foglalkoztatja, hanem a víz alatti látvány is – derül ki az ifj. Lőrincz Ferenccel folytatott beszélgetésből.

2017. április 9. vasárnap

Bresson filmjei segélykiáltások: térjünk vissza a transzcendenshez – Interjú Pentelényi Lászlóval

Amint arról beszámoltunk, a Párbeszéd Háza 13 részes sorozatban mutatta be a transzcendentális filmművészeti stílus kiemelkedő alakja, Robert Bresson életművét tavaly. Pentelényi László ötletgazdával, a Francia Új Hullám Filmművészeti Szakkönyvtár és Könyvkiadó alapítójával... »

2017. április 1. szombat

Varga László kinevezett kaposvári megyéspüspök: a Krisztus-követés öröm és béke

Ferenc pápa március 25-én kaposvári megyéspüspökké nevezte ki Varga Lászlót, a Kaposvári Egyházmegye általános helynökét. Ugyanezen a napon Egerben, az országos kispaptalálkozón alkalmunk nyílt arra, hogy kinevezése kihirdetésének órájában beszélgetésre kérjük.

2017. március 28. kedd

Saját hangon az örökért – Az Erkel-díjas Virágh András Gábor zenei világa

Koncertező orgonaművész, szolgálattevő bazilikai orgonista, a hagyományra és a nagy elődökre építő, de mindig önálló hangra törekvő zeneszerző. Virágh András Gábor sikerekben és eredményekben gazdag múlt évének tán legfontosabb történése, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti... »

2017. március 27. hétfő

Egy munkáslány önfeláldozó élete – Bódi Mária Magdolna útja a boldoggá avatás felé

Márfi Gyula veszprémi érsek vezetésével március 10-én a Vatikánban átadták a Szentek Ügyei Kongregációjának Bódi Mária Magdolna boldoggáavatási ügyének egyházmegyei eljárásban lezárt iratanyagát.

2017. március 26. vasárnap

Egyiptomi missziós nővérek – Egész életükkel tanúskodnak a hitükről

Maria Clara Caramagno, a Szűz Mária Szeplőtelen Szívének Ferences Misszionárius Nővérei kongregáció egyiptomi provinciálisa nyilatkozott a Zenit hírügynökségnek a legszegényebbek között végzett tevékenységükről, és arról, milyen nagy örömmel várják a pápát, aki április... »

2017. március 24. péntek

Erdő Péter bíboros két római egyetemen tartott előadásairól beszélt a Vatikáni Rádióban

Erdő Péter bíboros, prímás március közepén Rómában tartózkodott, ahol előadásokat tartott a Szent Kereszt Pápai Egyetemen és a Pápai Orbán Egyetemen, melyekről a Vatikáni Rádió magyar nyelvű szerkesztőségének adott interjúban kérdezte Vértesaljai László SJ.

2017. március 20. hétfő

A végek végén – beszélgetés Bogdán József költővel, katolikus pappal

Januárban jelent meg a vajdasági költő, Bogdán József legújabb verseskötete, „A szavak néha kövek”. A fehértemplomi plébános életéről dokumentumfilm készült idén, és március 14-én állami kitüntetéssel jutalmazták irodalmi munkásságát és a bánáti magyar... »

2017. március 17. péntek

Közösségformálás a nevelésben – Kiírta Szent László-évi pályázatait a KaPI

Sokrétű pályázatcsomagot írt ki a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) a Szent László-emlékévre. Tokár János ferences szerzetest, az intézet vezetőjét ennek kapcsán kérdeztük.

2017. március 16. csütörtök

Parolin bíboros államtitkár Ferenc pápa négyéves péteri szolgálatáról

Négy éve, 2013. március 13-án választották meg Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires-i bíboros érseket a lemondott XVI. Benedek utódjának. A jubileum kapcsán a Vatikáni Rádió exkluzív interjút készített Pietro Parolin bíboros államtitkárral, aki a pápa közvetlen munkatársa.

2017. március 14. kedd

Bódi Mária Magdolna boldoggáavatási ügyéről nyilatkozott Szakács Péter püspöki delegátus

Március 10-én a Vatikáni Rádió interjút készített Szakács Péter tapolcai plébánossal, püspöki delegátussal Bódi Mária Magdolna vértanú munkáslány életéről és boldoggáavatási ügyéről.

2017. március 13. hétfő

tovább »